6 Νοε 2013

Βίντεο γροθιά στο στομάχι


Ένας χρόνος κακοποίησης σε ένα λεπτό.
Σήμερα κάνει τον γύρο του διαδικτύου το παρακάτω βίντεο.
Ως γυναίκα, βλέποντας το βίντεο, ένιωσα ένα σφίξιμο στο στομάχι και μου ερχόταν να ουρλιάξω στην κοπέλα "Φύγε" και "Δεν σε χτυπάει επειδή σε αγαπάει". Κι όμως μιλώντας με κοπέλες θύματα κακοποίησης συνάντησα πολλές φορές αυτή την ατάκα: "Νόμιζα πως με χτυπάει επειδή με αγαπάει". Αυτή και το "Υποσχόταν κλαίγοντας πως δεν θα το ξανακάνει". Πάντοτε όμως αργά ή γρήγορα το ξανάκανε.

Κοινός τόπος στις περισσότερες κοπέλες; Έλλειψη αυτοεκτίμησης, ακόμα κι όταν επρόκειτο για φαινομενικά πολύ δυναμικές γυναίκες, ίσως βίαιο οικογενειακό περιβάλλον από την παιδική ηλικία, έλλειψη αγάπης στο οικογενειακό περιβάλλον. 

Μιλώντας με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό κάποια από αυτές άκουσε μια άβολη αλήθεια: "Ο καθένας έχει δίπλα του τον άνθρωπο που αξίζει. Εσύ τον αφήνεις να στο κάνει αυτό". Μετά από αυτό κατάλαβε πως δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Πήρε τα παιδιά της κι έφυγε. Κι ας ήταν άνεργη, κι ας δυσκολεύτηκε. 

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι που με δίδαξαν πως αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να ανεχτώ από έναν άντρα είναι η βία. Ψυχολογική και σωματική. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης. Ελπίζω να περάσω το ίδιο μήνυμα στην κόρη μου. Το ίδιο εύχομαι να κάνουν και οι άλλοι. 

Αν είσαι μια γυναίκα που ζει σε τέτοιο καθεστώς βίας σου φωνάζω "Φύγε". Δεν θα αλλάξει. Αν γνωρίζεις τώρα κάποιον και μαθαίνεις πως ήταν βίαιος με την προηγούμενη σχέση του, σου λέω ξανά "Φύγε". Δεν θα αλλάξει με σένα. Έχουμε δει τραγικά περιστατικά με ανθρώπους που συνέχισαν να είναι βίαιοι στις επόμενες σχέσεις τους, με τις συντρόφους τους αλλά και τα παιδιά τους, αν αυτές είχαν είχαν.

Τέλος, κατάγγειλε τον. Μην τον αφήσεις ατιμώρητο να κακοποιήσει και κάποια άλλη γυναίκα. Αν δεν έχεις χρήματα να ξέρεις πως δικαιούσαι νομική προστασία (δες εδώ). Τηλεφώνησε στο 15900, την γραμμή κατά της βίας, υπέρ των γυναικών. Κλείσε εδώ τον κύκλο της βίας!



Κατερίνα Νικολάου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη