11 Μαρ 2014

€ 1.000.000 εγγύηση για τον Καρχιδάκη;

[Εκατοστή εξηκοστή τρίτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εκατοστή πεντηκοστή πέμπτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι
παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και εκατοστή τέταρτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου.
Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
 Εικάζω ότι τα αισθήματα βαθύτατης αποστροφής που τρέφω για τον πολιτικό γίγαντα που ακούει στο όνομα «Μιχάλης Καρχιμάκης» είναι γνωστά.
 Όταν άκουσα, όμως, ότι του επεβλήθη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση € 1.000.000 για να μην κρατηθεί προσωρινώς για το αδίκημα της διάδοσης μυστικών του κράτους, έμεινα εμβρόντητος.
 Γνωρίζω ότι τόσο η προσωρινή κράτηση όσο και οι υποκατάστατοι αυτής περιοριστικοί όροι [απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο ΑΤ της κατοικίας και καταβολή εγγύησης] σκοπόν έχουν να εξασφαλίσουν την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και στη μέχρι τότε ανακριτική διαδικασία, ενώ η προσωρινή κράτηση αποσκοπεί και στην αποτροπή διάπραξης νέων εγκλημάτων από τον κατηγορούμενο.
Σκέφτηκε, δηλαδή, ο νομοθέτης ότι θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά ο κατηγορούμενος να την «κοπανήσει» χάνοντας το ποσό της εγγύησης που θα έχει καταβάλει, αφού η κύρωση για τη μη εμφάνιση είτε σε περαιτέρω ανάκριση είτε στο ακροατήριο επάγεται απώλεια της κατατεθείσης εγγυήσεως. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Αλλά εγγύηση € 1.000.000 σε ένα πρόσωπο που δεν φαίνεται να διαθέτει αυτό το ποσό, δεν προκαλεί εύλογες απορίες;

 Εκτός αν ανακριτής και εισαγγελέας έχουν άλλη πληροφόρηση, της οποίας πολύ θα θέλαμε να καταστούμε κοινωνοί. Βέβαια, η εγγύηση μπορεί να λάβει και τη μορφή υποθήκης. Έχει ο Καρχιδάκης ακίνητη περιουσία αξίας € 1.000.000; Οι συγγενείς του;
Ας σκεφτούμε ότι στον πολλά έχοντα και κατέχοντα Κοντομηνά επεβλήθη εγγύηση € 5.000.000, η οποία μειώθηκε κατόπιν αιτήσεώς του σε € 4.000.000.
Ας σκεφτούμε ότι στον έχοντα και κατέχοντα Φιλιππίδη επεβλήθη εγγύηση € 2.000.000. Και ας αναλογισθούμε ότι η εγγύηση δεν έχει και δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τη βαρύτητα του αδικήματος αυτή καθ’ εαυτήν.
Αν παρ’ όλ’ αυτά το αδίκημα του Καρχιδάκη είναι τόσο βαρύ, όπως και είναι, ας τον προφυλάκιζαν με το γνωστό σκεπτικό ότι υπάρχει ενδεχόμενο να διαπράξει νέα εγκλήματα.
Κι’ αν ο Καρχιδάκης δεν καταθέσει την εγγύηση του € 1.000.000, επειδή δεν έχει τόσα μετρητά ή τόσης αξίας ακίνητη περιουσία, τί θα γίνει; Θα συλληφθεί και προφυλακισθεί;
 Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου έπραξε το καθήκον του. Στο άκουσμα του ύψους της εγγύησης γα τον Καρχιδάκη έκανε δημόσιες δηλώσεις για τα υψηλά ποσά των εγγυήσεων που επιβάλλονται τελευταίως. Θα μπορούσε να το κάνει στο αυτί του Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αλλά προτίμησε να το κάνει δημόσια εξ αφορμής τής δικαστικής περιπέτειας ενός επίλεκτου μέλους του εργολαβοσυνδικαλιστικοπολιτικού συμπλέγματος. Εγώ γιατί να μη σκεφτώ ότι ο σκανδαλοθήρας Καρχιδάκης έχει κάτι στο μανίκι του για τον κ. υπουργό, ο οποίος δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα θέση για τις διανυκτερεύσεις σε αστυνομικά κρατητήρια ανήμπορων, ηλικιωμένων και νεαρών, γυναικών για μηδαμινά αδικήματα;
 Στις δηλώσεις, βέβαια, προέβη ο κ. υπουργός ως πολίτης, όπως διευκρίνισε, και όχι ως υπουργός. Έτσι, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ακριβώς όπως λαμβάνουν ευρύτατη δημοσιότητα οι δηλώσεις του μαστρο-Μήτσου από τα Πετράλωνα που παραπονείται καθημερινώς ότι δεν μπορεί να ζήσει με € 400 σύνταξη, χωρίς φάρμακα, χωρίς περίθαλψη και με τόσα χαράτσια.

 Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη