17 Ιαν 2014

Βάζουν τους αστέγους να εργαστούν στην Φουκοσίμα!

...για ψίχουλα κι ενώ τους εκμεταλλεύεται η Ιαπωνική μαφία!

Ο Seiji Sasa πηγαίνει στο σιδηροδρομικό σταθμό, σε μια πόλη της βόρειας Ιαπωνίας από τα άγρια χαράματα αναζητώντας αστέγους. Όχι δεν είναι κοινωνικός λειτουργός. Στρατολογεί. Οι άνδρες στο σταθμό Sendai είναι πιθανοί εργάτες,  που ο Sasa μπορεί να στείλει  σε εργολάβους στην ζώνη πυρηνικής καταστροφής της Φουκοσίμα για 100 δολάρια το κεφάλι. 

"Έτσι έρχονται οι στρατολογητές εργατών σαν εμένα κάθε μέρα" λέει ο Sasa, ενώ περνά δίπλα από άντρες που κοιμούνται σε χαρτόκουτα σφίγγοντας τα πανωφόρια τους ενάντια στο τσουχτερό, χειμωνιάτικο κρύο. Έτσι η Ιαπωνία βρίσκει ανθρώπους πρόθυμους να δεχτούν τον κατώτατο μισθό για μία από τις πιο ανεπιθύμητες δουλειές στον βιομηχανικό κόσμο: την προσπάθεια καθαρισμού μιας περιοχής μεγαλύτερης από το Hong Kong, η οποία χρηματοδοτείται με 35 δισεκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από φόρους.  

Πριν τρία χρόνια, ένας δυνατός σεισμός και ένα τσουνάμι  ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά στην βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας και σηματοδότησαν συνεχόμενες καταρρεύσεις αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα. Σήμερα το πιο αισιόδοξο σχέδιο ραδιενεργού καθαρισμού που επιχειρήθηκε ποτέ έχει βγει εκτός χρονικών περιθωρίων. Η προσπάθεια υπονομεύεται αφενός από την έλλειψη επιστασίας και αφετέρου από την έλλειψη εργατών σύμφωνα με μια ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού οργανισμού Reuters. 

Τον Ιανουάριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο Ιαπωνέζοι γκάνγκστερ συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι παρείσφρησαν στον κατασκευαστικό κολοσσό Obayashi Corp's και έστελναν παράνομα εργάτες στο κυβερνητικά χρηματοδοτούμενο σχέδιο.

Στην υπόθεση του Οκτωβρίου, άστεγοι στρατολογήθηκαν από τον Σάσα,και στάλθηκαν να εργαστούν στο ραδιενεργό πεδίο της Φουκοσίμα για λιγότερα χρήματα από το κατώτατο ημερομίσθιο, σύμφωνα με την αστυνομία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο πρώτος εργοδότης του άστεγου Nishiyama στη Sendai, του πρόσφερε $90 την ημέρα για την πρώτη του δουλειά, να καθαρίζει μπάζα από το τσουνάμι. Τον ανάγκαζαν όμως να πληρώνει $50 την ημέρα για φαγητό και διαμονή! Ακόμα δεν πληρωνόταν για τις ημέρες που ήταν αδύνατο να εργαστεί αλλά έπρεπε και εκείνες τις ημέρες να πληρώσει για το φαγητό και τη διαμονή. Αποφάσισε τελικά πως ήταν καλύτερο να ζει στους δρόμους παρά να χρεώνεται!

"Είμαστε ο εύκολος στόχος για τους στρατολογητές", δηλώνει ο Nishiyama. "Εμφανιζόμαστε εδώ με όλα μας τα υπάρχοντα, και είμαστε εύκολα εντοπίσιμοι. Μας λένε "Ψάχνεις δουλεια; Πεινάς;" και αν δεν έχουμε φάει, προσφέρονται να μας βρουν μια δουλειά."

Πηγή: reuters 
Μετάφραση μέρους του άρθρου για TAXALIA: Κατερίνα Νικολάου
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη