7 Νοε 2013

From the Bureau of Democracy, Human Rights and Labor with love

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Τεσσαρακοστή πρώτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου ...
Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html) και τριακοστή τρίτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Εγώ έχω δηλώσει πως δεν παρελάζω. Αυτό, όμως, δεν με εμποδίζει να μεταφράζω. Αφού υπέπεσε στην αντίληψή μου το κατωτέρω κείμενο, το μοιράζομαι μαζί σας εν μεταφράσει.


«Έκθεση επί του αντισημιτισμού παγκοσμίως

05 Ιανουαρίου 2005

1η Ιουλίου 2003-15 Δεκεμβρίου 2004, υποβληθέν από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων συμφώνως προς το άρθρο 4 του ν. 108-332 της 30.12.2004 [Υπόμνηση μεταφραστή: πρόκειται για νόμο επί Προεδρίας Μπους του νεότερου για την παρακολούθηση του αντισημιτισμού.]

Εκδοθέν από τη Διεύθυνση Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας [Σημείωση μεταφραστή: ναι, υπάρχει και τέτοια Διεύθυνση στο ΥπΕξ των πΗΠΑ. Η Δημοκρατία έχει τεθεί υπό την προστασία της υπερατλαντικής πλανητικής δύναμης].

Περίληψη

Ι. Αντισημιτισμός

Ο αντισημιτισμός ταλανίζει τον κόσμο επί αιώνες. Στην πιο ακραία και βίαιη μορφή του, το Ολοκαύτωμα, ο αντισημιτισμός κατέληξε στον θάνατο εκατομμυρίων εβραίων και την καταταλαιπώρηση αναρίθμητων άλλων. Πιο εκλεπτυσμένες, λιγότερο βίαιες μορφές αντισημιτισμού κατέστρεψαν ζωές, αποδεκάτισαν θρησκευτικές κοινότητες, δημιούργησαν κοινωνικά και πολιτικά σχίσματα και περιέπλεξαν διακρατικές σχέσεις καθώς και το έργο διεθνών οργανισμών. Σε έναν όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενο κόσμο ο αντισημιτισμός αποτελεί ένα βάρος μη ανεκτό.

[Σημείωση μεταφραστή: Παρατίθεται περίληψη συμβάντων σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, η οποία παραλείπεται από τον μεταφραστή. Για την Ελλάδα γράφονται όσα ακολουθούν].

Ο βανδαλισμός Εβραϊκών μνημείων εξακολούθησε να αποτελεί πρόβλημα στη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Πάντως, η κυβέρνηση κατεδίκασε τις πράξεις. Εβραϊκά μνημεία στα Ιωάννινα βεβηλώθηκαν τρεις φορές εντός του 2003. Το μνημείο του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη βεβηλώθηκε τον Φεβρουάριο του 2003. Η Αστυνομία δεν εντόπισε τους δράστες. Αντισημιτικά συνθήματα γράφτηκαν σε τοίχους, οι Αρχές τα έσβησαν, αλλά ξαναγράφτηκαν σε αρκετά σημεία της πολυσύχναστης Εθνικής Οδού Αθηνών- Κορίνθου. Η ακροδεξιά ομάδα «Χρυσή Αυγή» γράφει συχνά αντισημιτικά συνθήματα σε γέφυρες και άλλους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Μερικά σχολικά βιβλία εξακολουθούν να περιέχουν αρνητικές αναφορές σε ρωμαιοκαθολικούς, εβραίους και άλλους. Βιβλιοπωλεία στη Βόρειο Ελλάδα πωλούσαν και πρόβαλλαν στις προθήκες τους αντισημιτικά βιβλία περιλαμβανομένου του «Τα Πρωτόκολα των Σοφών της Σιών».

Το Κέντρο Wiesenthal εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2003 ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους εβραίους επισκέπτες για την «παράλειψη της Ελλάδος να πατάξει τον διογκούμενο αντισημιτισμό», αλλά οι ηγέτες των τοπικών εβραϊκών κοινοτήτων δεν ενστερνίσθηκαν την οδηγία. Ο ΕΟΤ συνέχισε να διαφημίζει στην ιστοσελίδα του πασχαλινά έθιμα ως αυτό της καύσης ομοιώματος του Ιούδα, το οποίο σε μερικά νησιά είναι γνωστό ως «το κάψιμο του Εβραίου», το οποίο προπαγανδίζει το μίσος και τον φανατισμό κατά των εβραίων. Το Κέντρο Wiesenthal Center διαμαρτυρήθηκε για την αναβίωση αυτού του εθίμου.

Ο αντισημιτισμός συνέχισε να υπάρχει τόσο στον κυρίαρχο Τύπο όσο και στον εξτρεμιστικό. Το Κέντρο Wiesenthal και η ADL [Σημείωση μεταφραστή: Anti-Defamation League – ιδρύθηκε το 1913 για την προστασία των Εβραίων και την εξασφάλιση δικαιωμάτων για όλους] κατήγγειλαν αρκετές φορές τον Τύπο για αντισημιτικά άρθρα και γελοιογραφίες, ιδία αφ’ ότου Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Hamas Sheik Yassin. Η γραμμή μεταξύ της αντίδρασης σε Ισραηλινές πολιτικές και της στάσης απέναντι στους Εβραίους εν γένει είναι συχνά θολή προκαλώντας αντισημιτικά αισθήματα των ΜΜΕ ανάμεσα στην κοινή γνώμη.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ χρησιμοποιούν συχνά τους όρους «γενοκτονία» και «Ολοκαύτωμα» για να περιγράψουν την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη/Γάζα κάνοντας παραλληλισμούς με τη ναζιστική Γερμανία. Ο Τύπος και η κοινή γνώμη συχνά δεν διακρίνουν μεταξύ της Ισραηλινής πολιτικής και των Εβραίων. Οι ηγέτες της Εβραϊκής κοινότητος έχουν καταδικάσει αντισημιτικές εκπομπές σε μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά καμμία δίωξη δεν έχει ασκηθεί εναντίον των εν λόγω σταθμών για λειτουργία άνευ αδείας. [Απορία μεταφραστή: αν οι πειρατικοί σταθμοί δεν έχουν αντισημιτικά σχόλια, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν άνευ αδείας;]

Τον Νοέμβριο του 2003 ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε τους Εβραίους ως «τη ρίζα του κακού» και έκανε σκληρές αντισημιτικές δηλώσεις στη διάρκεια της περιόδου, στην οποίαν αφορά η έκθεση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι δηλώσεις του Θεοδωράκη αφορούσαν στο Ισραήλ και όχι στον εβραϊκό λαό.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός [ΛΑΟΣ], ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα υποστηρίζει τον δηλητηριώδη εθνικισμό, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο Αρχηγός του Γεώργιος Καρατζαφέρης κατέλαβε μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου. Ο Καρατζαφέρης τακτικά αποδίδει αρνητικά γεγονότα που αφορούν στην Ελλάδα σε διεθνείς εβραϊκές συνωμοσίες. Χρησιμοποίησε τον κομματικό τηλεοπτικό σταθμό για να καταγγείλει πολιτικούς με εβραϊκή καταγωγή και να ισχυρισθεί ότι πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Εβραίοι.

Η κυβέρνηση κατεδίκασε όλες τις πράξεις βανδαλισμού και παρεχώρησε αστυνομική προστασία επί 24ώρου βάσεως στα γραφεία της Εβραϊκής Κοινότητος στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εβραϊκής Κοινότητος της Θεσσαλονίκης και της κυβερνήσεως προς εξεύρεση αποδεκτής αποζημίωσης για το νεκροταφείο της Κοινότητος. [Σημείωση μεταφραστή: εγώ δεν έχω ακούσει ποτέ για εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα. Μόνο για Ισραηλιτικές Κοινότητες και Συμβούλια ακούω].

Το Σύνταγμα καθιερώνει ως επικρατούσα θρησκεία εκείνη της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας [Ελληνική Ορθοδοξία], αλλά προβλέπει το δικαίωμα όλων των πολιτών να ακολουθούν τη θρησκεία της επιλογής τους. Οι Εβραίοι ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και οι εβραϊκές οργανώσεις δεν έχουν παραπονεθεί ή ζητήσει πρόσθετη νομική προστασία.

Ο ιουδαϊσμός είναι η μία από τις τρεις θρησκευτικές ομάδες [οι άλλες είναι η ελληνορθόδοξη και η ισλαμική] που θεωρούνται «νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου». Στην ουσία αυτή η ευεργετική διάκριση σημαίνει πρωτίστως ότι οι Εβραϊκές Οργανώσεις μπορούν να είναι ιδιοκτήτες περιουσίας ως θρησκευτικές οντότητες παρά ως νομικά πρόσωπα. [Σημείωση μεταφραστή: εδώ έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους. Όλοι ο ναοί πάσης θρησκείας αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Σε τί θα εξυπηρετούσε η αναγνώρισή τους ως θρησκευτικών οντοτήτων, αφού στην πραγματικότητα αποτελούν ν.π.δ.δ. με θρησκευτικούς σκοπούς;]

Την 15η Ιανουαρίου το Κοινοβούλιο ενέκρινε ομοφώνως την κήρυξη της 27ης Ιανουαρίου, ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς, ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Την επόμενη εβδομάδα η χώρα γιόρτασε την ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος με εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του νομπελίστα Elie Wiesel [Σημείωση μεταφραστή: του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1986. Υπήρξε τρόφιμος του Άουσβιτς]. Τον Απρίλιο μία αναμνηστική πλάκα τοποθετήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό, απ’ όπου Εβραίοι έπαιρναν τον δρόμο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση μετέσχε στην οργάνωση σεμιναρίου με τον τίτλο «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα». Διεξαχθέν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας απευθύνθηκε σε 150 εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτό το σεμινάριο για επιμόρφωση των καθηγητών στόχευε στην εισαγωγή του Ολοκαυτώματος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τον Οκτώβριο του 2003 έγιναν στη Θεσσαλονίκη τα αποκαλυπτήρια Μνημείου των Ελληνοεβραίων πολεμιστών του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου».

Αυτά!

Σωτήριος Καλαμίτσης – απροστάτευτος Ελληνοέλλην

Φίλος του γιατρού Γωγούση

Υ.Γ. Αυτονόητο είναι ότι τέτοια έκθεση συντάσσεται κάθε χρόνο. Μας περιλούζουν κανονικά για παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς. Από την «καταπίεση» των μουσουλμάνων στη Θράκη και της «μακεδονικής» μειονότητος μέχρι και τις «επιδρομές» της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς τσιγγάνων για σύλληψη εγκληματιών και έρευνες για ναρκωτικά και όπλα. Αναρωτιέμαι τί έχει να γίνει μόλις ψηφιστεί ο αντιρατσιστικός νόμος.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη