Μια περίεργη ιστορία, για την οποία κανείς δεν βρέθηκε κατηγορούμενος, παρά την ζημία που προκαλεί σε εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες συμπολίτες μας, αποδεικνύει πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά!
Ο συνήγορος του Μιχάλη Λεμούσια και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος υπενθύμισε χθες στο Δικαστήριο μια υπόθεση για την οποία δεν κάθισε κανείς στο σκαμνί παρά το γεγονός πως προκαλεί καιθα προκαλέσει στα επόμενα χρόνια τεράστια ταλαιπωρία αλλά και οικονομική επιβάρυνση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.
Πριν από περίπου ένα χρόνο το TAXALIA είχε αποκαλύψει πως από την Διεύθυνση Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης χάθηκαν περίπου 500 φάκελοι κτηρίων της πόλης καθώς μπερδεύτηκαν με τα προς ανακύκλωση έγγραφα!
"Από έλλειψη προσοχής, αβελτηρία, δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο να είναι δόλος, απωλέσθησαν φάκελοι με άδειες ανοικοδομήσεως και λοιπά στοιχεία πολυκατοικιών Θεσσαλονίκης, από την διεύθυνση Πολεοδομίας που δημιουργήθηκε το 2011. Οι φάκελοι αυτοί είναι μερικές εκατοντάδες. Σε αυτές τις οικοδομές που δεν υπάρχουν πλέον φάκελοι απαιτείται να γίνει ανασύσταση του φακέλου. Ανασύσταση του φακέλου απαιτεί σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών των οικοδομών αλλά και οικονομική επιβάρυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αυτές τις οικοδομές, λόγω του νομικού καθεστώτος που υπάρχει να μην μπορούν να γίνουν μεταβιβάσεις, είτε λόγω πώλησης είτε λόγω δωρεάς είτε λόγω γονικής παροχής. Διότι απαιτούνται πιστοποιητικά από πολιτικούς μηχανικούς, τα οποία αναφέρουν ότι στα προς πώληση ακίνητα δεν υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές. Όταν όμως δεν υπάρχουν φάκελοι στην Πολεοδομία δεν είναι δυνατόν να διαπιστώσει κανείς αν υπάρχουν ή όχι αυθαίρετες κατασκευές σε σχέση με την άδεια και την σημερινή κατάσταση του ακινήτου" δήλωσε στο TAXALIA o Σωτήρης Καπετανόπουλος.
Αλήθεια ποιος θα αναλάβει το τρέξιμο αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών των ακινήτων των οποίων οι φάκελοι χάθηκαν; Γιατί κανένας, ούτε ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης, ούτε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη; Μα γιατί φυσικά δεν μπορούσαν να ξέρουν τι λάθη και παραλείψεις κάνει ο κάθε ένας υπάλληλος!
Και κάπως έτσι το θέμα αυτό σχετίζεται με την υπόθεση της υπεξαίρεσης όπως δήλωσε ο Σωτήρης Καπετανόπουλος: "Αυτό το έθεσα υπ' όψιν του δικαστηρίου για να γίνει κατανοητό πως ένα μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί από ένα λάθος ας πούμε, δεν οδήγησε κανέναν σημερινό δήμαρχο κατηγορούμενο, ή αντιδήμαρχο με τη λογική πως ως εκ της θέσεως του είχε υποχρέωση να εποπτεύει τις υπηρεσίες που έκαναν ανακύκλωση στο Δήμο! Ή της διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού όπου είναι ενταγμένη η υπηρεσία της Πολεοδομίας! Είναι λοιπόν πρόδηλο πως χωρίς να αθωώνω κανέναν όσο αφορά τα κίνητρα που τον ώθησαν στην παράλειψη στην συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά είναι σαφές ότι ο Δήμαρχος δεν μπορεί να εποπτεύει ποια έγγραφα καταστρέφονται και ποια όχι! Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι δυνατόν, να ζητώνται ευθύνες τώρα από τον τέως Δήμαρχο και τον τέως Γενικό Γραμματέα του Δήμου για ζητήματα για τα οποία δεν είχαν καμία αρμοδιότητα και μέσα από ένα σύστημα ευφυές από πλευράς του Σαξώνη;"