4 Νοε 2013

Όπου βάλει το χεράκι του, χορτάρι δεν φυτρώνει


Διαβάζουμε σήμερα στο ρεπορτάζ των Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και Βαγγέλη Στολάκη στην Καρφίτσα πως το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου κατάφερε να χρωστάει πάνω από...


...300.000€ στο ΙΚΑ. Μαντέψτε τώραποιος είναι πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ: ναι σωστά μαντέψατε. Ο David Copperfield της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αυτού μεγαλειότης, Γιάννης Μπουτάρης!

Διαβάστε το θέμα: 

Μπορεί το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να άνοιξε αυλαία εδώ και λίγες ώρες, χωρίς τις… δόξες, τα φώτα και τα κόκκινα χαλιά του παρελθόντος, όμως τα χρέη εξακολουθούν να απασχολούν τους υπεύθυνους. Μπορεί οι «ατασθαλίες» των προηγούμενων ετών και των προηγούμενων διοικήσεων να έχουν φτάσει μόλις το… 1,7 εκ. ευρώ, το οποίο οι υπεύθυνοι θεωρούν «κατόρθωμα»,  όμως τα χρέη προς το ΙΚΑ που αγγίζουν χιλιάδες ευρώ φαίνεται πως αποτελούν έναν μόνιμο βραχνά του θεσμού.  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παρά την κρίση «χρυσές» συμβάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν αν και αναζητούνται … πόροι για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Άνοιξης καθώς το ΕΣΠΑ, (από το οποίο εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του) … λήγει!

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της «Κ» το σύνολο των οφειλών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προς το ΙΚΑ ξεπερνά τις 373.000 ευρώ. Για την ακρίβεια το χρέος από ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε 284.380 ευρώ, ενώ ξεπερνά το παραπάνω ποσό εάν κανείς συνυπολογίσει και τις περίπου 90.000 ευρώ των τελών. Η διοίκηση του οργανισμού προχώρησε μάλιστα πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2013 συγκεκριμένα, σε ρύθμιση των παραπάνω χρεών κατόπιν αίτησης του Φεστιβάλ για οφειλές από το 2011 σε συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο κέντρο της πόλης. Η εξόφληση, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ΙΚΑ γίνεται τμηματικά σε 48 δόσεις, ενώ το ποσό της κάθε δόσης αγγίζει τις 7.757, 14 ευρώ. Όπως αποφασίστηκε επίσης μεταξύ του ΙΚΑ και του Φεστιβάλ «η μη καταβολή δόσης εντός της νόμιμης προθεσμίας καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών συνεπάγεται την απώλεια της παρούσας ρύθμισης» ενώ το «ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη του μέχρι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του».

Σε αναζήτηση του… οφειλέτη

Όπως σχολιάζει στην «Κ» άνθρωπος του Φεστιβάλ «το χρέος προς το ΙΚΑ δημιουργήθηκε από το 2010. Πριν αναλάβει πρόεδρος ο Μπουτάρης και διευθυντής ο Εϊπίδης δεν είχε καμία εκκρεμότητα. Για το λόγο αυτό όπως ακούγεται έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά των δυο τους από το ΙΚΑ αφού κατ’ επιλογή της διοίκησης τα χρήματα που προορίζονταν για το ίδρυμα χρησιμοποιήθηκαν αλλού». Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το ίδρυμα το Φεστιβάλ απαντά στην «Κ» πως «σήμερα είναι συνολικά  περίπου  240.000 και έχει ρυθμιστεί με τον  νόμο 3863/2010 σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες πληρώνονται ανελλιπώς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση της ρύθμισης είναι και  η καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων εισφορών  που και αυτές καταβάλλονται  κανονικά. Έτσι εξασφαλίζεται  η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας  που είναι απαραίτητη για την εκταμίευση των επιχορηγήσεων και της τακτικής από το ΥΠ.ΠΟ αλλά και των επιχορηγήσεων από το ΕΣΠΑ καθώς και λοιπών συναλλαγών.

Aναλυτικό ρεπορτάζ στην Karfitsa


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη