8 Νοε 2013

Ειδικοί Σύμβουλοι Μπουτάρη – Έγιναν οι νόμιμες δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ;

Γράφει ο Θάνος Τάκης

Προχθές, Τετάρτη 6.11.2013, ο κ. Χρήστος Μάτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την δημαρχία στις ερχόμενες εκλογές. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους Ειδικούς Συμβούλους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη. Συγκεκριμένα,
κατά τα σχετικά δημοσιεύματα, αναρωτήθηκε για τα στοιχεία τους, τα ονόματά τους και έθιξε ζήτημα σχετικά με την αμοιβή τους.

Ακολούθησε ιδιαίτερα «οργισμένη» απάντηση από την πλευρά του Δημάρχου, όπου με πρωτοφανώς επιθετική φρασεολογία αναφέρεται στα «ψέματα του κ. Μάτη, τα οποία συστηματικά διασπείρει και με τα οποία συστηματικά αποπειράται να συκοφαντήσει ανθρώπους και εγχειρήματα ή και να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις θολώνοντας τα νερά. Όλα αυτά, στο βωμό του πολιτικού οπορτουνισμού, του λαϊκισμού και του άκρατου συντηρητισμού που εκφράζει με κάθε ευκαιρία». Περισσότερα εδώ:http://taxalia.blogspot.gr/2013/11/blog-post_6433.html

Επειδή, τουλάχιστον κατά την προσωπική μου αντίληψη, ο ιδιαίτερα αξιόλογος κ. Μάτης ούτε με ψέμματα πολιτεύεται, ούτε αντελήφθην ότι συστηματικά αποπειράται να συκοφαντήσει ανθρώπους, ούτε στρεβλές εντυπώσεις δημιουργεί, ούτε θολώνει τα νερά, ούτε λειτουργεί οπορτουνιστικά, ούτε λαϊκιστής μου φαίνεται, ούτε και συντηρητικός, θα προσπαθήσω να διακρίνω κάποιες αλήθειες και να θέσω ορισμένους προβληματισμούς αναφορικά με την πέτρα του σκανδάλου.

Πρώτο θέμα: θεωρήθηκε ψευδής η αναφορά του κ. Μάτη ότι ο Δήμαρχος αξιοποιεί εννέα συμβούλους. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρει ότι βάσει νόμου (Καλλικράτης) μπορεί να απασχολεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι οκτώ. Όμως με την  απάντησή του αυτή, δεν αναφέρει πόσους πράγματι απασχολεί αλλά μέχρι πόσους δύναται να προσλάβει, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων. Λεπτομέρεια θα πει κανείς, αλλά η γραπτή αναφορά του Δημάρχου δεν είναι επαρκώς σαφής. Θα μπορούσε να πει: σήμερα, χρειάζομαι οκτώ, για να τρέχω τα θέματά μου και τόσους έχω. Δεν το έκανε...

Δεύτερο θέμα: ο κ. Μάτης ανέφερε ότι αυτοί αμείβονται με 3.500 ευρώ το μήνα. Ο Δήμαρχος ανέφερε και πάλι τον σχετικό νόμο όπου ορίζεται διαφορετικά – η αμοιβή (βασικός μισθός) είναι πολύ χαμηλότερη. Ο κ. Μάτης ζήτησε την δημοσιοποίηση των δημοσίων εγγράφων περί της πραγματικής πληρωμής τους. Γιατί δεν δίδονται στην δημοσιότητα, αλήθεια; Δημοτική δαπάνη δεν συνιστούν; Δεν είναι προσωπικά δεδομένα!

Τρίτο θέμα: ο κ. Μάτης, στην ανταπάντησή του ζήτησε την δημοσιοποίηση των ονομάτων των Ειδικών Συμβούλων. Εδώ υπάρχει κάτι ενδιαφέρον, το οποίο θα αναφερθεί στη συνέχεια.
Καταρχήν, φαίνεται ότι ως Ειδικοί Σύμβουλοι προσελήφθησαν εννέα διαφορετικά φυσικά πρόσωπα. Όμως, μάλλον ποτέ δεν εργάστηκαν περισσότεροι από οκτώ, ταυτόχρονα, καθώς ένας εξ αυτών παραιτήθηκε και προσελήφθη αντικαταστάτης.

Οι Ειδικοί Σύμβουλοι είναι οι:
1.      Ζωή Κουταλιανού  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%936%CE%A9%CE%A15-%CE%A8
3.      Αντώνιος Καμάρας  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%936%CE%A9%CE%A15-%CE%A0
5.      Άννα Κωνσταντίνου  http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%93%CE%95%CE%A9%CE%A15-0
7.      Βασίλειος Κάππας (Απόσπαση από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης)
8.      Λεωνίδας Μακρής
9.      Απόστολος Σοφιαλίδης

Η κ. Αντιγόνη Κοτανίδη αντικατέστησε τον κ. Κάππα, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάϊο του 2013.

Πάμε στο ενδιαφέρον που αναφέραμε: για κάθε έναν από τους Ειδικούς Συμβούλους απαιτείται αφενός ανάρτηση της Απόφασης Δημάρχου στην Διαύγεια, αφετέρου δημοσίευση της Απόφασης διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (άρθρα 161-163 του ν. 3584/2007 και 243 του ν. 3852/2010).
Ειδικότερα, ορίζεται ότι, «Η πλήρωση των θέσεων Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών Συνεργατών και Επιστημονικών Συνεργατών, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, ενεργείται, ύστερα από δημόσια γνωστοποίηση δια του Τύπου, με απόφαση του Δημάρχου ή του Προέδρου του Συνδέσμου, ο οποίος και προσλαμβάνει τα πρόσωπα που είναι, κατά την κρίση του, κατάλληλα. Η απόφαση αυτή, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζει τις δραστηριότητες και τα ειδικότερα καθήκοντα με τα οποία θα απασχοληθεί ο προσλαμβανόμενος».
Το διευκρινίζει και η υπ.αριθ. 55 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου αναφέρεται ότι, «Σύμφωνα με το άρθρο 163 του ν. 3584/2007 συνιστώνται στους Δήμους  ισάριθμες με τους Αντιδημάρχους θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών. ... Η Απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».
Μεταγενέστερα, με την παρ. 4 του άρθρο 12 του ν. 4071/2012 ορίζεται ότι, «... ειδικοί σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες δημάρχων, ... οι οποίοι διορίστηκαν στις θέσεις αυτές κατά την τρέχουσα δημοτική και περιφερειακή περίοδο θεωρείται ότι έχουν διοριστεί για κάθε συνέπεια από την ημερομηνία της έκδοσης της απόφασης διορισμού τους από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και όχι από την ημερομηνία της δημοσίευσης της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Η εγκύκλιος για τον ως άνω νόμο εκδόθηκε την 28η Μαΐου 2012 και λύνει το ζήτημα της μισθοδοσίας τους και μόνο των συγκεκριμένων. Όμως η υποχρέωση για δημοσίευση της Απόφασης διορισμού στο Φ.Ε.Κ. είναι δεδομένη. Εξάλλου, παρομοίως αναφέρει και η Απόφαση διορισμού που ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναρτήσει στη «Διαύγεια» καθώς περιγράφεται ότι, «Περίληψη της απόφασης θα δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως». Δείτε, ενδεικτικά εδώ, τελευταία φράση του κειμένου:http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%93%CE%92%CE%A9%CE%A15-%CE%96

Κατάφερα να αλιεύσω από την «Διαύγεια» τις περισσότερες από τις εννέα Αποφάσεις Διορισμού. Δεν γνωρίζω αν έχουν αναρτηθεί όλες. Όσες ανευρέθησαν, θα τις βρείτε δίπλα στα ονόματα των Συμβούλων.

Όπως επίσης, δεν εμφανίζονται και οι προβλεπόμενες δημοσιεύσεις στο ‘Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων και Οργάνων Διοίκησης Φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα’ του Φ.Ε.Κ. Δεν βρήκαμε καμία. Έγιναν αυτές ή όχι;

Ο κ. Μπουτάρης, στην εξαιρετικά σκληρή δήλωσή του σε βάρος του κ. Χρήστου Μάτη, σχετικά με το θέμα των Ειδικών Συμβούλων ανέφερε, ««Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να αποκαταστήσει την αλήθεια, τόσο επειδή αυτή η δημοτική Αρχή εμπίπτει στην περίπτωση "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται", όσο και επειδή οι Θεσσαλονικείς δικαιούνται να τη γνωρίζουν, αλλά και επειδή δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως μπορεί κανείς να πορεύεται, και ειδικά στον δημόσιο βίο, με ψέματα και παραπληροφόρηση».

Οπότε, έχοντας υπόψιν τα ως άνω, και επειδή οι Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο, Δήμαρχε) δικαιούνται να γνωρίζουν, υποθέτω ότι θα δώσει αμελλητί στη δημοσιότητα τις σχετικές αποφάσεις διορισμού, τις αναρτήσεις τους στην «Διαύγεια» και τις δημοσιεύσεις στο ειδικό τεύχος του Φ.Ε.Κ. Εάν υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, τότε υφίσταται σοβαρό, σοβαρότατο ζήτημα.

Οι αναγνώστες του taxalia και όλοι οι Θεσσαλονικείς, αναμένουμε με ενδιαφέρον...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη