26 Ιαν 2014

Τούτες οι φτονερές, ας βράσουν, γλώσσες!

Ωραίο μέτρο για ακόμη μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα! - Θα γεμίσει ο κουμπαράς με τα λεφτά από τα βρισίδια που αλληλοεκτοξεύονται στη Βουλή – Φυσικά και δεν εξαντλείται η πελατεία στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής – Πελάτες, παντού!

Γράφει ο Θάνος Τάκης


Μείον 1500 ευρώ στο πορτοφόλι της κ. Ζαρούλια, τέλη του μήνα. Ο Προεδρεύων κ. Μαρκογιαννάκης πρότεινε στο Σώμα την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς, για τη λέξη «αληταρά» που στόλισε τον Υπουργό Αθανασίου. Το Σώμα. Σοκαρισμένο από την χυδαιότητα της λέξεως – ούτε να φανταστεί μπορούσε τέτοια ασέβεια - συμφώνησε λέγοντας «μάλιστα, μάλιστα», εν χορώ.

Γιατί όμως εξερράγη η κ. Ζαρούλια; Είπε πολλά, ιδού όμως το επίμαχο εδάφιο, από τα πρακτικά(1) της Βουλής, για την δική σας κρίση:

ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Απαντήστε μας, λοιπόν, ποιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται στη συλλογική ευθύνη και ποιο άρθρο – εάν υπάρχει στον Ποινικό μας Κώδικα – στο αδίκημα γνώμης [...]

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης): [...] Όσον αφορά τη δίκαιη δίκη που είπατε, θέλω να σας πω ότι έχετε έναν έγκριτο νομικό στις τάξεις σας, τον κ. Αρβανίτη, ο οποίος ξέρει. Θα σας εξηγήσει ότι η δίκαιη δίκη δεν είναι όταν παραπεμφθεί κάποιος στο ακροατήριο. Η δίκαιη δίκη εξετάζει ακόμη από την προκαταρκτική. Εκεί πρέπει να είναι η δίκαιη δίκη και στην προκαταρκτική εξέταση και στην προανάκριση και στην κυρία ανάκριση και στη δίκη.
Όταν είπα εγώ, λοιπόν, δίκαιη δίκη, αυτό εννοώ, το έχω εξηγήσει και δεν είναι σωστό αυτό που είπε σε μια άλλη εκπομπή του ο κ. Κασιδιάρης, «πώς μιλώ για δίκαιη δίκη, πώς είμαι σίγουρος ότι θα πάνε σε δίκαιη δίκη;». Να το εξηγήσουμε αυτό. Δίκαιη δίκη είναι από την εν αρχή, από την έναρξη της ποινικής διαδικασίας.

ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Γι’ αυτό που διωκόμεθα θα μου απαντήσετε; Δεν μου απαντήσατε. Είναι μέσα στον Ποινικό Κώδικα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τελείωσε η συζήτηση επί της ερώτησης…

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  (Υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Θα σας εξηγήσει ο κ. Αρβανίτης.

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: …ούτε ο κ. Αρβανίτης μπορεί να εξηγήσει.

ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Αληταρά!

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ελένη Ζαρούλια αποχωρεί από την Αίθουσα)
(Στο σημείο αυτό εγείρεται από την Προεδρική Έδρα ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ.ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μαρκογιαννάκης): Αυτό το οποίο ακούστηκε παρακαλώ να καταχωριστεί στα Πρακτικά. Προτείνω για την κυρία συνάδελφο, για τη φράση «αληταράς» που ακούστηκε, την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Το Σώμα συμφωνεί;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μαρκογιαννάκης): Το Σώμα συνεφώνησε ομοφώνως.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  (Υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Αυτή είναι η ποιότητά τους!

Βουλευτή, βρίζεις; Μήπως προκαλείς θόρυβο; Τυχόν διακόπτεις; Μιλάς χωρίς άδεια; Δεν σέβεσαι το Προεδρείο ή την Βουλή; Δεν συμμορφώνεσαι στις υποδείξεις του Προέδρου; Έχεις γραμμένο (στα τέτοια σου – εξηγώ με παράδειγμα, στη συνέχεια) το Σύνταγμα με λόγια ή έργα; Ας δούμε πώς ορίζεται το πρόστιμο ή ορθότερα, η ποινή. Με το άρθρο 77 ‘Tήρηση τoυ Kανoνισμoύ - πειθαρχικά μέτρα’ του Κανονισμού της Βουλής(2), προβλέπεται ότι:

«... 4. Aνάρμoστη συμπεριφoρά σύμφωνα με την πρoηγoύμενη παράγραφo απoτελoύν: α) η παρεμπόδιση της oμαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων ή των συζητήσεων και η διατάραξη της τάξης σ’ αυτές, είτε με πρόκληση θoρύβoυ ή αταξίας είτε με oπoιoνδήπoτε άλλoν τρόπo· β) η διακoπή των oμιλητών χωρίς τη συγκατάθεσή τoυς και την άδεια τoυ Πρoέδρoυ ή η απoδoκιμασία τoυς με λόγια ή έργα· γ) η oμιλία χωρίς την πρoηγoύμενη άδεια τoυ Πρoέδρoυ· δ) η απρεπής συμπεριφoρά με λόγια ή έργα· ε) η έλλειψη τoυ oφειλόμενoυ σεβασμoύ πρoς τo Πρoεδρείo, τη σoβαρότητα τoυ έργoυ και την απoστoλή της Boυλής· στ) η μη συμμόρφωση με τις υπoδείξεις τoυ Πρoέδρoυ· ζ) η χρησιμoπoίηση πρoσβλητικών εκφράσεων κατά της τιμής και της υπόληψης τoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας, των μελών της Boυλής, τoυ Πρoεδρείoυ της και των μελών της Kυβέρνησης· η) η καταφρόνηση τoυ Συντάγματoς και των πoλιτειακών θεσμών με λόγια ή έργα.

5. Tα πειθαρχικά μέτρα πoυ επιβάλλoνται στoυς Boυλευτές για ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά είναι: α) η ανάκληση στην τάξη· β) η στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ· γ) η μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά και δ) o πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις».

Όπως διαβάζετε, βρισίδι δεν επιτρέπεται σε βάρος τoυ Πρoέδρoυ της Δημoκρατίας, των μελών της Boυλής, τoυ Πρoεδρείoυ της και των μελών της Kυβέρνησης. Τους λοιπούς 11 εκατομμύρια Έλληνες, οι βουλευτές μπορούν να σκυλοβρίζουν ελεύθερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Και πιστέψτε με, το κάνουν, αλλά κρατώ την τεκμηρίωση για άλλο άρθρο. Φυσικά και μεταξύ τους βρίζονται, και πολύ πριν εμφανιστούν στα έδρανα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά (σχεδόν) πάντα λειτουργούσε η φράση-μπλάνκο «να μην καταχωριστεί στα πρακτικά». Από τα προβλεπόμενα τέσσερα πειθαρχικά μέτρα, ο Προεδρεύων της Βουλής, κ. Μαρκογιαννάκης διάλεξε την μομφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά, ίσως επειδή είναι το μόνο που συνδέεται με την οικονομική αποζημίωση που λαμβάνει ο βουλευτής, την οποία περικόπτει. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής:

«1. Σε ιδιαίτερα σoβαρές περιπτώσεις o Πρόεδρoς της Boυλής μπoρεί, κατά την κρίση τoυ, αντί των πειθαρχικών μέτρων των πρoηγoύμενων άρθρων, να διατυπώσει πρoς τη Boυλή πρόταση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν Boυλευτή πoυ υπέπεσε ή επιμένει στην αναφερόμενη στo άρθρo 77 παρ. 3 ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά.

2. Mετά την πρόταση τoυ Πρoέδρoυ για απόδoση μoμφής, o ενδιαφερόμενoς καλείται να δώσει εξηγήσεις για πέντε (5) λεπτά της ώρας τo πoλύ, μετά τις oπoίες, εάν o Πρόεδρoς διατηρεί την πρότασή τoυ, η Boυλή απoφασίζει με ανάταση και χωρίς συζήτηση.

3. H απόφαση της Boυλής για τη διατύπωση μoμφής για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά εναντίoν Boυλευτή συνεπάγεται αυτoδικαίως την περικoπή τoυ ενός τετάρτoυ (1/4) της μηνιαίας απoζημίωσής τoυ».

Από τα πρακτικά, αποδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, εξεμάνη καθώς θεώρησε μεν ως «ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση» την φράση ‘αληταρά’, παρέλειψε όμως να εφαρμόσει τα οριζόμενα της παραγράφου 2, εφόσον η «ενδιαφερόμενη» βουλευτής ουδέποτε κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Δε βαριέσαι, ποιός κάθεται τώρα, να διαβάζει τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον μάλιστα μιλάμε για ποινή στην πλάτη του άλλου... Εξάλλου, η πρωτοφανής φράση «αληταρά» δεν μπορούσε να μείνει ατιμώρητη. Διότι είναι η πρώτη και μοναδική φορά που βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου εξεστόμισε την λέξη αυτή στον ναό της Δημοκρατίας. Ή, άλλες, αμφιβόλου κοσμιότητας, κατά τον κ. Μαρκογιαννάκη.

Ή μήπως όχι;


Βουλή, 28.06.2011(3)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ (ΔΗΜΑΡ): ... από τη συγκυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου στην επόμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας... Να πείτε ότι τα κάναμε σκατά τριάντα επτά χρόνια.

Βουλή, 29.01.2013(4)

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Άει σιχτίρ ρε παλιοτσόκαρο!

Βουλή, 17.05.2013(5)

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ): Αλήτη! (σ.σ. Σκέψου την υποκρισία, να ψήφισε υπέρ της ποινής της κ. Ζαρούλια, η συγκεκριμένη βουλευτής!)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Τρομοκράτες!
ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ): Δολοφόνοι, αντεροβγάλτες!

Βουλή, 16.06.2013(6)

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ (ΑΝΕΛ): Οι βουλευτές της ΝΔ είναι προδότες.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ (ΝΔ): Ηλίθια διορισμένη του ΠΑΣΟΚ.
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Θα σας κρεμάσουμε!
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Θα μας κλάσεις τα αρχίδια!
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΝΔ) (σε Μακρή): Είσαι τσόλι, κάτσε κάτω!

Βουλή, 16.06.2013(7)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ (ΧΑ): Ησυχία κομμουνιστές...
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Μαλάκα τι θέλεις; Έλα ρε μαλάκα!

Οι πιο πάνω φράσεις έχουν διαγραφεί από τα επίσημα πρακτικά. Ιδού η σχετική αναφορά του Προέδρου της Βουλής, κ. Μεϊμαράκη, κατόπιν εορτής και άνευ αντιτίμου: «Θέλω να τονίσω ότι το Προεδρείο προτείνει πρώτον: να διαγραφούν από τα πρακτικά αυτές οι εκφράσεις. Βεβαίως υπάρχει και η άποψη να μείνουν αυτές οι εκφράσεις για να μάθει ο κόσμος ποιοι εκφράζονται έτσι, γιατί το σύνολο των βουλευτών τιμά την έδρα, τιμά το Κοινοβούλιο, τιμά τους πολίτες. Αλλά επειδή πράγματι, οι εκφράσεις είναι χυδαίες και ξεπερνούν σε υπερβολή ότι έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, θα παρακαλούσα - άλλωστε τα πρακτικά ήδη έχουν διανεμηθεί - στα επίσημα πρακτικά να παραληφθούν οι εκφράσεις αυτές».

Βουλή, 9.11.2013(8)

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (ΝΔ): Βάλατε δυσπιστία και θα φύγετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Σας καταγγέλλουμε το γεγονός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ (ΝΔ): Το ακούσαμε.
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (ΣΥΡΙΖΑ): Το ακούσατε και τι κάνετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το ακούσατε; Ναι και το γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια. Έτσι είναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ (ΝΔ): Το γράφουμε στα τέτοια μας!

Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε και σε άλλα ‘γαλλικά’. Παρά μόνο σε ένα τελευταίο, ποίημα όμως, με αυθεντική γαλλική καταγωγή. Είναι η «Μπαλάντα» - των φτονερών γλωσσών - του Φρανσουά Βιγιόν, που αποκαλείται και Γενάρχης των Καταραμένων Ποιητών. Η μπαλάντα μετράει περίπου 550 χρόνια ζωής, αλλά είναι πάντα επίκαιρη, και περιγράφει με κατάλληλο τρόπο τι ταιριάζει στις ‘φτονερές γλώσσες’, κάθε πολιτικής αποχρώσεως, συμπληρώνω εγώ.


Μπαλάντα των φτονερών γλωσσών

Σ' αρσενικό, σε νίτρο, στη φωτιά
τ' ασβέστη, σε μολύβι αναβρασμένο
-για να ξεμαγαρίσουν πιο καλά-,
σε πισσάλειμμα καλοδιαλυμένο
σε ζουμί Οβριάς κάτουρα φτιασμένο
και σκατά. Σ' αποπλύματα λεπρών,
σε λίγδες ποδαριών και παπουτσιών,
σ' αψιά φαρμάκια ή μέσα σε καμπόσες
χολές φιδιώνε, λύκων, τσακαλιών,
τούτες οι φτονερές ας βράσουν γλώσσες!

Σε μαύρου γερογάτου τα μυαλά
φαφούτη με τομάρι ψωριασμένο,
σε γέρου μούργου -π' όμοια έχει καλά-
λυσσάρικου, το σάλιο το πηγμένο,
σ' αφρούς από μουλάρι αρρωστημένο
που τ' όργωσαν οι κόψες ψαλιδιών,
σε νερά που πνιγμένων ποντικών,
πλένε κουφάρια, βάτραχοι και τόσες
φίνες ράτσες ζουδιών σιχαμερών,
τούτες οι φτονερές ας βράσουν γλώσσες!

Σε σουμπλιμέ που καίει τα σωθικά
και σ' αφαλό από φίδι μανιασμένο.
Σ' αίμα που το ξεραίνουνε σ' αγγειά
οι κουρέηδες, -σα βγαίνει γιομισμένο
το φεγγάρι- μαυροπρασινισμένο.
Σε φάουσας έμπυα, σε νερά σγουρνών
που πλένουν κωλοπάνια σε πορνών
κλίσματα, -δε με νιώθουν όσοι κι όσες
δε τρέχουν στα μπουρδέλα όπως εγώ-,
τούτες οι φτονερές ας βράσουν γλώσσες!

Για το σούρωμα αυτών των λιχουδιών
πάρε τον πάτο των χεσμένονε βρακιών
πρίγκηπά μου. Πρώτα όμως σε καμπόσες
τσίρλες μικρουλικώνε γουρουνιών,
τούτες οι φτονερές ας βράσουν γλώσσες!


Ωραία το απήγγειλε ο Χάρης Κατσιμίχας, εδώ:



  
Υ.Γ. Δήμαρχε, ακόμη περιμένουμε τις εξηγήσεις που υποσχέθηκες, για την μισθοδοσία της κ. Scheiner, «από το Βερολίνο». Εσύ το ξεχνάς, εγώ θα σου το θυμίζω.
Υ.Γ.2 Με τους απλήρωτους συνεργάτες σου, για την προεκλογική καμπάνια του 2010, τι θα γίνει; Τα λεφτά είναι πολλά και οι μήνες αναμονής ήδη σαράνταΝισάφι πια...
Υ.Γ.3 Κ. Αβραμόπουλε, κ. Κουράκη, κι εσείς αδιαφορία; Ντροπή, κύριοι...
Υ.Γ.4 Εφόσον σας γοητεύει η γερμανική αντίληψη προφανώς γνωρίζετε και την φράση «Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο».
Υ.Γ.5 Όπως και στην Θεσσαλονίκη…


(4)   Σβήστηκαν από τα πρακτικά, μόνο στον Τύπο: http://news247.gr/eidiseis/politiki/voultepsh_se_makrh_aei_sixtir_re_paliotsokaro.2106927.html
(7)   Απολαυστικό βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=T3PF7mOrw-M#t=34
(9)   Η Μπαλάντα των φτονερών γλωσσών (mp3): http://picosong.com/YRU3/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη