6 Νοε 2013

Είναι στα καλά του ο Ταγίπ Ερντογάν;

Η δήλωσή του ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία», προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι, τα Τίρανα και την Πρίστινα και ελπίζω να τη σημείωσαν όσοι παίρνουν αποφάσεις στη Λευκωσία και...
την Αθήνα.

άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου

Αν και με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, λόγω της οξύτατης κλειστοφοβίας που τον ταλαιπωρεί, ο κ. Ερντογάν δεν είναι ο τύπος του «αυθόρμητου ηγέτη», που λέει και καμία «βλακεία» για να γελάμε… Υπολογίζει τα στρατηγικά βήματα του, πόσο μάλλον τις δηλώσεις του. Και όσοι πραγματικά τον παρακολουθούν και τον αναλύουν, γνωρίζουν πως οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα του, δυστυχώς το πιστεύει. Είναι απορίας άξιον ότι επέλεξε να στεναχωρέσει τους ηγέτες της Αλβανίας και του Κοσόβου, οι οποίοι για χάρη του κάθισαν οκλαδόν, όπως επιτάσσουν οι ισλαμικοί «νόμοι», σε ένα σπίτι της πόλης Πρίζρεν. Διότι οι πολίτες της Αλβανίας και οι αλβανόφωνοι του Κοσόβου έχουν διαβάσει στα βιβλία της ιστορίας τους ότι ο εθνικός τους ήρωας Σκεντέμπεης πολέμησε και νίκησε τους κατακτητές της πατρίδας του, τους οθωμανούς Τούρκους. Προηγουμένως είχε εγκαταλείψει τους κατακτητές, οι οποίοι τον είχαν εξισλαμίσει δίνοντάς του το όνομα Σκεντέρμπεης και είχε εκχριστιανιστεί.

Οι ασπόνδυλοι πολιτικοί ηγέτες της Αλβανίας, είτε πρόκειται για τους δεξιούς είτε τους σοσιαλιστές, έχουν επιλέξει τον κ. Ερντογάν ως τον «πατερούλη» τους και αυτή η επιλογή από μόνη της είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Η αλλαγή της απόφασης καθορισμού της ΑΟΖ με την Ελλάδα ήταν το δώρο των Αλβανών στην Αγκυρα, όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στρατηγική συμφωνία με την Τουρκία παραδίδοντας το λιμάνι του Δυρραχείου υπό τον έλεγχο της. Η δήλωση του κ. Ερντογάν για το «τουρκικό» Κόσοβο είναι αποτέλεσμα και αυτής της δουλοπρέπειας που επιδεικνύουν οι Αλβανοί ηγέτες,

Η Αλβανία συνεχίζει να λαμβάνει σημαντικό μεταναστευτικό συνάλλαγμα από την Ελλάδα. Πολλά εκατομμύρια ευρώ εισρέουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη γειτονική χώρα στηρίζοντας την οικονομία της Αλβανίας, η οποία δεν είναι υπερβολή αν υπογραμμίσουμε ότι ξεπέρασε τα τραύματα της δικτατορίας του Χότζα και του Αλία με τη βοήθεια της Ελλάδας. Βέβαια, δεν είναι η μόνη χώρα που δάγκωσε το χέρι που την ευεργέτησε.

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να εμπιστεύονται τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία. Εάν θεωρεί τουρκικό έδαφος το Κοσσυφοπέδιο, όπου δεν διατηρεί κατοχικό στρατό, και εάν προκλητικά το δηλώνει ενώ κάθεται οκλαδόν με τους πρωθυπουργούς Χασίμ Θάτσι και Έντι Ράμα, φαντάζεται ο καθένας τί πιστεύει για την Κύπρο, όπου συντηρεί 35 χιλιάδες στρατιώτες και το κατοχικό καθεστώς με κόστος μισού και πλέον δισεκατομμυρίου ευρώ το χρόνο.

Τα σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο παραμένουν τα ίδια και απαράλλακτα από την εισβολή του 1974 μέχρι σήμερα. Ο τελικός της στόχος είναι να νομιμοποιήσει τον έλεγχο επί του νησιού με την υπογραφή των Κυπρίων ηγετών και να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αποτελεί μόνιμο εμπόδιο για την Αγκυρα. Κάθε προσπάθεια «ωραιοποίησης» της Τουρκίας και του πρωθυπουργού της από τη γνωστή κυπριακη «νομεκλατούρα της υποταγής» πρέπει να ηττηθεί εν τη γενέση της. Διότι εάν μας οδηγήσουν σε συμφωνία μέσω εκβιασμών και απειλών θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να την επιβάλουν.

H Σερβία καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν "το Κόσοβο είναι Τουρκία"

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη