1 Οκτ 2013

Αποτελεσματική προσέγγιση του Εβραϊκού λόμπι από τον Πρωθυπουργό

(φωτο: Ο Α.Σαμαράς με τον διευθυντή του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου (American Jewish Committee) David Harris)

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, επιδεικνύοντας σοβαρή διορατικότητα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είχε στηρίξει ως Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σθεναρά και ...
ξεκάθαρα την κίνηση της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, να εμβαθύνει σε ουσιαστικό βαθμό τη συμμαχία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Άλλωστε είχε και ο ίδιος πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, δείχνοντας και έμπρακτα την στήριξή του.

Επιδεικνύοντας την ίδια διορατικότητα ξεκίνησε το πολιτικό κομμάτι της δεύτερης μέσα σε λίγο διάστημα επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιώντας συνάντηση με τις ηγεσίες των Εβραϊκών Οργανώσεων και του πανίσχυρου Εβραϊκού Λόμπυ στην Αμερική.

Για όσους γνωρίζουν μια ουσιαστική σχέση φιλίας με το Εβραϊκό Λόμπυ στις ΗΠΑ, ανοίγει σε χώρες και τους ηγέτες τους πολύ δυνατές πόρτες στη διεθνή σκακιέρα και μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό μια χώρα πολιτικά και οικονομικά.

Για πάρα πολλά χρόνια η εμμονή της Ελλάδας σε μια μονομερή φιλοαραβική εξωτερική πολιτική, όχι μόνο δεν απέφερε τίποτα στη χώρα, αλλά μια εμπεριστατωμένη ανάλυση μπορεί να αποδείξει ότι έπληξε διαχρονικά τα συμφέροντα της.

Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί γύρω από τη δύναμη και τη δράση του Εβραϊκού Λόμπυ των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προχωρήσει και σε αναλύσεις που μιλούν για δραστική μείωση της επιρροής του. Οποιαδήποτε τέτοια άποψη είναι βαθιά νυχτωμένη.

Το Εβραϊκό Λόμπυ, αποτελείται από μια σειρά οργανώσεις οι οποίες δουλεύουν συστηματικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, στους διαδρόμους της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και στους κύκλους των πανίσχυρων συμφερόντων της διεθνούς οικονομίας. Στόχος της αυτής της αθόρυβης αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικής δραστηριότητας είναι η σε συγκεκριμένα θέματα προώθηση και προστασία των συμφερόντων του Ισραήλ, αλλά και η στήριξη των φίλων ανά τον κόσμο τόσο σε πολιτικό, όσο και οικονομικό επίπεδο.

Για αρκετά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, απορούσαν γιατί η Ελλάδα δεν προχωρούσε στη σύναψη μιας στενής και ουσιαστικής σχέσης συμμαχίας με το Ισραήλ, αλλά και σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και του Εβραϊκού Λόμπυ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη συμμαχία και συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, προχωρά σε μια θεσμοθέτηση αυτής της συμμαχίας – συνεργασίας οι οποία προοδευτικά είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα.

Προλαβαίνοντας τη συνηθισμένη κριτική, από γνωστά κέντρα, ότι είναι λάθος η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ και η συνεργασία με το Εβραϊκό λόμπι, διότι θα οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο, θέλω να επισημάνω ότι πρόκειται για κριτική που στερείται ουσιαστικού περιεχομένου.

Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, σε καμία περίπτωση δεν πετά στην άκρη τις παραδοσιακά στενές σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο, αντίθετα χρησιμοποιεί αυτό το διπλωματικό κεφάλαιο για να ενισχύσει τις θέση της χώρας απέναντι και στους δύο εταίρους, κάτι που κατά τη γνώμη μου εκτιμάται πάρα πολύ από την πλευρά του Ισραήλ και του Εβραϊκού Λόμπι, διότι και οι δυο θεωρούν πάρα πολύ χρήσιμο το προσόν αυτό που διατηρεί η Ελλάδα.

Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός, σχεδιάζοντας προσεκτικά προχωρά σε μια πάρα πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα κίνηση, η οποία στο πέρασμα του χρόνου θα προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο.


Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον για τις συλλήψεις των ηγετών της Χρυσής Αυγής

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίηση της για τις εξελίξεις αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ένα θέμα που αναδείχθηκε σε πρόβλημα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αν και η Ουάσιγκτον λόγω των προβλημάτων της οικονομίας κράτησε χαμηλούς τόνους.

Απαντώντας σε ερώτηση του Μέγκα, που αφορούσε τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «χαιρέτισε την ισχυρή θέση», όπως αναφέρει, «που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατά της βίας των εξτρεμιστών» της Χρυσής Αυγής.

«Μας ανησυχούν βαθύτατα- αναφέρει ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- και καταδικάζουμε δηλώσεις και ενέργειες που αποδίδονται στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που την δείχνουν να επιδιώκει να υποκινήσει την ξενοφοβία, την εχθρότητα προς τις μειονότητες, και τον αντισημιτισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση θεωρούσε τη ναζιστική οργάνωση κίνδυνο για την τρομοκρατία και κατέστησε γνωστή τη θέση της αυτή στον πρωθυπουργό ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Αύγουστο.

Το θέμα της Χρυσής Αυγής θα συζητηθεί πλέον σε άλλη βάση κατά τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο κ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν.

Τα δώρα του “Εβραϊκού Λόμπι” στο Σαμαρά

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι το τέλος στο ξερίζωμα και στην απαξίωση της Χρυσής Αυγής διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στο American Jewish Committee.

«Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Θα κάνουμε τα πάντα. Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής έχουν συλληφθεί για εγκληματική δραστηριότητα και θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο. Εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη που ξεκίνησε σωστά και θα τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε, πάντως, στο ακροατήριό του που τον χειροκρότησε, όταν αναφέρθηκε «στην σύλληψη του αρχηγού της οργάνωσης που θα δικαστεί», ότι «είναι η Δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα που έχει επιληφθεί, όχι η κυβέρνηση».

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη όσον αφορά τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής παρ’ ότι κι άλλες χώρες έχουν παρόμοια προβλήματα με νεοναζιστικές οργανώσεις. Εξήγησε, πάντως, στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν είναι νεοναζί, η ηγεσία της οργάνωσης είναι. Οι ψηφοφόροι της είναι άνθρωποι που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και από την υψηλή ανεργία που μαστίζει την χώρα, είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός έχει πολιτική αντίληψη και θα απομονώσει τους νεοναζί.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στα μέλη του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπυ τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, αλλά και την αισιόδοξη προοπτική της.

«Η χώρα περνά μακρά κρίση για 6η συνεχή χρονιά. Το ΑΕΠ της έχει μειωθεί κατά 25%, η ανεργία έχει φθάσει στο 27% και στους νέους το 60%, οι πολίτες έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 40%. Η κατάσταση συγκρίνεται μόνο με την κρίση στην αμερική την δεκαετία του 1930. Οι Έλληνες, όμως, έδειξαν υπομονή και αποφασιστικότητα και η χώρα βγαίνει βήμα-βήμα από την κρίση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι, πάντως μία κατηγορία Ελλήνων παρασύρθηκε από το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό.

Ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι τους τελευταίους 14 μήνες η χώρα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση: «Το Grexit ήταν πολύ δημοφιλές πριν από 14 μήνες, πολύ μιλούσαν για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Σήμερα κανείς δεν μιλά πια για έξοδο, αλλά για Grecovery.Η Ελλάδα ήταν πρόβλημα σε μία ασταθή περιοχή, σήμερα αντίθετα είναι παράγοντας σταθερότητας», είπε και σημείωσε ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους που έχει βάλει, ότι φέτος θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι έχει γίνει φιλική για διεθνείς επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, που «είναι καλύτερες από ποτέ, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια δυνάμωσαν πολύ» και πρόσθεσε ότι την επόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, για την κοινή σύσκεψη των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, στο πλαίσιο «της οικοδόμησης στρατηγικής σχέσης».

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στο πεδίο που ανοίγεται για συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί.Ήδη, είπε, στην Κύπρο ενεργοποιείται εταιρεία αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων και πρόσθεσε ότι οι πηγές του αερίου είναι εκεί και ότι είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Ενδεικτικά δε ανέφερε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου των τριών χωρών θα καλύπτουν το 50% των αναγκών της Ευρώπης στα επόμενα 30 χρόνια.

Οι εκπρόσωποι του American Jewish Committee επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Α. Σαμαρά και τον χειροκρότησαν κατά την διάρκεια της ομιλίας του, όταν αναφερόταν στις προσπάθειες για την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής, ο δε ισχυρός άνδρας της οργάνωσης Ντέιβιντ Χάρις τόνισε ότι «οι αποφάσεις που παίρνει ο πρωθυπουργός είναι δύσκολες, ωστόσο ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του κάνουν το καλύτερο δυνατό για την χώρα».

Στο τέλος έκανε χιούμορ, λέγοντας ότι για τις στιγμές που χαλαρώνει – «αν και γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν»- του κάνει δώρο την αμερικανική κωμική σειρά Seinfield στην οποία πρωταγωνιστεί μία παρέα εβραίων και η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Εβραίους της Αμερικής. Επίσης του έκανε δώρο έναν αναμνηστικό πάπυρο που βεβαιώνει ότι η Επιτροπή τον θεωρεί καλό της φίλο.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη