4 Δεκ 2013

Γιατί όλος ο κόσμος πηγαίνει προς τα εμπρός ενώ εμείς πηγαίνουμε προς τα πίσω;

Όλος ο πολιτισμένος κόσμος, όλη η Ευρώπη ,μέλος της οποίας είναι και η δύσμοιρη χώρα μας, πηγαίνει προς τα εμπρός ενώ εμείς πηγαίνουμε προς τα πίσω;
Γράφει ο Βασίλης Γκόλτσιος


Γιατί κύριοι
Γιάννη Μιχελάκη Υπουργέ Εσωτερικών.
Γιάννη Μανιάτη Υπουργέ ΥΠΕΚΑ.
Γιάννη Σγουρέ Περιφερειάρχη Αττικής.

Όλος ο πολιτισμένος κόσμος, όλη η Ευρώπη ,μέλος της οποίας είναι και η δύσμοιρη χώρα μας, πηγαίνει προς τα εμπρός ενώ εμείς πηγαίνουμε προς τα πίσω;


Για την διαχείριση των απορριμμάτων ο λόγος.
Πριν λίγο καιρό έγινε μεγάλη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Μανιάτη, Υπουργού ΥΠΕΚΑ, με στην συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , την ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, την συμμετοχή κορυφαίων εκπρόσωπων της Αυτοδιοίκησης ,και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού.
Τι αποφασίσατε στην σύσκεψη αυτή κ. Μανιάτη;
Να σας θυμίσω τις δικές σας εξαγγελίες:
Η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 2008|98|ΕΚ και συγκεκριμένα:
Επανασχεδιασμός των στόχων και επιβολή αλλαγών στα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων ,όπως επίσης και στα ίδια τα συστήματα. Οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν ,η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπισθεί.
Θα αξιοποιηθεί η Ευρωπαϊκή εμπειρία και οι θετικές της προοπτικές με παράλληλη επιδίωξη την μεγιστοποίηση της συνεργασίας με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση ,με πνεύμα συναντίληψης ώστε τελικός αποδέκτης να είναι ο πολίτης!!!
Βασικός Πυλώνας της πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης τέθηκε η ανακύκλωση σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση !!!!!!!!!!!
Ζητήσατε από όλες τις Περιφέρειες της χώρας την αξιολόγηση και προσαρμογή των περιφερειακών σχεδιασμών στα νέα δεδομένα.
Κ. Σγουρέ τα ακούσατε φαντάζομαι αφού είσαστε και παρών.
Επανασχεδιασμός ,προσαρμογή στα νέα δεδομένα ,διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς , γιατί όλα αυτά γίνονται προς όφελος των πολιτών που είναι οι τελικοί αποδέκτες.
Ο προωθούμενος σχεδιασμός με τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων εκ των οποίων τα δύο μεγαλύτερα ,τερατώδη θα λέγαμε ,στην περιοχή της Φυλής, σίγουρα δεν είναι σύμφωνος ούτε με την κοινοτική οδηγία ούτε με τις εξαγγελίες του κ. Υπουργού.
Αν εφαρμοσθούν όλα όσα εξήγγειλε ο κ. Υπουργός παρόντος και του κ. Περιφερειάρχη, που δεν φαίνεται να διαφώνησε ,είναι « Ηλίου φαεινότερον» ότι η κατασκευή αυτών των εργοστασίων το μόνο που θα εξυπηρετήσει θα είναι κάποιοι να κάνουν μια μεγάλη αρπαχτή, από τα κοινοτικά κονδύλια που στην συνέχεια θα φορτωθούν στις πλάτες μας.
Τα εργοστάσια θα μεταβληθούν σε τεράστιους περιστερώνες που θα τα καμαρώνουμε όπως τις τόσες άχρηστες ολυμπιακές εγκαταστάσεις- μαυσωλεία που χρυσοπληρώνουμε σήμερα εμείς αλλά θα πληρώνουν και οι επόμενες γενιές.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι αυτές οι πολιτικές φιλοδοξίες σας.
Κ. Μιχελάκη.
Είσθε ο αρμόδιος Υπουργός για τα θέματα της αυτοδιοίκησης.
Όλοι οι Δήμαρχοι παρελαύνουν από το γραφείο σας, λόγω αρμοδιότητος και καλά κάνουν, ζητώντας την επίλυση μικρών η μεγάλων προβλημάτων .
Απαιτήσεις έχουν. Υποχρεώσεις δεν έχουν;
Εδώ και 13 χρόνια συζητούμε για το περιφερειακό σχεδιασμό.
Αρκετοί από τους Δημάρχους είναι οι ίδιοι σε όλο αυτό το διάστημα.
Δεν θα έπρεπε να έχουν δρομολογήσει τα προβλεπόμενα στην κοινοτική οδηγία με περιορισμό των απορριμμάτων ,την επαναχρησιμοποίηση , την ανακύκλωση κλπ ώστε σήμερα να συζητάμε για ένα μέρος των απορριμμάτων που θα χρειαζόταν μικρές μονάδες επεξεργασίες κατά περιοχή και που δεν θα άνοιγε την όρεξη κάποιων για την κατασκευή αυτών των μεγάλων εργοστασίων;
Αν αυτοί αδιαφορούν η αδυνατούν δεν πρέπει να τους υποχρεώσετε να κάνουν τα αυτονόητα;
Αν δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν τα του οίκου τους και στην προκειμένη περίπτωση τα απορρίμματά τους τι άλλο μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους;
Οι Δημοτικές Αρχές είναι να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι χώρος να βολεύονται οι ίδιοι και οι παρατρεχάμενοί τους.
Κ. Μιχελάκη, κ. Μανιάτη, κ. Σγουρέ.
Όταν επικαλούμεθα τις ΕυρωπαΪκές εμπειρίες στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων αλήθεια τι ακριβώς εννοούμε;
Όταν ομιλούμε για συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και ότι κάνουμε είναι προς όφελος του πολίτη αλήθεια πως το αντιλαμβανόμαστε;
Είσθε από τα σχετικώς νέα μέλη ,εκπρόσωποι, ενός Πολιτικού Συστήματος που δεν χαίρει και της ιδιαίτερης εκτίμησης των πολιτών.
Οι φιλοδοξίες σας είναι να είσθε ουραγοί ενός συστήματος που απέρχεται η πρωτοπόροι ενός που ανατέλλει;
Η Ευρώπη ,στην οποία η δόλια Ελλάδα έκανε πολύχρονους αγώνες να ενταχθεί , με τις αδυναμίες και τα προβλήματά της ,πηγαίνει προς τα εμπρός.
Εμείς πηγαίνουμε ανάποδα, σαν τον κάβουρα. Πηγαίνουμε προς τα πίσω.
Είναι αυτή μια πολιτική που σας εκφράζει;
Θέλω να πιστεύω πως όχι.
Σε εσάς μένει να το αποδείξετε.
Βασίλης Γκόλτσιος.
Τα .Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Φυλής.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη