15 Οκτ 2013

O Κοπελούζος και το ωραιότερο σπίτι της Ελλάδας

Ο 63χρονος Δημήτρης Κοπελούζος, είναι ο ιδιοκτήτης της έπαυλης που φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία αριστερά και είναι ίσως το εντυπωσιακότερο σπίτι της Ελλάδας, κτισμένο σε μια τεράστια ιδιόκτητη έκταση στο Μαρούσι, πίσω από ..
το άλσος Συγγρού, στη γωνία των οδών Μπακογιάννη και Καλλιθέας.

Ο όμιλος που διευθύνει ο Δ.Κοπελούζος δραστηριοποιείται σε δεκάδες τομείς, όπως:
  • Παραγωγή και εμπορία ενέργειας
  • Φυσικό αέριο
  • Διαχείριση αποβλήτων
  • Φωτοβολταϊκά πάρκα
  • Ενεργειακά έργα και εξοπλισμός
  • Κατασκευή ακινήτων
  • Κατασκευή οχημάτων
  • Διοργάνωση εκθέσεων
  • Υπαίθρια διαφήμιση
  • Υπηρεσίες διαδικτύου (primeweb A.E. site: newsbeast.gr)
και πολλούς ακόμη, μέσα από ένα πλέγμα εκατοντάδων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον όμιλο Κοπελούζου..


Βαφτίσια στην οικογένεια

Kαι τα ονόματα αυτών Αναστασία-Δήμητρα και Χριστίνα-Ελένη. Διπλή η χαρά για τη rich and famous οικογένεια του Δημήτρη και της Σάντυς Κοπελούζου (Κυριακή βαφτίστηκε, αλλά το έκανε Σάντυ), καθώς την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013  βάφτισαν τις δύο εγγονές τους, την κόρη της 31χρονης Ελμίνας Κοπελούζου (Ασημίνα - Ελένη βαφτίστηκε, αλλά το ΄κανε Ελμίνα) από τον γάμο της με τον 44χρονο Κωσταντή Σπυρόπουλο και την κόρη του πρόσφατα παντρεμένου γιου τους 34χρονου Χρήστου Κοπελούζου με την Τερέζα Μιχαλοπούλου.


Το μυστήριο τελέσθηκε στην έπαυλη της οικογένειας, στην Κηφισιά, παρουσία πολλών φίλων και συγγενών των δύο ζευγαριών. Τόσο οι γονείς των κοριτσιών όσο και ο πατριάρχης της οικογένειας Δημήτρης Κοπελούζος είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με την τέλεση των δύο βαφτίσεων, που έγιναν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που βρίσκεται μέσα στον εξαιρετικής αισθητικής κήπο της οικογένειας. Στην ίδια εκκλησία πριν από τρία χρόνια περίπου η Ελμίνα Κοπελούζου με τον Κωσταντή Σπυρόπουλο είχαν βαφτίσει το δεύτερο παιδί τους, τη μικρή σήμερα Χριστίνα, , με νονό τον θείο της και αδελφό της μαμάς της, Χρήστο Κοπελούζο.

 Ο γαμπρός

Ο Κωνσταντής Σπυρόπουλος μας συστήθηκε για πρώτη φορά ως κριτής του πετυχημένου για την εποχή του «Super idol» τον Φεβρουάριο του 2004. Γοητευτικός και χωρίς πολλά λόγια κατάφερε να αγαπηθεί από το κοινό, αλλά και να αποκτήσει τους δικούς του φαν που τον παρακολουθούσαν με μανία στα σόου στα οποία συμμετείχε. Λίγα χρόνια αργότερα -για την ακρίβεια το 2007- γνωρίστηκε με την Ελμίνα Κοπελούζου και από τότε είναι αχώριστοι. Τον Ιανουάριο του 2008 το ζευγάρι παντρεύτηκε στο δημαρχείο του Μόντε Κάρλο, ενώ η νύφη διένυε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Την ημέρα εκείνη η γλυκιά Ελμίνα, σε ερώτηση που της είχε γίνει σχετικά με τον ερχομό του πρώτου της παιδιού, είχε πει πως θα επιθυμούσε ο Θεός να τους χαρίσει πολλά παιδιά. Τελικά η ευχή της έπιασε και το ζευγάρι πλέει σε πελάγη ευτυχίας με τα τρία του παιδιά. Λίγους μήνες μετά τον γάμο τους, τον Ιούνιο του 2008 γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, ο Ευθύμης, τον οποίο το καλοκαίρι του 2009 βάφτισε στη Βραυρώνα η φίλη του ζευγαριού Ελένη Μενεγάκη. Την ίδια χρόνια ο Κωνσταντής και η Ελμίνα έγιναν γονείς για δεύτερη φορά αποκτώντας ένα υγιέστατο κοριτσάκι, τη μικρή Σάντυ, ενώ η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον ερχομό της δεύτερης κόρης τους τον Αύγουστο του 2012.

Ο κρυφός γάμος στο μαγευτικό Μόντε Κάρλο

Εκτός από την κοινή βάφτιση, η οικογένεια Κοπελούζου έχει να χαίρεται για έναν ακόμη λόγο, αφού δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο Χρήστος Κοπελούζος αποφάσισε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με την αγαπημένη του Τερέζα Μιχαλοπούλου. Το λαμπερό ζευγάρι επέλεξε να παντρευτεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο ρομαντικό Μόντε Κάρλο.

taxalia.blogspot.com  / 15-10-2013

Οι 13 πυλώνες στους οποίους «χτίζει» o Δημήτρης Κοπελούζος

Οι νέες επενδύσεις σε ενέργεια, τυχερά παιχνίδια, τουρισμό, οι διεθνείς συνεργασίες και η γιγάντωση του ομίλου
(από το dealnews)

Οι Αμερικανοί traders συνηθίζουν να λένε πως «για να κερδίζει κάποιος, πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις». Ο Δημήτρης Κοπελούζος ανήκει σε αυτή την κατηγορία των προνοητικών και δραστήριων ανθρώπων που «οσφρίζονται» τις ευκαιρίες εγκαίρως και... προλαβαίνουν να επιβιβαστούν στο «τρένο» τους πριν αυτές περάσουν και χαθούν.

Σταθερή δύναμη εδώ και 40 χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν, χωρίς καμία εταιρία του εισηγμένη στο χρηματιστήριο και προπάντων χωρίς τραπεζικά χρέη, συνεχίζει να επενδύει με σοβαρότητα κόντρα στην οικονομική κρίση και να στηρίζει την ελληνική οικονομία, την ώρα που άλλες εταιρίες επιλέγουν τον «δρόμο» της φυγής ή «απειλούν» πως θα το πράξουν. Απόφαση συνειδητή, αλλά και τόλμη σε καιρούς δύσκολους. Στο στρατηγείο του στην λεωφόρο Κηφισίας, συχνά επαναλαμβάνει: «εμείς συνεχίζουμε, επενδύουμε, πιστεύουμε στην Ελλάδα και την στηρίζουμε».

Αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε με λίγα χρήματα που του φυλούσε η μητέρα του σε ένα βιβλιάριο και κατάφερε με πολλές ώρες σκληρής δουλειάς να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες, που η φήμη του και το κύρος του έχουν περάσει πλέον τα ελληνικά σύνορα. Έχει δε, κατορθώσει να χτίσει μια «αυτοκρατορία», η οποία στηρίζεται σε 13 «πυλώνες» ανάπτυξης. Aυτοί είναι οι εξής: ο OΠAΠ, Προμηθέας Gas, η Damco, η Nelco και η Enel Green Power, η Redex, η Horizon Air Investments, η κ/ξ Capital Gateway, η Mαρίνα Zέας, η Metropolitan Expo, οι Silcio και Piritium.

Ο ΟΠΑΠ

Μέσω της θυγατρικής του «Helvason Ltd» ο όμιλος Κοπελούζου συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα της Emma Delta που ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ (μαζί με το τσέχικο fund PPF και τον όμιλο Μελισσανίδη) και η παρουσία του γιου του, Χρήστου αποτελεί εγγύηση για την επόμενη μέρα και την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού.

Όμως, τα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία δεν σταματούν εδώ, αφού επόμενος σταθμός του είναι να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στα τυχερά παιχνίδια και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Άλλωστε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον εν λόγω τομέα.

Κυρίαρχος στην ενέργεια

Πριν από λίγο καιρό, όταν ο ισχυρός άντρας της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ είχε έρθει στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της ΔΕΠΑ, το «παρών» στην συνάντηση έδωσε και ο Δημήτρης Κοπελούζος. Η παρουσία του έχει την δική της σημασία, αφού ως στρατηγικός εταίρος των Ρώσων, έχει καταφέρει να θεωρείται βασικός συνομιλητής του Μίλερ στην Ελλάδα. Μαζί με τον κολοσσό της Gazprom έχουν συστήσει την «Προμηθέας Gas», όπου συμμετέχουν ισότιμα με 50% έκαστος, πετυχαίνοντας να δημιουργήσουν «παράδοση» στην προμήθεια φυσικού αερίου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην ελληνική αγορά οι ποσότητες ανέρχονται σε 3,1 δισ. κ.μ. ετησίως ως το 2016 και 7 δισ. από το 2016 και μετά.

Η «συμμαχία» τους από το 1991 έχει ενισχύσει ταυτόχρονα τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην Ευρώπη. Το επόμενό στοίχημά του είναι η δημιουργία του terminal LNG στην Αλεξανδρούπολη, θέλοντας να καταστήσει την περιοχή ενεργειακή πύλη. Εκτός από το φυσικό αέριο, μεγάλη είναι και η δραστηριότητα του Κοπελούζου σε αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά. Μέσω της ELICA Group έχει αναπτύξει και κατασκευάσει μεγάλο αριθμό αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών πάρκων, κατέχοντας την τρίτη θέση στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, έχοντας θέσει σε λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 150 MW και κατέχοντας μερίδιο άνω του 10%.

Σε συνεργασία με την ιταλική ENELαναπτύσσει το αιολικό έργο στην Εύβοια (181 MW), το οποίο έλαβε ήδη άδεια από την ΡΑΕ. Επίσης, το έργο- μαμούθ στην Κρήτη- ισχύος 1.000 MW και ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα την αναδείξει ως το μεγαλύτερο πράσινο νησί. Μία από τις παλαιότερες ενεργειακές του εταιρίες είναι και η Damco Energy με αντικείμενο τα φωτοβολταϊκά, η οποία ενώνει τις δυνάμεις της με την ΔΕΗ για να δημιουργήσουν αλυσίδα καταστημάτων στη λιανική αγορά ενέργειας, ενώ η θυγατρική Redex παρέχει λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μεγάλους και μεσαίους καταναλωτές.

Εκτός από τους Ρώσους, πάγια τακτική του Δημήτρη Κοπελούζου είναι να αναζητά ισχυρούς partners και να δραστηριοποιούνται από κοινού. Έτσι, με τους Ιταλούς της Enel έχουν στήσει κοινή εταιρία, την Enelco για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και με την Enel Green Power για αιολικά πάρκα.

Τουρισμός – Real Estate

Η επιχειρηματική... ενέργεια του Δημήτρη Κοπελούζου είναι ανεξάντλητη. Σε όποιον κλάδο ανάπτυξης θεωρεί πως έχει πέραση, σπεύδει να τοποθετηθεί. Γι' αυτό και εκτός από την ενέργεια, ο τουρισμός με όλες τις συναφείς του δραστηριότητες (αεροδρόμια, μαρίνες, εκθεσιακά κέντρα) και το real estate βρίσκονται ψηλά τα τελευταία χρόνια στην επενδυτική του «ατζέντα». Μέσω της Horizon Air Investments ελέγχει ποσοστό 5% στον ΔΑΑ.

Οι στενές σχέσεις του Δ. Κοπελούζου με τους Ρώσους επιβεβαιώνονται και από την συμμετοχή του στην κοινοπραξία Capital Gateway (μαζί με την γερμανική Fraport και τη ρωσική VTB) που έχει αναλάβει την ανακατασκευή και διαχείριση του επιβατικού σταθμού στο Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης, μιας περιοχής με έντονο ορθόδοξο θρησκευτικό στοιχείο και με ιδιαίτερους πολιτιστικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου θα πραγματοποιηθούν φέτος τον Δεκέμβριο και εκτιμάται πως θα είναι το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ρωσίας που θα εξυπηρετεί 40 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Σημαντικές θέσεις έχει χτίσει ο επιχειρηματίας στην ανάπτυξη και λειτουργία της μαρίνας Ζέας για περίοδο 40 ετών, διαχειρίζεται το Metroplitan Expo, που κάθε χρόνο διοργανώνονται πάνω από 35 εκθέσεις και υποδέχεται τουλάχιστον 500.000 επισκέπτες και αναπτύσσει οικιστικά συγκροτήματα κατοικιών- κύριων και παραθεριστικών.

Στα... χνάρια του πατέρα τους με «ματιά» ανανέωσης

Οι επιχειρηματικές αναζητήσεις του Χρήστου και της Ελμίνας

Όταν ρωτούν τον Δημήτρη Κοπελούζο «ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής του», εκείνος με αφοπλιστική ειλικρίνεια, απαντά «η οικογένειά μου». Ο γιος του Χρήστος και η κόρη του, Ελμίνα, είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες του. Από παιδιά ακόμη, τους δίδαξε να κρατούν χαμηλούς τόνους, να σέβονται τους συνεργάτες και τους συνομιλητές τους και να μην περιμένουν ότι θα τους χαριστεί τίποτα στην ζωή, χωρίς δουλειά, κατάθεση ψυχής και μόχθο.

Ο Χρήστος Κοπελούζος μοιάζει στον πατέρα του ως προς τον δυναμισμό του. Έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στον οικογενειακό όμιλο, ενώ βασικός προσανατολισμός του είναι ο «αέρας» ανανέωσης που έχει φέρει, μέσω της δραστηριοποίησης σε νέους, ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς, όπως το διαδίκτυο και τα new media.

Το site newsbeast έχει ήδη γίνει... μόδα στην διαδικτυακή ενημέρωση, ενώ στα... σκαριά έχει και άλλα σχέδια επέκτασης μέσω του ίντερνετ. Ο ίδιος έχει αναλάβει να «τρέχει» επίσης, σημαντικά projects στον κλάδο του τουρισμού, των ειδικών επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει ήδη συνάψει σημαντικές συνεργασίες με εταιρίες στην Ευρώπη και την Αμερική. Μία από τις πιο πρόσφατες δραστηριότητές του είναι η εταιρία συμμετοχών και επενδύσεων «Proton A.E» με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον ίδιο.

Μικρότερης εμβέλειας, αλλά εξίσου θαρραλέες είναι και οι επιχειρηματικές αναζητήσεις της κόρης του Δημήτρη Κοπελούζου, Ελμίνας. Μαζί με τον σύζυγό της, Κωνσταντή Σπυρόπουλο έχουν δημιουργήσει μια νέα εταιρία με αποσμητικά προϊόντα, μυρωδικά και υπηρεσίες απόσμησης με τον τίτλο «E- Square A.E», όπου έχουν την συνδρομή τριών έμπειρων στελεχών του χώρου. «Δεμένοι» με τους γονείς τους, όσο τους το επιτρέπουν οι επαγγελματικές και προσωπικές τους υποχρεώσεις, κάθε Κυριακή μεσημέρι συνεχίζουν την «παράδοση», να συγκεντρώνονται στο σπίτι των γονιών τους για να τρώνε όλοι μαζί.

Τα πρώτα βήματα και η ανέλιξη

Ανέβηκε στο «λεωφορείο» προς την κορυφή δίνοντας «μάχες»

Το επιχειρηματικό «ταξίδι» του Δημήτρη Κοπελούζου ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 20 ετών. Το 1970, χρονιά που παράλληλα σπούδαζε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο μηχανολόγος. Τότε ήταν που έκανε τα πρώτα του βήματα στο επιχειρείν, ξεκινώντας την δραστηριότητά του από τον κλάδο των μέσων μεταφοράς. Μετά από εξαντλητικά ωράρια δουλειάς- χαρακτηριστικό του ακόμη και σήμερα- κατάφερε να δημιουργήσει δύο εργοστάσια παραγωγής λεωφορείων.

Μαζί με τον αδελφό του Μανώλη έζησαν φτωχά παιδικά χρόνια. Πολλές φορές ο Δημήτρης Κοπελούζος θυμάται τις εποχές που για το χαρτζιλίκι τους, πουλούσαν στυλό έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ακριβώς επειδή ξεκίνησε από το μηδέν, ακόμη και σήμερα που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας, παραμένει απλός και προσιτός.

Η ανέλιξή του έγινε με αργά, αλλά σταθερά βήματα. Με «όπλο» του την εμπειρία, αρχίζει να εκπροσωπεί μεγάλους ενεργειακούς οίκους του εξωτερικού και συμμετέχει σε επιχειρηματικά σχήματα που κατασκευάζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, έθεσε τα πρώτα θεμέλια για τον όμιλό του και καλλιέργησε το έδαφος για την συνεργασία του με τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom στην Προμηθέας Gas. Στενούς δεσμούς διατηρεί και με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που παραβρέθηκε και στα εγκαίνια του Pulkovo.

Για την επενδυτική κινητικότητά του στην Ελλάδα και την πορεία των επιχειρήσεών του πολλές φορές τον έχουν βραβεύσει ως «επιχειρηματία της χρονιάς», όπως έγινε το 2011 από τον ΕΒΕΑ. Ποτέ όμως, δεν ξεχνά ότι όλα είναι αποτέλεσμα συλλογικής και όχι ατομικής εργασίας. Γι' αυτό και σε κάθε ευκαιρία βράβευσης ή άλλης εκδήλωσης δεν παραλείπει να ευχαριστεί όσους είναι δίπλα του, στήριγμά του όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως τους εργαζομένους του ομίλου, τους στενούς του συνεργάτες και την οικογένειά του.

Αν και χαμηλών τόνων, έχει ένα χαρακτηριστικό που του αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι. Δεν «μασάει» τα λόγια του. Αγωνίζεται, παρεμβαίνει και καυτηριάζει. Μάχεται όχι μόνο για τον όμιλό του, αλλά και για την υγιή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Πολλές φορές έχει στρέψει τα «πυρά» του κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, την γραφειοκρατία και τα αντιεπενδυτικά κίνητρα, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει κάνει «πέρασμα» από την πολιτική. Υπήρξε μέλος της Βουλής από το 1981 έως το 1985 και από τότε έχει αποκτήσει ισχυρά ερείσματα και γνωριμίες στα κόμματα εξουσίας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν στην συνάντηση και μίλησαν για την ανάγκη ενός αναπτυξιακού προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά και της διευκόλυνσης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από γερμανικές τράπεζες.

Εκτός από το επιχειρηματικό του έργο, ο Δημήτρης Κοπελούζος έχει αναπτύξει και σημαντικό πολύπλευρο κοινωνικό έργο μαζί με την σύζυγό του, Σάντυ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη