4 Δεκ 2013

Ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ – Μία θαυμάσια ατμόσφαιρα...

Προχθές, βράδυ Δευτέρας, παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του λαοφιλούς Πρετεντέρη τα στοιχεία της δημοσκοπικής έρευνας της GPO.
Γράφει ο Θάνος Τάκης



Προχθές, βράδυ Δευτέρας, παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του λαοφιλούς Πρετεντέρη τα στοιχεία της δημοσκοπικής έρευνας της GPO. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν τα συγκεντρωτικά στοιχεία. Δηλαδή, για κάθε ερώτημα, παρουσιάστηκε το άθροισμα των απαντήσεων που ελήφθησαν.

Η έρευνα παρουσιάζει διαφορετικό ενδιαφέρον εάν ανατρέξουμε στα επιμέρους ποσοστά που δίνουν το τελικό άθροισμα, για κάθε ερώτηση. Βλέπετε, η εταιρεία δημοσκοπήσεων έχει παράξει επιπλέον πίνακες, όπου παρουσιάζει τις απαντήσεις ξεχωριστά, για κάθε κατηγορία ψηφοφόρων. Δηλαδή δίνει τις απαντήσεις των (αυτοπροσδιοριζόμενων) ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ κ.τ.λ.

Πραγματικά διασκεδαστικές αλλά και χρήσιμες για πολιτικά συμπεράσματα είναι πολλές από τις τοποθετήσεις, στις ερωτήσεις της δημοσκόπησης, αναφορικά με τους ψηφοφόρους που, διαστροφικά, συνεχίζουν να αγαπούν το κάποτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση «για το αν η ζωή των πολιτών θα χειροτερέψει, θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια» το 27,3% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: θα βελτιωθεί! Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό θετικής απάντησης από κάθε άλλη ομάδα ψηφοφόρων. (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 6%).

Στην ερώτηση σχετικά με την «Άποψη για την οικονομία της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια» το 39,4% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: θα βελτιωθεί! Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό θετικής απάντησης από κάθε άλλη ομάδα ψηφοφόρων. (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 4,3%).

Στην ερώτηση «για το αν υπάρχει υπερφορολόγηση του μέσου Έλληνα πολίτη» το 6,8% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: όχι και μάλλον όχι! Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής απάντησης από κάθε άλλη ομάδα ψηφοφόρων. (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 0,6%).

Στην ερώτηση «για το αν ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που έχει εξαγγελθεί είναι ένας δίκαιος φόρος» το 21,4% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: ναι και μάλλον ναι! Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό θετικής απάντησης από κάθε άλλη ομάδα ψηφοφόρων. (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 8,3%).

Στην ερώτηση «για το αν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πετυχαίνει τους στόχους της» το 40,6% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: ναι και μάλλον ναι! Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό θετικής απάντησης από κάθε άλλη ομάδα ψηφοφόρων. (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 10,2%).

Στην ερώτηση σχετικά με τον «Βαθμός εμπιστοσύνης στο κόμμα που ψήφισαν ενάμισι χρόνο πριν» το 6,8% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά ότι το εμπιστεύεται περισσότερο! (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 11%).

Στην ερώτηση «για το αν τη λύση σήμερα στα προβλήματα θα πρέπει να τη δώσει η προσφυγή σε εκλογές»  το 81,7% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: όχι και μάλλον όχι! Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αρνητικής απάντησης από κάθε άλλη ομάδα ψηφοφόρων. (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 39,5%).

Στην ερώτηση «για το αν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της» το 24,3% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: όχι και μάλλον όχι! (Ενδεικτικά, ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: 67,2%).

Τέλος, στην ερώτηση «για το ποιος ευθύνεται περισσότερο γι' αυτή την πολιτική σύγκρουση (ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ)» το 47,9% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ απαντά: ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 15,4% να ρίχνει την ευθύνη στη ΝΔ.

Γνωστός ο μέγας λογοτέχνης Ζοζέ Σαραμάγκου για τις ατελείωτες προτάσεις του, όπου μπορεί μια και μόνο, να γεμίσει ολόκληρη σελίδα πριν συναντήσουμε την λυτρωτική τελεία. Θα προσπαθήσω να τον μιμηθώ, λιγάκι.

Και απνευστί να συμπεράνω ότι εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιοι ότι η ζωή των πολιτών θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, όπως θα βελτιωθεί και η οικονομία της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, καθώς ορισμένοι είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, αλλά και ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που έχει εξαγγελθεί είναι ένας δίκαιος φόρος, δεδομένου ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πετυχαίνει τους στόχους της, κατάσταση που οδηγεί ορισμένους να εμπιστεύονται ακόμη περισσότερο το κόμμα που ψήφισαν ενάμισο χρόνο πριν, και εξ αυτού δεν υπάρχει κανένας λόγος προσφυγής στην κάλπες ώστε να δοθεί κάποια λύση (που δεν χρειάζεται φυσικά) και η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την θητεία της επειδή, εξάλλου, για την πολιτική σύγκρουση φταίει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ και κανείς άλλος.

Χμμμ... They Live Among Usισχυριζόταν ο σκηνοθέτης John Carpenter το μακρινό 1988. Κάτι ήξερε αυτός...

Είναι φανερή η σχεδόν απόλυτη ταύτιση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με εκείνους της ΝΔ, πλέον, και δημοσκοπικά. Με αυτό το μπόλιασμα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε, αυτοβούλως, να πρασινίσει σημαντικά, ανταποδίδοντας στην βοηθητική ρόδα που πλέον αποτελεί το αιωνίως κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, ζηλευτές μισθωτές θέσεις και οφίκια.

Η πράσινη συνιστώσα της (κάποτε) γαλάζιας παράταξης έχει λάβει θέση πολιτικού ρεσάλτου καθώς διαισθάνεται τον επικείμενο βιολογικό θάνατό της στις επόμενες εκλογές. Της θαλερής πράσινης ακρίδας του κρατικού θησαυροφυλακίου, δεν της αξίζει τίποτε διαφορετικό. Πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ είναι στα κάγκελα για την διαρκή άφεση (και συγκάλυψη) αμαρτιών τε και εγκλημάτων, ειδικά του αρχηγού των Πρασίνων και δεν μηνύουν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν το αρχηγικά επιβληθέν ομαδικό παιχνίδι.  Τα πράσινα στελέχη, καλομαθημένα στην νομή της εξουσίας και του άκοπου και αβίαστου κρατικού χρήματος είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουν άλλο σκάφος. Κυβερνητικού διαμετρήματος, εννοείται, ότι άλλο, δεν πληρώνει τους λογαριασμούς, της δύσκολης καθημερινότητας, κατά (Ιορ)Δάνη Τζαμτζή. Προφανώς, εφόσον εγκαταλείψουν την ΝΔ, θα αναζητήσουν θέση στο αμπάρι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επισημάνσεις για τα δεδομένα της δημοσκόπησης, όμως, καταδεικνύουν την μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην αντίληψη των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων. Η διαφορά είναι μετρήσιμη και χαοτική.

Συνεπώς, το βλέπω πολύ δύσκολο για μεταπήδηση ή συνεργασία.


Βέβαια, οι πράσινοι Χουντίνι, έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να δραπετεύουν ταχυδακτυλουργικώς, από τα χειρότερα.

Τώρα, γιατί μου ήρθε η εικόνα του Χάρρυ Χουντίνι, αλυσοδεμένου με δεκάδες λουκέτα και χειροπέδες, ενώ αναφέρομαι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι ανεξήγητο.

Τι, δεν με πιστεύετε;




Τα πλήρη στοιχεία της έρευνας της GPO βρίσκονται εδώ:
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη