7 Νοε 2013

"Γραφείο Καλής Νομοθέτησης" -ε;

Η εκ του νόμου παρέκκλιση λογίζεται ως καλή νομοθέτηση;
Γράφει ο Θάνος Τάκης


Έχω την εντύπωση ότι τις τελευταίες μέρες, ο κόσμος είναι πιο όμορφος. Το φως περισσότερο και πιο διαυγές, οι άνθρωποι ομορφότεροι και πιο χαμογελαστοί. Διακρίνω ότι όλοι χαμογελούν. Κάτι πρέπει να συμβαίνει αλλά τι;

Ανοίγω τον υπολογιστή. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβω κι εγώ, ο ανενημέρωτος. Διαβάζω τις πρώτες λέξεις και χαμογελώ ευτυχής, κι εγώ, με τη σειρά μου. Μια νέα εποχή ξημέρωσε, ήδη από την 31η Οκτωβρίου 2013. Ορίστε το γιατί:

«Το Γραφείο Υποστήριξης της Καλής Νομοθέτησης, το οποίο είχε συσταθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης... μετονομάστηκε... σε
Γραφείο Καλής Νομοθέτησης».

Ωω
ω! Γενναία τομή, πράγματι, από τον υπογράφοντα Κάρολο Παπούλια.

Διαβάστε τώρα με τι ασχολείται το Γραφείο αυτό: αρχικά προχωρά σε «Ανάλυση Συνεπειών Ρυθμίσεων για ρυθμίσεις που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου». Μετά ελέγχει την «πληρότητα των Αναλύσεων Συνεπειών Ρυθμίσεων», παρέχοντας μάλιστα «εκ των προτέρων γενικές κατευθύνσεις» (και προσέξτε: χωρίς να διεκδικεί οποιαδήποτε υπερωριακή πληρωμή). Δεν τελειώσαμε, δείτε τι άλλο κάνει: «Ζητά τη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά τη σύνταξη των κατευθυντήριων οδηγιών προς τα Υπουργεία».
Και το κορυφαίο: «Υποβάλλει στον Πρωθυπουργό Ετήσιες Εκθέσεις σχετικά με την πορεία της καλής νομοθέτησης».

Τέλεια! Η χώρα είναι πια θωρακισμένη! Δηλώνω εντυπωσιασμένος και ευτυχής!

Και είμαι ευτυχής διότι πέραν της εξαιρετικά σημαντικής εργασίας που είμαι βέβαιος ότι γίνεται σε αυτό το νέο εξαιρετικά σημαντικό όργανο, βεβαιώθηκα και για την ποιότητα των στελεχών που θα απαρτίσουν τον φορέα αυτό, καθώς στο σχετικό άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι, «Η απόσπαση του εν λόγω προσωπικού διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης με απόφαση του Πρωθυπουργού».

Η Καλή Νομοθέτηση (κάππα κεφαλαίο, έτσι;) γεννιέται με προίκα μια Καλή Παρέκκλιση από τα κατά νόμο ισχύοντα κι εφαρμοζόμενα, στον ιδρυτικό της νόμο, κληρονομιά κι απότοκο της αλλοπρόσαλλης ιδιοκτησιακής αντίληψης του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Αν έτσι ξεκινά, παρέλκει οποιαδήποτε ελπίδα...

Αν αντέχετε, διαβάστε όλο το προεδρικό διάταγμα εδώ: http://www.nomotelia.gr/photos/File/232a-13.pdf
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη