23 Φεβ 2014

Ακαταλληλότερος: «Η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε το 1912 αλλά ενσωματώθηκε»

Δείκτης Πολιτικής Μνήμης 003 - Στην τελευταία του προεκλογική ομιλία, ανέφερε για απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η οποία μάλιστα, συνιστούσε "ιστορική επέτειο" - Αμέσως μετά, άλλαξε η φρασεολογία – Ισχύει το παλιό γνωμικό: μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο χρόνο, λίγους για πολύ...
 Γράφει ο Θάνος Τάκης



Τον Ιανουάριο του 2012, αναφορικά με το πρόγραμμα του εορτασμού των 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: «Θεωρώ δηλαδή, πιο σημαντικό το ότι πήραμε τη διάκριση της πρωτεύουσας της νεολαίας της Ευρώπης για το 2014 ή ότι θα γίνει το μουσικό φεστιβάλ Womex στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012 από τις όποιες εορταστικές εκδηλώσεις δεν θα γίνουν, διότι δεν θα γίνουν, για την απελευθέρωση». Εκείνη την εποχή, ακόμη ανέφερε την λέξη «απελευθέρωση» (φτου κακά...). Ήταν τότε, που θα έφερνε και τις «Μαγεμένες» από το Λούβρο, έστω και σε αντίγραφα, αλλά ποιός θυμάται λεπτομέρειες, ότι τα έκανε μαντάρα...

Επτά μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2012, ο Ακαταλληλότερος, γράφοντας νέα ιστορία, αλλά Ρεπούση, μας ενημέρωνε: «Γιορτάζουμε την ενσωμάτωση, όχι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Ταυτόχρονα, διατύπωσε την άποψη του περί της μη απελευθέρωσης αλλά«ένταξης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό ιστό». Προφανώς, μόνη της και με έναν μαγικό κόλπο.

Άποψη την οποία επανέλαβε στον απολογισμό του δημοτικού έργου του, για το 2012, καθώς στη σελίδα 26 του εντύπου, αναφέρεται: «Το 2012 αποτέλεσε για τη Θεσσαλονίκη ένα κομβικό σημείο αναφοράς τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον της, καθώς συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την ένταξη της πόλης στο ελληνικό κράτος».

Οι Δείκτες Πολιτικής Μνήμης είναι εδώ για να υπενθυμίζουν τις μεταμορφώσεις του Ακαταλληλότερου, που δεν διακρίνεται από συνέπεια λόγου. 

Απόδειξη; 

Στην τελευταία προεκλογική του ομιλία, δυο μέρες πριν την δεύτερη και κρίσιμη εκλογική Κυριακή, ο κ. Μπουτάρης ενώπιον του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ των υποστηρικτών και χειροκροτητών του, έλεγε:

«Στόχος μας είναι μαζί με την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της, το 2012 η Θεσσαλονίκη να διαθέτει έναν οδικό χάρτη που θα εκφράζει τους δημότες της, θα δεσμεύει την κεντρική Κυβέρνηση και θα αποτελεί τεκμήριο σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη». Τότε, ο λύκος φορούσε ακόμη προβιά. Της σοβαρότητας και υπευθυνότητας (γέλια από το κοινό). Την χρειαζόταν την προβιά, δεν ήταν καιρός να φανερωθεί. Τότε, είχαμε εκλογές μπροστά και κάθε ψήφος, όπως απεδείχθη, ήταν πολύτιμη.

Το ημερολόγιο έγραφε, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου του 2010...




Υ.Γ. Στην φωτογραφία διακρίνονται Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι με τουριστική περιβολή, οι οποίοι σε μια εκδρομή τους επισκέφτηκαν το 1912 την Θεσσαλονίκη. Κι επειδή τους έφερε ο δρόμος, είπαν να προχωρήσουν στην διοικητική ενσωμάτωσή της στον ελληνικό ιστό, μιας και στον τουριστικό εξοπλισμό τους έτυχε να έχουν τις σφραγίδες της Υπηρεσίας, συν χαρτί και καλαμάρι, όπως παρατηρείτε.
  


(1)    Άρθρο ηλεκτρονικής εφημερίδας:  http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=76706
(2)    Οι «Μαγεμένες»: http://krasodad.blogspot.gr/2012/01/100_20.html
(5)    H τελευταία προεκλογική ομιλία του κ. Μπουτάρη, 5 Νοεμβρίου 2010: http://www.protovoulia2010.gr/2010/11/kentrikiomiliaboutari/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη