13 Μαρ 2014

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Να καταργηθεί ο νόμος που προωθεί τις επαγγελματικές πιστοποιήσεις!
Να ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ για την «Απελευθέρωση» του Επαγγέλματος...

του Μηχανικού σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου!

Με αποφασιστικά βήματα προχωράει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου, που προωθεί τις «επαγγελματικές πιστοποιήσεις» και την πολιτική της ΕΕ για την λεγόμενη «Απελευθέρωση» του Επαγγέλματος του Μηχανικού. Με γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όλες οι ειδικότητες των Μηχανικών έχουν δικαίωμα σε όλες τις κατηγορίες μελετών, ανεξαρτήτου επιστημονικού γνωστικού αντικειμένου των σπουδών στα Πολυτεχνεία, αρκεί να έχει την ανάλογη πιστοποίηση. Πιστοποίηση των δραστηριοτήτων σημαίνει στην πραγματικότητα πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος, αφού η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων θα απαιτεί πλέον όχι ακαδημαϊκό τίτλο, αλλά επαγγελματική πιστοποίηση - επαγγελματικές εξετάσεις, συμμετοχή σε σεμινάρια με πληρωμή, επαγγελματική εμπειρία, πολλαπλές βαθμίδες άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Η πολιτική αυτή δεν είναι προϊόν ενός «τεχνοκρατικού λάθους» κάποιων γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ, αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων για φθηνότερη εργατική δύναμη, για νέα πεδία κερδοφόρας δραστηριότητας. Η θεωρία ότι μπορεί να υπάρξει μιας μορφής κρατική ρύθμιση η οποία θα «βάλει τάξη» στην αναρχία της παραγωγής, στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και θα σταματήσει την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων, διασφαλίζοντας τόσο τα κέρδη των ομίλων, όσο και την κοινωνική ευημερία, είναι απλά μια ολέθρια αυταπάτη που μόνο το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του ωφελεί.

Το ΤΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις αυτές. Η ηγεσία του ΤΕΕ εδώ και καιρό διεκδικεί να πάρει όλο το βάρος της πιστοποίησης, ώστε να αναβαθμίσει το δικό της ρόλο, εμφανιζόμενη παράλληλα ως «εγγυήτρια του δημοσίου συμφέροντος» και της «αξιοκρατίας». Στην ουσία, πίσω από τις όμορφες λέξεις, η ηγεσία του ΤΕΕ απλώς προσπαθεί να συγκαλύψει το ρόλο της ως «πλασιέ» της απελευθέρωσης.

Η «πιστοποίηση» σημαίνει, ότι οι όποιοι τίτλοι σπουδών, υποβαθμίζονται στο επίπεδο απλού εισιτήριου για τις αντίστοιχες, πολλαπλές «επαγγελματικές εξετάσεις του ΤΕΕ». Οι Μηχανικοί/Τεχνικοί, που δεν θα έχουν επιτύχει στις εξετάσεις αυτές, πρακτικά, έχουν μοναδική «επιλογή» να δουλέψουν ως μισθωτοί (υπάλληλοι γραφείου), χωρίς να καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου τους, χωρίς εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Μια «επιλογή» την όπια ήδη αναγκάζονται να επιλέξουν χιλιάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι στην ηλικία Μηχανικοί, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δυσβάστακτες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ.

Σημαίνει, ότι η παρουσία και διόγκωση μιας μεγάλης μάζας φτηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα επιστημονικού και τεχνικού προλεταριάτου θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης όλων των μισθωτών Μηχανικών και Τεχνικών, «πιστοποιημένων και μη», το ίδιο και τις αμοιβές των αυτοαπασχολούμενων. Οι μόνοι που θα βγουν ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία, είναι η μεγάλη εργοδοσία και οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Εκτός της μείωση του μισθολογικού κόστους και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, θα αποκτήσουν ένα ακόμη όπλο στην πορεία επιτάχυνσης της συγκέντρωσης της παραγωγής έργων στα χέρια όλο και λιγότερων και πιο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Σημαίνει τέλος, ότι η ίδια η ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης θα καθορίζεται και με τη βούλα πλέον, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της αγοράς. Αντί για ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και ειδίκευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης επικράτηση των βραχυχρόνιων αποσπασματικών καταρτίσεων, καταρτίσεις για την κερδοφορία των ομίλων. Η πιστοποίηση για τους αυτοαπασχολούμενους Μηχανικούς και Τεχνικούς οδηγεί σε σταδιακή αδυναμία αυτοτελούς άσκησης του επαγγέλματος, αφού οι πιστοποιήσεις σε πολλαπλά αντικείμενα θα είναι τελικά αλληλοαποκλειόμενες για λόγους οικονομικούς, χρονικούς ή ακόμα και νομικούς.
Η επίθεση της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης δε σταματά στα επαγγελματικά δικαιώματα. Κλιμακώνεται και στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ενώ ήδη το 50% σχεδόν των εργαζόμενων μηχανικών δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και δεν καλύπτεται ούτε καν ιατροφαρμακευτικά, η κυβέρνηση προωθεί νέες τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Μετά τη δραστική υποβάθμιση των παροχών υγείας με την υποχρεωτική ένταξη του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ και τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, που ήρθε να αποτελειώσει ό,τι άφησε όρθιο από τα αποθεματικά του ταμείου το «κούρεμα», τώρα προωθείται η μεταφορά στην εφορία των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 5.000 ευρώ προς το ΤΣΜΕΔΕ, μέσα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και η αναγκαστική τους είσπραξη ως δημόσια έσοδα, δηλαδή με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς της προσωπικής περιουσίας, ακόμα και προσωποκράτηση!

Υπάρχει διέξοδος;

Η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης και η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι βέβαιο ότι θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους εργαζόμενους μισθωτούς κι αυτοαπασχολούμενους Μηχανικούς. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι και θα παλέψουμε να μην προχωρήσουν οι νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοιμάζονται, στα έργα, τις μελέτες, τις αμοιβές, τα επαγγελματικά δικαιώματα, στις «πιστοποιήσεις» κ.α. Δεν παραιτούμαστε από το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου - μισθωτού ή αυτοαπασχολούμενου - να ζει αξιοπρεπώς από τη δουλειά του. Η ικανοποίηση αυτής της απαίτησης δεν είναι μόνο θέμα των αμοιβών ή των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά συνδέεται άμεσα και με την πάλη ενάντια στη φοροεπιδρομή, με την πάλη ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Ωστόσο, στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, η κατεύθυνση για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά μας, είναι δεδομένη.

Η μοναδική διέξοδος προοπτικής βρίσκεται στη ένταση του αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» στην πάλη για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής του ευρωμονόδρομου και τη διεκδίκηση ενός άλλου ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με αποδέσμευση της χώρας από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ κ.λπ.).

Σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε μαζικά κι αποφασισμένα για:

· Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, για κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων. Καμιά απόλυση, καμία διαθεσιμότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

· Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ένα πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα Μηχανικού. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

· Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου αναδιάρθρωσης των δημόσιων έργων και μελετών που επιταχύνουν τη συγκέντρωση μελετών και έργων στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών για όλες τις φάσεις παραγωγής έργων, που θα κατοχυρώνει το δημόσιο έργο και τη λαϊκή κατοικία σαν κοινωνικά αγαθά και όχι σαν εμπορεύματα στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας. Απαίτηση ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου απελευθέρωσης της ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

· Άμεση κατάργηση του ΚΕΑΟ και δραστική μείωση των εισφορών μας. Αύξηση εργοδοτικών και κρατικών εισφορών στην κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής των εργαζόμενων. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.
· Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων/υποαπασχολούμενων ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο, επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας για όλους ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής. Να θεωρούνται άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή το εισόδημά τους βρίσκεται σε μη βιώσιμο επίπεδο. Αναδρομική διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.
· Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια.
· Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Άμεση αύξηση των συντάξεων.
· Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής-Χρηματιστήριο-Ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού από συμμετοχή σε χρηματιστήριο – Τράπεζα Αττικής κ.λπ.
Μπροστάρηδες στον αγώνα των Μηχανικών τα ταξικά σωματεία, όπου συσπειρώνονται μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα στοχεύουν όχι μόνο στην απόκρουση του νέου γύρου επίθεσης, αλλά στην άμεση ανάκτηση των απωλειών, που θα σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο - την κυβέρνηση, την άρχουσα τάξη την ΕΕ.


Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση!
Μαζικός ξεσηκωμός για να μη χάσει κανένας συνάδελφος το σπίτι του!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 13/03/14 ώρα 13:00 στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
ΕΣΑΚ - Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη