6 Δεκ 2013

Στη δημοσιότητα περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών, που διορίστηκαν με πλαστά χαρτιά

Αίσθηση προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι βρέθηκαν 45 δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικά. Δείτε μερικές περιπτώσεις:



Αίσθηση προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι βρέθηκαν 45 δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικά. Το e-reportaz αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο της έκθεσης της Δημοτικής Αστυνομίας με τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. Πρόκειται για έξι υπαλλήλους της Υπηρεσίας στη Ρόδο, οι οποίοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιπλέον μόρια, παρουσιάζοντας ψεύτικα πτυχία ξένων γλωσσών, αλλά και απολυτήρια σχολείου με άριστους βαθμούς, αν και αποφοίτησαν περνώντας οριακά τη βάση.
Οι έξι υπάλληλοι προσελήφθησαν στη Δημοτική Αστυνομία της Ρόδου το 2005 με διαγωνισμό, παρουσιάζοντας όμως όπως αποδείχθηκε πλαστές βεβαιώσεις. Με τον τρόπο αυτό αλλοίωσαν τους πίνακες κατάταξης σε βάρος άλλων υποψηφίων, που έμειναν εκτός. Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται, όταν έγινε διασταύρωση των φακέλων τους με τα έγγραφα που προσκόμισαν τα σχολεία και τα κέντρα ξένων γλωσσών, που εμφανίζονται στις παραποιημένες βεβαιώσεις.
Πρώτη περίπτωση πλαστογραφίας
Ενδεικτικά ένας υποψήφιος, ο οποίος σήμερα εργαζόταν στον κλάδο ΔΕ23 της δημοτικής αστυνομίας, προσκόμισε τίτλο γλωσσομάθειας First Certificate, όμως το Βρετανικό Συμβούλιο απάντησε, ότι «δεν είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία των επιτυχόντων για το δίπλωμα First Certificate του πανεπιστημίου του Cambridge». Ακόμη παρουσίασε απολυτήριο από το 1ο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Ρόδου με βαθμό 17 και 2/14, όμως το αποδεικτικό σπουδών που απέστειλε το σχολείο, ανέγραφε βαθμό 12 και 11/14. Κατά την ένορκη διοικητική εξέτασή του ως μάρτυρας και όταν ρωτήθηκε εάν αισθάνεται ότι έχει κάποια ανάμειξη στις παρατυπίες που αναφέρονται και καταγγέλλονται ή εάν έχει πιθανόν διαπράξει κάποια αξιόποινη ποινική πράξη κατά τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών για την πρόσληψή του, αντί να αρνηθεί τα πάντα, όπως θα έκανε ένας αθώος, έδωσε μία απάντηση που ενίσχυσε τις υποψίες των ελεγκτών περί ενοχής του, λέγοντας χαρακτηριστικά «παρακαλώ για προσωπικούς λόγους να δεχθείτε την επιθυμία μου για τη μη απάντηση του ερωτήματος τόσο αυτού όσο και οποιουδήποτε άλλου έχετε υπόψη σας να μου θέσετε».
Δεύτερο περιστατικό πλαστογραφίας
Άλλος δημοτικός αστυνομικός κατέθεσε πτυχίο από Τεχνική Επαγγελματική Σχολή Ρόδου με βαθμό 17 και 6/10, όμως όταν κλήθηκε να φέρει τα έγγραφα, παρουσίασε ένα άλλο που είχε βαθμό 11 και 6/10. Μάλιστα η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρόδου απάντησε, ότι το πτυχίο των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών δεν είναι αντίστοιχο – ισότιμο με απολυτήριο Γ’ τάξης Λυκείου, οπότε ό,τι βαθμό και αν είχε, δεν θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν.
Τρίτο κρούσμα πλαστογραφίας
Τρίτος δημοτικός αστυνομικός έπιασε τα κριτήρια και εξασφάλισε περισσότερα μόρια, καταθέτοντας γενικό βαθμό απολύσεως από το 2ο Γενικό Λύκειο Ρόδου 17 και 8/11, όμως το αποδεικτικό από το σχολείο ανέγραφε 11 και 8/11. Κατά την ένορκη διοικητική εξέτασή του ως μάρτυρας δεν προσκόμισε το απολυτήριο γενικού λυκείου, ενώ όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο κλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, απάντησε, ότι «βρέθηκε μέσα στα δικαιολογητικά μου ένα απολυτήριο Γενικού Λυκείου το οποίο δεν ήταν δικό μου και δεν γνωρίζω ποιος κατέθεσε το συγκεκριμένο απολυτήριο». Όσον αφορά την αίτηση υπεύθυνης δήλωσης για πρόσληψη στη δημοτική αστυνομία αναγνώρισε το γραφικό του χαρακτήρα, όχι όμως και την υπογραφή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «η υπογραφή δεν είναι δική μου».
Πλαστογράφησαν μέχρι και τον τόπο κατοικίας τους
Παρατυπίες διαπιστώθηκαν και όσον αφορά τον τόπο μόνιμης κατοικίας. Χαρακτηριστικά ένας αστυνομικός κατέθεσε αντίγραφο βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας που έλαβε στις 25/11/2004 όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο, που όμως δεν αντιστοιχεί σε έγγραφο του δήμου Ρόδου.Η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών χορήγησε αντίγραφο μόνιμης κατοικίας, το όποιο χορηγήθηκε στις 25/1/2005, δηλαδή εκπρόθεσμα, αφού η κατάθεση των δικαιολογητικών έπρεπε να γίνει μέχρι τις 23/12/2004.
Συνολικά κλήθηκαν και εξετάστηκαν οι 42 από τους 46 υπαλλήλους που προσελήφθησαν, με τους τέσσερις να εξαιρούνται από τη διαδικασία λόγω μετάταξης σε άλλους δήμους. Από τους φακέλους των έξι δημοτικών αστυνομικών συνολικά βρέθηκαν τρεις πλαστές βαθμολογίες αποδεικτικού σπουδών, δύο πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και τέσσερις νοθευμένες στην ημερομηνία βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, με την επισήμανση μάλιστα, ότι η νόθευση έγινε επί γνήσιων βεβαιώσεων που εξεδόθησαν μεταγενέστερα της ημερομηνίας κατάθεσης των αιτήσεων για το διαγωνισμό πρόσληψης. Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινικές διώξεις, ενώ ως ηθικός αυτουργός έχει κληθεί και ένας υπάλληλος της πρώην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη