18 Οκτ 2013

Δεν μας τα λέει καθόλου καλά η Πυροσβεστική της Θεσσαλονίκης !

Καταγγελία αναγνώστη, που πρέπει να διερευνηθεί και να απαντηθεί από τον Γενικό Επιθεωρητή Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Καραλιά στον οποίο τη διαβιβάζουμε:

Αγαπητό taxalia,
θέλω να ρωτήσω το εξής:

είναι παράνομο να φωτογραφίζεις πυροσβέστες εν ώρα υπηρεσίας σε τόπο που εκδηλώθηκε φωτιά; 

Και εξηγούμαι. 

Πριν από λίγο, γυρνώντας σπίτι μου, είδα ότι η οδός Παπαναστασίου μπροστά στην Αλυσίδα ήταν κλειστή και είχε απ' έξω 2 πυροσβεστικά οχήματα και κάποιους πυροσβέστες. Είναι η πολλοστή φορά που φωτιά πιάνει στην "Αλυσίδα" (έχεi δημοσιεύσει και το taxalia θέμα). Βγάζω το κινητό μου, με σκοπό να βγάλω φωτογραφία και να σας τη στείλω. Εκείνη τη στιγμή με φωνάζει ένας από τους πυροσβέστες και με αυστηρό ύφος μου λέει: "γιατί τραβάς φωτογραφία; σβήστην! "
Προσπαθώ παράλληλα να του εξηγήσω το λόγο, αλλά το ύφος του με νευριάζει και αμέσως του απαντώ: κύριε μου δεν είστε αστυνομικός, δεν μπορείτε να με υποχρεώσετε για τίποτα. Μου απαντάει: το ξέρεις οτι είμαι ανακριτικός υπάλληλος και (μου είπε κ το βαθμό του) και μπορώ να σε κρατήσω όσο θέλω;
Του απαντάω: εγώ φεύγω και του λέω το ονοματεπώνυμό μου και τη διεύθυνση κατοικίας μου (που είναι λιγότερο από 100 μέτρα μακρυά) και πως αν θέλει ας φωνάξει την αστυνομία να μου κάνει μήνυση. Εντάξει μου λέει πάμε στην αστυνομία και με ακολουθεί ενώ φεύγω. Μπροστά είναι μια αστυνομικός και την φωνάζει και της λέει ο κύριος μας έβγαλε μια φωτογραφία εν ώρα υπηρεσίας (κάπως τέτοιο είπε) και απαιτώ να τη σβήσει. Η κοπέλα με ρωτάει: γιατί βγάλατε φωτογραφία; Απαντάω: εσάς θα σας απαντήσω γιατί είστε ευγενική. Αφού πρώτα όμως ο κύριος μου δώσει τα στοιχεία του. Εκείνη τη στιγμή δίστασε λίγο αλλά μου είπε το ονοματεπώνυμο του και το βαθμό του. 

Στη συνέχεια προσπάθησα να εξηγήσω στην κυρία οτι μένω δίπλα και ανησυχώ που ανάβει φωτιές συνέχεια μέσα στην Αλυσίδα. Ο κύριος με διέκοπτε συνέχεια λέγοντάς μου ότι μια φωτογραφία δεν λέει πάντα την αλήθεια και ακουμπώντας με στον ώμο. Απ ότι κατάλαβα οι άνθρωποι περίμεναν εντολή να μπούνε στο κτήριο και τους πέτυχα την ώρα που ήταν απ έξω και δεν έκαναν τίποτα και αυτός φοβήθηκε οτι θα γράψω οτι κάθονται. Εν ολίγοις επειδή με νευρίασε ο τρόπος του, ανέβασα τον τόνο μου κ του λέω: κατ αρχήν μη με ακουμπάτε. Κατά δεύτερον να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Δεν με νοιάζει αν ξύνεστε η όχι, με νοιάζει που πιάνει συνέχεια φωτιά. Ρωτάω την κοπέλα μπορώ να φύγω; μου λέει: Εγώ τροχαία είμαι!! Οπότε του λέω γεια σας κύριε μου! και συνεχίζω το περπάτημα μου προς το σπίτι.

Και τώρα ρωτάω: είναι παράνομο να φωτογραφίζεις να φωτογραφίζεις πυροσβέστες εν ώρα υπηρεσίας σε τόπο που εκδηλώθηκε φωτιά; ο κύριος αυτός μήπως άγγιξε το όρια της κατάχρησης εξουσίας με το να μου λέω θα σε κρατήσω όσο θέλω και απαιτώ να σβήσεις τη φωτογραφία; Εάν πω την γνωστή παροιμία όποιος έχει τη μύγα... θα φταίω;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΥΓ. Τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση σας


Σχόλιο taxalia: 
"Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών, εφόσον δεν θίγονται: κρατικά απόρρητα, η δημόσια τάξη, η δημόσια ασφάλεια, τα «χρηστά ήθη», η λειτουργία κρατικών οργάνων ή φορέων και βέβαια εφόσον η φωτογράφιση δεν απαγορεύεται ρητώς."
λέει ο νόμος.
Τι από τα παραπάνω παραβίασε ο αναγνώστης, επιχειρώντας να φωτογραφίσει μια επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς από δημόσιους λειτουργούς σε δημόσιο χώρο;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη