5 Δεκ 2013

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ

Aυτές τις μέρες διαβάζω την ιστορία των Γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών από το 1945-2000 και μέσα στα άλλα ενδιαφέροντα σχετικά με την Ελλάδα όπου αναφέρεται και ο Μάρκος Βαφειάδης (γνωστός serial killer) διαβάζουμε τα ακόλουθα για να καταλάβουμε από πότε οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει την πολιτική τους στην ευρύτερη περιοχή:


Πιστή μετάφραση, δικά μου σχόλια μόνο σε παρένθεση:

'' Η Αμερικανίδα πολίτης Σούζαν Τζόνσον ως υπότροφος του ιδρύματος Fullbright ήλθε το 1978 στο Ιδρυμα λαογραφίας της ''Μακεδονίας''(με έδρα τα Σκόπια).

Η διατριβή της είχε θέμα << ''Η εθνολογία και λαογραφία των ''Μακεδόνων''>>στην περιοχή Kostur (Kαστοριά). Το περίεργο ήταν ότι το Κostur είναι Ελληνική πόλη και όχι Γιουγκοσλαβική και κατά δήλωσή της ήλθε στα Σκόπια για να πάρει συνεντεύξεις από πρόσφυγες που γνωρίζουν τα πρωτότυπα τραγούδια του Κostur.

Η Αμερικανίδα αυτή γνώριζε Σερβοκροατικά, ''Μακεδονικά'', Ελληνικά, Αλβανικά και Βουλγαρικά. Δεν τελείωσε την όποια έρευνά της σε έναν χρόνο όπως προέβλεπε η υποτροφία της και κατάφερε με μεσολάβηση της πρεσβείας των ΗΠΑ, να παραμείνει ακόμη έναν χρόνο στην ''Μακεδονία'' με έξοδα της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ ξέσπασαν ταραχές στο Κόσοβο και η Αμερικανίδα άρχισε να ταξιδεύει συχνά προς το Κόσοβο και να αρχίσει νέα έρευνα για την λαογραφία των Αλβανών εντός της ''Μακεδονίας''. Όργανα των υπηρεσιών ασφαλείας την συνέλαβαν κάποια φορά σε απαγορευμένη συνοριακή ζώνη και της απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις για λόγους ασφαλείας. Και πάλι με παρέμβαση της Αμερικανικής πρεσβείας της επετράπη να παραμείνει σε Κόσοβο και ''Μακεδονία'' ακόμη ένα καλοκαίρι.

Την ίδια περίοδο στην Φιλοσοφική σχολή της Πρίστινα του Κοσόβου ήλθε ένας άλλος Αμερικανός, επίσης υπότροφος του ιδρύματος Fullbright ο οποίος μιλούσε Αλβανικά, Σερβοκροάτικα και Πολωνικά και (κατά την εκτίμηση των υπηρεσιών) προοριζόταν να αντικαταστήσει την Σούζαν Τζόνσον αν απελαύνετο από την Γιουγλοσλαβία.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αντώνης Μαν.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

δείτε και: Παραληρηματική ανακοίνωση μίσους κατά των Ελλήνων από το Vinozito