13 Μαρ 2014

Δίκη Υπεξαίρεσης: Ένταση και σήμερα στο πενταμελές εφετείο

Ανεβασμένοι ήταν και σήμερα οι τόνοι στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου επιδικάζεται η έφεση της Δίκης της Υπεξαίρεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Όσο οι μέρες περνούν, τα πνεύματα φαίνεται πως οξύνονται και η υπομονή όλων εξαντλείται. Μάλιστα ένας από τους κατηγορούμενους, ο Θ. Γκόλας, δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας σχετιζόμενο με το στρες.

Σήμερα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η εξέταση της κ. Θεοδωροπούλου, οικονομικής επιθεωρήτριας και πρώην υπαλλήλου της Θ' ΔΟΥ στην οποία ανήκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.  Ακόμα η μάρτυρας είχε διενεργήσει προσωρινό έλεγχο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2011.

Η πολιτική αγωγή προσπάθησε να δείξει πως ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προσπάθησε να βάλει τον Δήμο σε καθεστώς περαίωσης το 2010, με αποδεικτικό στοιχείο ένα δημοσίευμα της εποχής το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό αφού ο πρόεδρος ζήτησε από την πολιτική αγωγή να προσκομίσει την αίτηση. Η μάρτυρας κατέθεσε όμως πως η περαίωση του 2010 δεν αφορούσε Δήμους και για το λόγο αυτό έγινε ειδικός νόμος το 2011 για την περαίωση των υποχρεώσεων των Δήμων. 

Ο συνήγορος του Μιχάλη Λεμούσια έστρεψε τις υποψίες μέσα στην Θ΄ ΔΟΥ, αφού πάγια θέση της υπεράσπισης Λεμούσια είναι πως ίσως οι συνεργοί του Σαξώνη δεν βρίσκονται μέσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά στη Θ' ΔΟΥ και στα ταμεία τα οποία ενώ είχαν "τρύπες" στις εισφορές του Δήμου δεν ενημέρωναν. Όπως δήλωσε όμως στο TAXALIA δεν ξέρει αν το θολό αυτό τοπίο οφείλεται σε δόλο ή σε αμέλεια. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον Σωτήρη Καπετανόπουλο υπάρχουν τα εξής περίεργα στοιχεία στην επαφή του Σαξώνη με τη Θ' ΔΟΥ:

  1. Ο Σαξώνης δεν κατέβαλε τα ίδια ποσά. Άλλωτε έδινε 47εκ, άλλωτε 3, άλλωτε 87 όση ήταν στην πραγματικότητα και η οφειλή. 
  2. Ο Σαξώνης κατέθεσε πως τον εξυπηρετούσε μαι συγκεκριμένη υπάλληλος, οπότε είναι περίεργο που δεν πρόσεξε η υπάλληλος την ανακολουθία των ποσών.
  3. Στα πλαστά παραστατικά του Σαξώνη, όπως ανέφερε και το TAXALIA και στο παρελθόν, χρησιμοποιείται ως κωδικός υπαλλήλου στη Θ΄ΔΟΥ ένας κωδικός μια ςυπαλλήλου η οποία έλειπε σχεδόν δύο χρόνια σε άδεια κυήσεως, λοχείας και ανατροφής παιδιού.
  4. Η Αναστασία Τσεμπερά στο πόρισμά της ανέφερε πως ο Δήμος έστελνε κενές δισκέτες με τις καταστάσεις. Στην πραγματικότητα όμως απλά το λογισμικό της εφορία δεν συμφωνούσε με αυτό του Δήμου και δεν μπορούσε να διαβάσει τις δισκέτες. Δεν το έλεγξε ποτέ κανείς αυτό; Συγκεκριμένα η μάρτυρας είπε πως "Κενές δισκέτες δεν τις παραλαμβάνεις!"
  5. Από το 1997 η Εφορία ήταν υποχρεωμένη να κρατά βιβλίο με τα έσοδά της από το δήμο! Ωστόσο αυτό δεν γινόταν. 
  6. Μάλιστα κατεστράφη, σύμφωνα με τον κύριο Καπετανόπουλο, παράνομα το αρχείο που έδειχνε ποιος έδωσε φορολογική ενημερότητα στο Δήμο.
Όπως μάλιστα είπε ο συνήγορος του Θ. Γκόλα, Γ. Δημήτραινας στο δικαστήριο, ο διευθυντής της Θ' ΔΟΥ μέχρι το 2001 καταδικάστηκε σε ισόβια για μια υπόθεση απόδοσης ΦΠΑ. Ακόμα υπήρξε ένταση με κάποιες προσωρινές δηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκςη στις οποίες φέρεται να έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του Θ. Γκόλα. Ο Π. Σαξώνης πήρε το λόγο και μιλούσε σε πολύ έντονο ύφος προς το δικαστήριο γεγονός που εξόργισε τη Β' Πρόεδρο του Δικαστηρίου η οποία αναφώνησε "Ε μην μας δείρει κιόλας ο κατηγορούμενος! Κατεβάστε λίγο και το κεφάλι!" καθώς το ύφος και ο τόνος του Σαξώνη μόνο σε κατηγορούμενο δεν ταίριαζε, ενώ καθώς ο Σαξώνης επέμενε του είπε "Συνεχίστε να φέρεστε έτσι"


Σύμφωνα με τον κ. Δημήτραινα υπάρχει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη η οποία αναφέρει πως έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του Θ. Γκόλα. Ο Π. Σαξώνης το αρνήθηκε λέγοντας: " Όλες οι προσωρινές δηλώσεις έχουν καταρτιστεί από μένα και υπογραφεί από τους διευθυντές. Αν υπάρχει τέτοια πραγματογνωμοσύνη να το χρεωθώ εγώ". Η εφέτης, κα. Πελεκούδα τότε του είπε "Μετά από 20 συνεδριάσεις δεν έχετε ακόμα καταλήξει τι έχετε κάνει και τι όχι;"

Τέλος η υπεράσπιση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατέθεσε και σήμερα έγγραφα τα οποία δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα στον συλλογισμό με τον οποίο το πρώτο δικαστήριο έχει υπολογίσει και δεχτεί το ποσό που υπεξαιρέθηκε το 1999. Όπως είπε η κα. Τσάκου "Αν ξεκινάμε με τέτοια βάση τότε όλο το οικοδόμημα πάσχει".

ΚΝ


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη