10 Μαρ 2014

Δίκη υπεξαίρεσης: "Μήπως να πάμε να του πάρουμε κατάθεση στο σπίτι του;"

Τον εκνευρισμό του προέδρου του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προκάλεσε σήμερα η...


... απουσία του μάρτυρα Αντώνη Γρέγου από τη δευτεροβάθμια δίκη για την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης. "Είναι συμπεριφορά αυτή προς το Δικαστήριο και τους μάρτυρες; Μήπως θέλει να πάμε και σπίτι του" είπε στην δικηγόρο του που ενημέρωσε πως τελικά ο Αντ. Γρέγος λόγω των υποχρεώσεών του στη Βουλή δεν μπόρεσε να παραστεί στο δικαστήριο στο οποίο είχε κληθεί ως μάρτυρας αλλά ούτε και να δώσει μια σαφή ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε να έρθει να καταθέσει! Η Β΄Πρόεδρος, κ. Μπούρα, μάλιστα είπε "Μήπως θέλει να έρθουμε το Σάββατο;". Το συμβάν έληξε με το Εφετείο να ψάχνει για μάρτυρα ενώ η πολιτική αγωγή αναγκάστηκε να επικοινωνήσει άρον άρον με τη δημοτική υπάλληλο Δ. Πετρίδη για να έρθει να καταθέσει αφού δεν βρισκόταν άλλος μάρτυρας!

Το δικαστήριο στο πρώτο μέρος του, πριν το διάλειμμα, ολοκλήρωσε την εξέταση της μάρτυρος Ε. Καμπάκη κατά τη διάρκεια της οποίας ο συνήγορος του Θωμά Γκόλα εγχείρισε στο δικαστήριο ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ύπαρξη υπεξαιρεθέντων ποσών από το 1996. Συγκεκριμένα πρόκειται για αποσπάσματα από το βιβλίο του διευθυντή που έδειχναν αναλείψεις μετρητών με συγκεκριμένες αποδείξεις, με συγκεκριμένη δικαιολογία ενώ στις αντίστοιχες καταγραφές στο βιβλίο κρατήσεων του Σαξώνη, δεν φαίνεται τα ποσά αυτά να πηγαίνουν σε κρατήσεις. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ο Π. Σαξώνης υπεξαιρούσε πριν αναλάβει καθήκοντα ο Θ. Γκόλας αλλά και πριν αναλάβει δημαρχιακά καθήκοντα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και καθήκοντα γενικού γραμματέα ο Μιχάλης Λεμούσιας. 

Μάλιστα ο κ.Δημήτραγας απέδειξε και η κ. Καμπάκη παραδέχτηκε πως οι εισφορές αυξήθηκαν μετά το 2003 γιατί όλοι οι υπάλληλοι εισέπρατταν πλασματικές υπερωρίες που δεν έκαναν και όχι μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Μ. Λεμούσιας λαμβάνει ενεργά μέρος στη δίκη, κάνοντας κάθε μέρα και ο ίδιος ερωτήσεις στους μάρτυρες. Σήμερα προσκόμισε αποδείξεις του 1998 που αφορούσαν πλασματικές συναλλαγές. Ο συνήγορός του, Σ. Καπετανόπουλος του συνέστησε ψυχραιμία και να μην παρεμβαίνει στην εκδίκαση της υπόθεσης και ο ίδιος απάντησε στον πρώην πρόεδρο του ΔΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης "Από μέσα μου, πρόεδρε!"

Η επόμενη μάρτυρας Δ. Πετρίδου, ήταν προϊσταμένη του διπλογραφικού του Δήμου Θεσσαλονίκης, δήλωσε όμως ανίκανη να απαντήσει τη διαφορά έχει το διπλογραφικό από το μονογραφικό σύστημα, αφού όπως είπε η ίδια είναι απόφοιτος Νομικής και όχι λογίστρια. Μάλιστα είπε πως οι υπάλληλοι έκαναν απλή καταχώρηση δεδομένων και την επεξεργασία την έκανε η εταιρία "Ορθολογισμός". Όπως όμως είπε στο δικαστήριο η Α. Τσάκου, συνήγορος του Β. Παπαγεωργόπουλου, από το 1999 έως το 2007 υπάρχει ισολογισμός ο οποίος φέρει πιστοποιητικό των ορκωτών ελεγκτών, με τη βεβαίωση ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει ορθά το κλαδικό λογιστικό σχέδιο, δηλαδή το διπλογραφικό.  Επιπλέον, σε όλα αυτά τα έτη, πράγμα που επιβεβαίωσε και η μάρτυρας, τα βιβλία φλερουν θεώρηση από τον αρμόδιο προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών. Τέλος η τήρηση του διπλογραφικού πιστοποιείται και από τον αρμόδιο λογιστικό φορέα, δηλαδή τον Ορθολογισμό, του οποίου οι μέθοδοι είναι οι αποδεκτές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το βασικό στοιχείο όμως είναι πως το διπλογραφικό δεν αναγνωρίζει τα πλαστά παραστατικά, αν εισέλθουν στο σύστημα πλαστά παραστατικά, θα παράξει πλαστά αποτελέσματα κι έτσι δεν έχει κάποια σχέση με την υπεξαίρεση. 

Η μάρτυρας πάντως δήλωσε αδυναμία να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί σύντομα η εξέτασή της. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο αν θα εμφανιστεί αύριο κάποιος μάρτυρας να εξεταστεί...

ΚΝ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη