27 Ιαν 2014

ΣΑΕ και άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Απόδημων Ελλήνων

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Ειδική Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης.


Συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Σάββα Αναστασιάδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής. Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, Πρέσβης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

Εκλογή
Η εκλογή του Προεδρείου της Επιτροπής, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης,  έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου και επειδή μεσολάβησαν και οι γιορτές δεν τα καταφέραμε να συνεδριάσουμε. Ελπίζω και εύχομαι, πρόσθεσε, όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού, να έχουμε αφήσει κάτι θετικό από τη λειτουργία της Επιτροπής στο διάστημα που θα λειτουργήσει, όπως θετικό έργο έχει αφήσει και το προηγούμενο Προεδρείο, κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε και το οποίο αποτυπώνεται και στην Έκθεση που σας έχει, ήδη, διανεμηθεί, για να προσθέσει:
«Επειδή είναι η πρώτη μας συνεδρίαση, θέλω να κάνω δύο- τρεις επισημάνσεις. Κατ’ αρχήν, θέλω να είμαστε συνεπείς στις ώρες των συνεδριάσεων, για να έχουμε καλή λειτουργία. Επίσης, θα ήθελα να παρακαλέσω, να περιορίσουμε, όσο είναι δυνατόν, τις κομματικές αντιπαραθέσεις, γιατί θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το έργο και το ρόλο αυτής της Επιτροπής και πιστεύω ότι δεν χωρούν οι κομματικές αντιπαραθέσεις σε αυτό που προσπαθούμε και θέλουμε να προωθήσουμε. Επίσης, παρακαλώ και όλους σας, να βοηθήσετε και τη δική μου θέση και την ευθύνη που έχω, να συντονίσω την Επιτροπή, όπως με τον τρόπο του ο καθένας θεωρεί και μπορεί. Αντικείμενο της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 43 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, είναι η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων και των δεσμών της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού με τον απανταχού Ελληνισμό, ο συντονισμός των δράσεων της Βουλής των Ελλήνων και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, η μελέτη των προβλημάτων των Αποδήμων Ελλήνων, η προώθηση της επίλυσής τους, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με τα, ελληνικής καταγωγής, μέλη άλλων Κοινοβουλίων. Το αντικείμενο, δηλαδή της Επιτροπής αποσκοπεί στην ανάδειξη του ενδιαφέροντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, ενώ προτεραιότητά της αποτελούν τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ζητήματα, τα θέματα επικοινωνίας και η προβολή των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό. Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι εργασίες της Επιτροπής έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, εξαιτίας αυτού που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή, του κενού διαστήματος που υπήρξε από την ημέρα της παραίτησης του προηγούμενου Προέδρου της Επιτροπής λόγω της υπουργοποίησής του, μέχρι την ανάδειξη του νέου Προεδρείου και γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε λύσεις σε πολλά από τα φλέγοντα προβλήματα που έχουν μείνει εκκρεμή».

Η πρώτη
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης,  είναι αφιερωμένη στον προγραμματισμό του έργου της. Στη συνεδρίαση αυτή παραβρίσκεται και ο Πρέσβης και Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, τον οποίο γνωρίζουμε από προηγούμενες συνεδριάσεις.
Στο σημείο αυτό θα κάνω μία πολλή μικρή εισήγηση, σε ό,τι αφορά στο προγραμματισμό της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα, για να έχουμε και χρόνο να κάνουμε και διάλογο, για να υπογραμμίσει:
«Εκτιμώ, λοιπόν, όσον αφορά τον προγραμματισμό σαν κυρίαρχο θέμα και πρώτο θέμα επίλυσης το οποίο θα έπρεπε να έχει λυθεί ήδη, το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας του  ΣΑΕ. Δηλαδή, του νέου νόμου που αποφασίστηκε να έρθει για να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή όσον αφορά τη λειτουργία του ΣΑΕ. Ο νόμος αυτός σύμφωνα με τον προηγούμενο προγραμματισμό, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και συγκεκριμένα στις αρχές του 2013 να είχε ψηφιστεί. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό,  έχει συσταθεί μία επιτροπή από τον προηγούμενο Υφυπουργό κύριο Τσάρα επεξεργασίας του νόμου και κατάθεσης προτάσεων. Η Επιτροπή αυτή με Πρόεδρο τον κ. Γεωργιάδη λειτούργησε μία μόνο φορά, γιατί ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα. Άρα, πρέπει να επικαιροποιηθεί από το νέο Υφυπουργό και να οριστεί άλλος Πρόεδρος και να λειτουργήσει διότι νομίζω ότι καλύπτει όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων επιστημόνων οι οποίο θα  μπορούσαν να δώσουν καλές προτάσεις για την ολοκλήρωση του νόμου. Γι’ αυτό το λόγο στην επόμενη συνεδρίαση θα προσκαλέσουμε τον Υφυπουργό του Απόδημου Ελληνισμού, κύριο Γεροντόπουλο, για να μας ενημερώσει για το  νομοσχέδιο, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο διάστημα αυτό που δεν μπόρεσε να λειτουργήσει καθόλου η Επιτροπή.

Το δεύτερο θέμα το οποίο θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό και είναι απαίτηση της ομογένειας του Απόδημου Ελληνισμού είναι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Απόδημων Ελλήνων. Επίσης, και γι’ αυτό το θέμα έγινε συζήτηση στην προηγούμενη Επιτροπή και μας είχε ενημερώσει ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδης. Τότε μας είχε πει ότι το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Άρα, στον προγραμματισμό μας θέλοντας να υλοποιήσουμε και αυτή την πρόταση, θα καλέσουμε σε κάποια συνεδρίαση τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κύριο Μιχελάκη για να μας ενημερώσει πού ακριβώς βρισκόμαστε.

Το τρίτο θέμα το οποίο θεωρώ σημαντικό και το θέτω στην κρίση σας ως προγραμματισμό, είναι το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού που θεωρώ ότι ίσως είναι και το κυρίαρχο  θέμα πάνω από όλα. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι η σημαντικότερη προσφορά στην ομογένεια γιατί η γλώσσα είναι το βασικότερο εργαλείο επικοινωνίας του Απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα Ελλάδα, αλλά και με την ιστορία και με τον πολιτισμό της χώρας μας. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας διατήρησης του ελληνισμού στο εξωτερικό και πρέπει πάση θυσία αυτό να το διατηρήσουμε και να το διαδώσουμε και να το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές μεταναστών. Γι’ αυτό το θέμα θα ήθελα να κάνω μία επίσης πρόταση και είναι η εξής. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα τα οποία εκπονούνται από πανεπιστήμια και κυρίως από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης τα οποία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες με πολύ μικρό κόστος μπορεί να δώσουν πολύ μεγάλα αποτελέσματα όσον αφορά στο θέμα αυτό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα της ελληνόγλωσσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην διασπορά που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για το χρονικό διάστημα από το 2011  έως το 2013. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διατήρηση, την καλλιέργεια και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού τόσο σε μαθητές ελληνικής καταγωγής που ζουν στο εξωτερικό και φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και σε αλλόφωνους μαθητές  που επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί του ελληνικού πολιτισμού και να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Οι παραπάνω στόχοι προωθούνται μέσα από την κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ανάπτυξη μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης και συγκρότησης. Πρόκειται για τη μέθοδο ηλεκτρονικής μάθησης στην ελληνική διασπορά που επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αναπτύσσεται σε ψηφιακή μορφή πάνω σε μία διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα όλο το διαδικτυακό υλικό που προσφέρεται στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά. Η πλατφόρμα αυτή χρησιμοποιείται από τους μαθητές και δασκάλους τόσο στην τάξη όσο και εξ αποστάσεως για τη διδασκαλία γλώσσας, πολιτισμού και ιστορίας.
Παράλληλα, μέσω αυτού του προγράμματος, γίνονται συνεργασίες μεταξύ σχολείων, ομάδων μαθητών και αδελφοποιήσεις τάξεων μεταξύ ίδιου επιπέδου μαθητών, συγκροτώντας κοινότητες μαθητών. Πάνω σε αυτές τις βάσεις, λοιπόν, μπορούμε να κινηθούμε και να επιτελέσουμε μια πολύ σημαντική δουλειά και προσφορά στον Ελληνισμό της Ομογένειας.
Γι’ αυτό το λόγο, σε κάποια από τις συνεδριάσεις, εάν συμφωνείτε και εσείς, θα καλέσουμε τον Καθηγητή ή τους Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, που υλοποιούν και αξιοποιούν αυτό το πρόγραμμα, για να μας καταθέσουν την πρότασή τους και να μας ενημερώσουν με λεπτομέρεια τι ακριβώς αποτελέσματα έχει και εάν είναι δυνατόν να το εφαρμόσουμε και εμείς, πιλοτικά καταρχήν, και στη συνέχεια να επεκταθεί σε όσες πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν Έλληνες και μπορούμε να το κάνουμε».

Και ο Σάββας Αναστασιάδης κατέληξε:
«Προτείνω, επίσης, να καλέσουμε τα Συντονιστικά Συμβούλια των επτά ΣΑΕ που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ και θα δούμε πώς μπορούν να ρυθμιστούν οι δαπάνες άφιξης και παραμονής τους – ενδεχομένως να υπάρχουν συμβούλια που θα θέλουν να αναλάβουν τις δαπάνες, οπότε θα μας διευκολύνουν -και στη συνέχεια να καλέσουμε το Προεδρείο του ΣΑΕ – εάν θεωρεί ότι υφίσταται και έχει αρμοδιότητες τώρα, διότι αυτή τη στιγμή είναι αδρανοποιημένο και σχεδόν δεν λειτουργεί – για να ακούσουμε και τις απόψεις τους, έτσι ώστε να φθάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να καλύψουμε τις θέσεις και τις απόψεις όλων αυτών των ανθρώπων, που ασχολούνται με τον Απόδημο Ελληνισμό σε θεσμικό επίπεδο».

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη