27 Νοε 2013

100 χρόνια από την απελευθέρωση

Συνδέονται η παρακµή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας, το νέο Ισλάµ και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης;
Ναι, συνδέονται, έτσι πιστεύει ο κ. Μπουτάρης!
Γράφει ο Θάνος Τάκης

Η αλλεργία της διοίκησης Μπουτάρη για οτιδήποτε φέρει τον τίτλο ή μπορεί να χαρακτηριστεί «εθνικό» είναι δεδομένη. Και προσπαθεί, όπου δύναται, να αντικαταστήσει τον εθνικό χαρακτήρα με την δική της αντίληψη, εκείνη της θολής, διαπολιτισμικότητας.

Θαυμάστε θλιβερή αντίληψη του Δημάρχου της πόλης, σε δήλωσή του: «Η απελευθέρωση της πόλης αφορά εμάς. Κανέναν άλλον δεν ενδιαφέρει το ότι απελευθερώθηκε η πόλη μας. Η πόλη είναι παντελώς άγνωστη στον κόσμο. Επομένως, το κύριο σκεπτικό των εκδηλώσεων είναι να έχουμε ένα γρήγορο και σφιχτό αποτέλεσμα και την ευκαιρία, πέρα από την τιμή στην Θεσσαλονίκη, να κάνουμε γνωστή την πόλη μας» (εφημερίδα Μακεδονία).

Πλέον, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο κ. Μπουτάρης έχει μπερδέψει τον ρόλο του Δημάρχου με εκείνον του πωλητή, όπου βάζει στόχους, αναμένοντας κάποιο bonus. Όλα έχουν να κάνουν με λεφτά, “its the economystupid!”. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μιλά σαν προπονητής ομάδας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου όταν αναφέρεται σε «γρήγορο και σφιχτό αποτέλεσμα». Γκολ στο 22’ να υποθέσω; Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης, γιατί τον δικό μας εορτασμό, που φυσικά αφορά εμάς, τους πολίτες αυτής της πόλης, πρέπει να τον κάνουμε γνωστό σε όλον τον κόσμο. Όταν μάλιστα, ο ίδιος παραδέχεται, στην ίδια παράγραφο, σχολιάζοντας ότι η απελευθέρωση αφοράς εμάς – κανέναν άλλο»!.

Τότε, διατεινόταν ότι είχε ζητήσει 15 εκατομμύρια για τον εορτασμό της πόλης από τον προϋπολογισμό αλλά, σε κάθε περίπτωση είχε υπολογίσει 2.4 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του Δήμου. Δεν είδαμε κάποιον ειδικό απολογισμό. Επειδή τον χρωστά, να τον αναμένουμε κάποτε, άραγε;

Στο έντυπο που εξέδωσε ο Δήμος για τον ετήσιο απολογισμό του 2012, αναφορικά με τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση, καταγράφεται:

«Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη μνήμη των ιστορικών γεγονότων και σημείο αναφοράς τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, η πόλη επιχείρησε να ανασυνθέσει την ταυτότητά της και να αναδείξει τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της για τα επόμενα χρόνια».

Άντε πάλι, η γνωστή φούσκα του «διαπολιτισμικού» χαρακτήρα. Μα, μιλάμε για την απελευθέρωση της πόλης, δηλαδή για μια δεδομένη και ξεκάθαρη κατάσταση. Ότι, η πόλη βρισκόταν υπό κατοχή, κυριαρχία τρίτων και απελευθερώθηκε. Μια δεδομένη πράξη, σε δεδομένο χρονικό πλαίσιο. Τι σχέση έχουν αυτά, με την  «διαπολιτισμικότητα»;

Η αλλεργία της διοίκησης σε κάθε τι εθνικό, διαπιστώνεται για άλλη μια φορά, καθώς ο επίσημος διαδικτυακός τόπος http://www.thessaloniki2012.gr/ κείται νεκρός και ανενεργός, μήνες τώρα. Ωραίος σεβασμός στους φόρους των δημοτών, Δήμαρχε. Το πληρώσαμε το site και το εγκαταλείψαμε...

Επειδή όμως, ότι αναρτάται στο διαδίκτυο αφήνει ίχνος, αντιγράφω και σας μεταφέρω ορισμένες από τις προταθείσες δράσεις, όπως υπάρχουν σε αυτό, θυμηθείτε, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από την οθωμανική κατοχή. Αφού απομακρύνετε τους ανηλίκους, απολαύστε υπεύθυνα, προσπαθώντας να μην ξεσπάσετε στην οθόνη του υπολογιστή σας.

·        Εκδήλωση «Αστερισμοί και Ουρανογραφία»     
·        ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "Η ΦΡΑΝΤΖΕΛΑ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΑΡΜΑ"
·        Έκθεση "ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ"     
·        Έκθεση "Εικόνες από τις Θρακικές Ακτές του Ευξείνου Πόντου στη Βουλγαρία"
·        Έκθεση με τίτλο “Literati” (έργα και εγκαταστάσεις σύγχρονης τέχνης των των Ρώσων καλλιτεχνών Andrei Filippov, Yuri Albert και Konstantin Zvezdochetov)
·        Έκθεση «Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Τέχνη & Εξερεύνηση του Διαστήματος 1900-1930»    
·        Έκθεση «Party’s over, Starts over - Το Γλέντι τελείωσε, το Γλέντι ξαναρχίζει» Η Λυδία Δαμπασίνα θίγει πτυχές της οικονομικής, πολιτισμικής και ηθικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα και όχι μόνο.
·        Ομιλία - Συναυλία "Πολύγυρος: πρωτεύουσα ιστορική, πόλη πολιτισμού". Έκθεση «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή. Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη»          
·        Ομιλία -Συναυλία "«Χαρίλαος Περπέσσας. Ακολουθώντας τα χνάρια της ζωής και της πορείας του μεγάλου Σιατιστινού Μουσικοσυνθέτη»
·        Φωτογραφική έκθεση: «Μέση Ανατολή: άνθρωποι και μνημεία»     
·        ΗΜΕΡΙΔΑ: «"DESIGN" ΠΑΡΑΛΑΞΗ» Διάλεξη του καθηγητή της Αστρονομίας του ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη"
·        Έκθεση “Urban Survivors”. Συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αϊτή, τη Νότιο Αφρική και την Κένυα, τα οποία υπογράφουν φωτογράφοι του πρακτορείου NOOR.
·        Ομιλία «Μάης του ‘36» Αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου.
·        Θεατρική παράσταση «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου».       
·        Δράσεις "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"         
·        Έκθεση “MYSTERIA-Χρυσή Τσιώτα, Βασίλης Ζωγράφος”. Πρόκειται για έκθεση που σχεδιάστηκε ειδικά για τον χώρο του ΚΣΤΘ, στην οποία γίνεται χρήση φωτογραφίας, ζωγραφικής, βίντεο και ήχου. Η έκθεση εστιάζεται στο ρόλο που έπαιξαν οι εικόνες στην κατασκευή της ψυχικής ασθένειας, γνωστής ως υστερίας. Η παγίωση των εικόνων αυτών ως στερεοτύπων, επηρέασε ριζικά την ιστορία της τέχνης και τον τρόπο θέασης των εικόνων διαχρονικά.     

Ο κατάλογος των ασυνάρτητων και άσχετων δράσεων συνεχίζεται ακατάπαυστος, και η παράθεση αντιστοίχων εκδηλώσεων βραχυκυκλώνει τον αναγνώστη που αναζητεί νοητή σύνδεση με το κλίμα και το πνεύμα των ημερών της ιστορικής απελευθέρωσης. Μάλλον, δεν επελέγη τυχαία η έκθεση περί της ψυχικής ασθένειας, γνωστής ως υστερία...

Δεν συνεχίζω να παραθέτω άλλες, δεν έχει νόημα, είναι τόσες πολλές. Απλώς υπενθυμίζω: μιλάμε για τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (ρε γαμώτο...).

Μόνο μια τελευταία: στο πλαίσιο του εορτασµού για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε τριήµερο διεθνές συµπόσιο µε τίτλο «Νέες παγκόσµιες προκλήσεις: Η παρακµή της Δύσης, η άνοδος της Κίνας και το νέο Ισλάµ» http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92413%CE%A9%CE%A15-7%CE%92%CE%9C Πράγματι, τι καταλληλότερο, για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση!

Όπως κατέγραψα και νωρίτερα, η περίπτωση της συμπλεγματικής ιδεοληψίας για το παρελθόν της πόλης μας, από την σημερινή διοίκηση, είναι μοναδική.

Απολογισμός για τις εκδηλώσεις: Αποτυχία, παραδέχεται ο Δήμαρχος. Εννοείται ότι για τον κ. Μπουτάρη, φταίμε οι καθυστερημένοι, προσκολλημένοι και απολίτιστοι εθνικιστές Θεσσαλονικείς.

Αντιγράφω από το έντυπο του απολογισμού του Δήμου, «To σκεπτικό του εορτασμού των 100 χρόνων δυστυχώςδεν συνάντησε την αναμενόμενη αποδοχή από το σύνολο της πόλης, διότι ξέφυγε από την παραδοσιακή προσκόλληση στο εθνικοαπελευθερωτικό στοιχείο της επετείου».

Αυτό κατάλαβαν οι ιδεοληπτικοί της διαπολιτισμικότητας.

Πάντα φταίνε οι Θεσσαλονικείς και όχι εκείνοι.

Η υστερία, που λέγαμε;
  
Οι σχετικές αναφορές του ετήσιου απολογισμού, για τον εορτασμό της πόλης, βρίσκονται εδώ, σελ. 26,27:

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη