4 Νοε 2013

Ο Έλληνας Αϊνστάιν κρυβόταν στο ΙΚΑ

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Τριακοστή όγδοη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ...
(βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html) και τριακοστή από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Τί ανεκοίνωσε ο τεράστιος Ροβέρτος! Ναι, αυτός που είχε υποσχεθεί ότι από τον Ιούλιο του 2013 η σύνταξη του ΙΚΑ θα «έβγαινε» εντός μηνός από την υποβολή των δικαιολογητικών. Πού να ξέρει ο έρμος ότι οσονούπω δεν θα μπορεί να «βγάζει» καθόλου συντάξεις ελέω Μνημονίων.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, λοιπόν, ανεκοίνωσε ότι του λοιπού όλες οι καταστάσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ για τις εισφορές του προσωπικού τους, θα διασταυρώνονται με τις καταστάσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που αποδίδουν οι ίδιοι εργοδότες στο Δημόσιο. Τρία ολόκληρα χρόνια εκυοφορείτο αυτή η διαρθρωτική αλλαγή που αποτελεί …. παγκόσμια πρωτοτυπία. Και κατέληξε ο κ. Διοικητής ότι με τον τρόπο αυτό θα παταχθεί η υπασφάλιση του προσωπικού, ώστε ουδείς εργοδότης να έχει πλέον ασφαλισμένο προσωπικό, αν δεν δηλώνει τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων, προκειμένου το ΙΚΑ να εισπράττει τις πράγματι κατά νόμον οφειλόμενες εισφορές.

Εγώ γνωρίζω ότι από πολλών ετών οι δαπάνες για την απασχόληση προσωπικού δεν αναγνωρίζονται από την Εφορία ως εκπεστέες από τα έσοδα της επιχείρησης, αν δεν έχουν καταβληθεί οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές. Άρα, ο ελεγκτής διαπιστώνει κατά πόσον ο ελεγχόμενος εργοδότης έχει καταβάλει τις πράγματι οφειλόμενες εισφορές, ώστε να του αναγνωρίσει μείωση των φορολογητέων εσόδων κατά το ποσό των αποδοχών των εργαζομένων. Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι αν ο ελεγκτής έκανε τα στραβά μάτια παίρνοντας το κάτι τις του, το ΙΚΑ δεν θα ανεκάλυπτε ποτέ αν έχει εισπράξει τις πράγματι οφειλόμενες εισφορές. Αλλά και αν ο ελεγκτής δεν έκανε τα στραβά μάτια, απλώς δεν θα ανεγνώριζε τη μισθοδοσία ως εκπεστέα δαπάνη, θα κατελόγιζε τις λεγόμενες λογιστικές διαφορές και θα πήγαινε σπίτι του με ήσυχη τη συνείδησή του ότι έκανε τη δουλειά του. Μιλάμε για τέτοιο κράτος, για τέτοια οργάνωση.

Με τον τρόπο αυτό υπολόγισε ο κ. Ροβέρτος ότι το ΙΚΑ θα εισπράττει € 360 εκ. τον χρόνο. Άρα, έχει δείγματα ότι οι εργοδότες άλλες αποδοχές εργαζομένων δηλώνουν στο ΙΚΑ και άλλες στην Εφορία. Κι’ όταν έρχεται η στιγμή να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους ο εργαζόμενοι, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, δεν απορούν που η σύνταξή τους υπολογίζεται επί κατώτερων αποδοχών από αυτές που οι ίδιοι δήλωναν τόσα χρόνια στην Εφορία επί τη βάσει των σχετικών βεβαιώσεων που τους χορηγούσαν οι εργοδότες τους; Κάτι δεν μου πάει καλά.

Κύριε Ροβέρτο μου, φιλότιμη η προσπάθειά σας, δε λέω. Αλλά λύστε μου αυτή την απορία: πώς οι μαλάκες οι εργαζόμενοι δέχονται να υπολογίζεται η σύνταξή τους επί αποδοχών κατώτερων από εκείνες που πράγματι ελάμβαναν; Δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς; Δοθέντος ότι για το μέχρι και την 31.12.2010 διάστημα η σύνταξη υπολογίζεται επί του μέσου όρου των αποδοχών των καλύτερων δέκα ετών [μέσου όρου των τελευταίων 5 ετών προ Μνημονίου], ενώ από 01.01.2011 υπολογίζεται επί του μέσου όρου του συνόλου των αποδοχών του εργασιακού βίου τους. Τόσο κορόιδα είναι εργαζόμενοι; Κάτι δεν μου πάει καθόλου καλά. Εκτός αν μου πείτε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν συμφωνήσει να κλέβουν το ΙΚΑ, ώστε οι εργαζόμενοι να εισπράττουν π.χ. € 1000 για μισθό, αλλά να δέχονται να υπογράφουν για € 700 [ΣΗΜ: τα επί πλέον € 300 τα βγάζει ο εργοδότης από τη φοροδιαφυγή]. Αν τα πράγματα έχουν έτσι, και έτσι φαίνεται να έχουν, σε τί θα εξυπηρετήσουν οι διασταυρώσεις των δηλώσεων εισφορών με τις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών;

Πάντως, για αρχή δεν είναι κακό το γεγονός ότι απεφάσισε το κράτος να προβαίνει σε διασταυρώσεις. Το ερώτημα είναι: γιατί ο Ροβεσπιέρος των εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις κανονικές εργατικές και εργοδοτικές εισφορές δεν το είχε σκεφθεί αυτό από το 2010 ότε και διορίσθηκε διοικητής του ΙΚΑ;

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση

Υ.Γ. Σύντομο βιογραφικό του εξέχοντος μέλους του εργολαβοσυνδικαλιστικοπολιτικού συμπλέγματος:
«Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Τεχνολόγων Μηχανικών ΤΕΙ. Το 1974, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1984, στο 1ο Συνέδριο του Κινήματος εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Συνδικαλιστής από το 1974, διετέλεσε γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών ΟΤΕ (1975-79), οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (1981-1986), γραμματέας Επιτροπής Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ (1981-1983), πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (1982-85) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (1990-1993). Την περίοδο 1993-1996 ήταν διοικητής του ΟΑΕΔ και πρόεδρος του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας και το 2000 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Το 2010, ενώ κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, του ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό η διοίκηση του ΙΚΑ.»
[ΣΗΜ: τόσον καιρό με τρώει η απορία και ουδείς μου τη λύνει: γιατί κανείς δεν γράφει, αν πήρε πτυχίο; Το «σπούδασα» κάπου δεν σημαίνει ότι απεφοίτησα κιόλας].
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη