30 Δεκ 2013

Η κυβερνητική πολιτική της «φιλανθρωπίας»

Το Σύνταγμα επιτάσσει να μεριμνά η κυβέρνηση για την οικογένεια, για τα ΑΜΕΑ, για τη δωρεάν παιδεία, για την υγεία του λαού, για …, για ….. Με λίγα λόγια για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την ευτυχή διαβίωσή του στον τόπο τούτο, πράγμα που προϋποθέτει ότι .....
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


[Ενενηκοστή τέταρτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ), ογδοηκοστή έκτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και τριακοστή πέμπτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
ο άνθρωπος έχει στη διάθεσή του τα στοιχειωδώς αναγκαία προς το ζην. Ας μη λησμονούμε ότι το πρώτο από το τρίπτυχο σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι η τροφή, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν υπάρχει, δεν έχει την άνεση να ασχοληθεί με την παιδεία, η οποία με τη σειρά της φέρνει την ελευθερία και όλα μαζί την ευτυχία.
Αυτό το τρίπτυχο έχει τσαλακωθεί  τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως επιστέγασμα της ανάλγητης συμπεριφοράς των κυβερνώντων, οι οποίοι μετέτρεπαν επί 40 χρόνια το χρήμα των φορολογουμένων σε ατομικό πλούτο. Εντελώς ξεδιάντροπα, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι παρανόμως πλουτίσαντες προστατεύονται από τις κυβερνήσεις ποικιλοτρόπως και λυσσωδώς.
[Δείγμα αναλγησίας από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες του  φιλάνθρωπου Χάρη Τομπούλογλου: «Δεν είμαι εγώ μαλάκας να κονομάνε όλοι από δουλειές και εγώ να μην παίρνω μία αυτή την εποχή. Θα καταγγείλω τον διαγωνισμό. Θα τους καταστρέψω. Δεν θέλω καμία επικοινωνία μαζί τους. Τόσα λεφτά κυκλοφορούν, για εμάς δεν έχει; Τώρα θα κάνουμε χρυσές δουλειές. Θα σου βγάλω και εσένα ένα ποσό»].
Οι εικόνες των άστεγων και των λιμοκτονούντων αποτελούν καθημερινότητα. Και ο αριθμός τους αυξάνει. Χιλιάδες εξ αυτών προτίμησαν τον εκούσιο θάνατο από τον αναξιοπρεπή βίο. Και η πολιτεία; Τί κάνει η πολιτεία; Τί κάνουν αυτοί που έχουν ορκισθεί να τηρούν το Σύνταγμα και να επιδιώκουν την ευτυχία του ελληνικού λαού; Τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Μοναδικό τους μέλημα η αποπληρωμή των δανείων που οι ίδιοι συνήψαν εν αγνοία του λαού, για να πλουτίσουν παρανόμως οι ίδιοι και οι κολλητοί τους.
Το έργο, λοιπόν, της κυβέρνησης ανέλαβαν οι ευαίσθητοι άνθρωποι. Αυτοί που αγαπούν τον πλησίον τους και έχοντας δύο χιτώνες δίνουν στον συνάνθρωπό τους τον δεύτερο ή, έστω, ένα κομμάτι ύφασμα από τον δεύτερο. Το ανέλαβαν και οι Δήμοι με τα συσσίτια και τις λοιπές κοινωνικές δράσεις που διοργανώνουν από δωρεές εχόντων. Κυρίως, όμως, το έργο αυτό ανέλαβε η Εκκλησία, η οποία ενεργεί, όπως πάντοτε, αθόρυβα, χριστιανικά.
Προ εβδομάδων παραβρέθηκα σε ένα μνημόσυνο. Λίγο πριν τελειώσει η λειτουργία της Κυριακής και αρχίσει το μνημόσυνο, ο ιερέας μίλησε στο κήρυγμά του για τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε και προέτρεψε το εκκλησίασμα σε χειρονομίες αγάπης και συμπόνοιας προς τον πλησίον. Μίλησε για νοικοκυραίους που έχουν φθάσει στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης και αναγκάζονται να προστρέξουν στη συνδρομή της εκκλησίας. Και τελείωσε λέγοντας: «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έδινε κάποτε συνέντευξη σε δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε ποιό είναι το έργο της Εκκλησίας προς τους αναξιοπαθούντες. Και ο Σεραφείμ τού απάντησε «το έργο μας είναι εκεί. Δεν θα το διαφημίσουμε. Ψάξε να το βρεις».
Υπάρχει, λοιπόν,  το έργο της Εκκλησίας. Κανένα βοθροκάναλο δεν ψάχνει να το βρει. Το μόνο που ενδιαφέρει τα βοθροκάναλα είναι να προβάλλουν τα συσσίτια των εκλεκτών τους δημάρχων ή τις διανομές τροφίμων της ΧΑ, όπου γίνονται πάντοτε επεισόδια προκαλούμενα είτε από τους εκλεκτούς τού συστήματος δημάρχους είτε από τους πούρους αριστερούς που έχουν στείλει στο Κοινοβούλιο πάμπλουτους συμπολίτες μας. Κι’ αμέσως μετά προβάλλουν τα βοθροκάναλα το ανύπαρκτο πλεόνασμα. 
Έτσι, οι ευαίσθητοι άνθρωποι και η Εκκλησία έχουν υποκαταστήσει την κυβέρνηση στο έργο της. Πόσο θα ήθελα, όμως, να διαγραφεί η λέξη «φιλάνθρωπος» από τα λεξικά και το λεξιλόγιό μας. Παραπέμπει σε κάτι σαν «φιλόζωος» ή «ζωόφιλος», αν προτιμάτε. Όλοι αυτοί που συνδράμουν τον πλησίον τους είναι απλώς άνθρωποι. Ο φιλάνθρωπος δεν μπορεί να έχει ανθρωπιά. Ανθρωπιά έχει μόνον ο άνθρωπος. Σκέτα και νέτα!! Την οποία δεν διαθέτει, φυσικά, η κυβέρνηση, εξ ου και έχει εκχωρήσει το έργο τής μέριμνας για τον άνθρωπο στους ευαίσθητους. Κι’ αυτό outsourcing που λένε οι τεχνοκράτες managers και μάλιστα χωρίς κόστος, ώστε να επιτευχθεί πλεόνασμα αναλγησίας! Εγώ θα το αποκαλούσα οικειοθελή επί πλέον φορολόγηση των ευαίσθητων φορολογούμενων που υποκαθιστούν την κυβέρνηση στα έργα της!
Βέβαια, έχω και μια μεγάλη απορία. Γιατί η κυβέρνηση προικοδοτεί με μεγάλα κονδύλια διάφορες ΜΚΟ που επιτελούν κοινωνικό έργο;  Δεν μπορεί να τα διαθέσει η ίδια όπου δει; Ίσως κι’ αυτό να εντάσσεται στα πλαίσια του outsourcing!

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση 

Υ.Γ. Όσο για την κ. Ελένη Βασιλοπούλου και το κατάπτυστο άρθρο της στο aixmi.gr, με το οποίο γενικεύει τις βολές της εναντίον ολόκληρης της Εκκλησίας μέσα από τις πομπές ελάχιστων ανάξιων ιερέων, ας γράψει κάτι για τους πισωγλέντηδες της πολιτικής και του σιναφιού της και ας αφήσει την Εκκλησία και τη συντριπτική πλειονότητα των άξιων Ιεραρχών της να επιτελούν αθόρυβα το Θεάρεστο έργο της. Οι ελάχιστοι ιερείς που αμαυρώνουν την εικόνα της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για τα δεινά αυτής της χώρας. Όμως είναι οι ελάχιστοι προβεβλημένοι αργυρώνητοι δημοσιοκάφροι που ευθύνονται για το δημοσιογραφικό χάλι και τα δεινά που έχουν επισωρεύσει στη χώρα οι εκλεκτοί τους διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες/εκδότες και πολιτικοί, τους οποίους λιβανίζουν νυχθημερόν έναντι πολλών αργυρίων.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη