20 Μαρ 2014

Εκτός από αμπέλια, ο κ. Μπουτάρης μεγαλώνει και λεφτόδεντρα;

H διοίκηση Μπουτάρη, για μια ακόμη φορά δεν ακούει κανέναν, κάνει ό,τι γουστάρει και στο τέλος η γνωστή μανιέρα: τρώει απορριπτική σφαλιάρα από την Ελεγκτική Αρχή – Αποφάσισε να δώσει με απευθείας ανάθεση 88.560 ευρώ σε εξωτερικούς δικηγόρους για την υπόθεση Σαξώνη – Και της φάνηκαν κι ελάχιστα – Αφού είναι έτσι, τώρα να τα δώσει από την τσέπη της

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Υποθέτω ότι όσοι ασχολούνται με θέματα που απασχόλησαν την δημοσιότητα αναφορικά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα θυμούνται την γερή κόντρα που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες-δικηγόρους, για την υπόθεση Σαξώνη. Η αντιπολίτευση – πλην Μηταφίδη – ζήτησε να αναλάβει την υπόθεση η νομική υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα της αμοιβής των δύο δικηγόρων/εξωτερικών συνεργατών, για την οποία γνώριζε ότι φτάνει συνολικά τις 30.000 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς την ως αναιτιολόγητα υψηλή. Τριάντα χιλιάρικα γνώριζαν, τριάντα ανέφεραν, τότε.

Σύμφωνα με επίκαιρες αναρτήσεις, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος δευτερολόγησε αναφέροντας ότι «η αμοιβή των δύο δικηγόρων είναι ελάχιστη» και συμπλήρωσε ότι και οι δύο είναι «λαμπροί άνθρωποι και χαρακτήρες διαμάντια». Και ο κ. Μπουτάρης αφού ξεκίνησε αναφέροντας ότι «εδώ δεν είμαστε καφενείο να συζητάμε ότι θέλουμε, συζητάμε συγκεκριμένα ζητήματα, συγκεκριμένα σήμερα συζητάμε την αμοιβή των δικηγόρων» διάβασε επιστολή των δύο δικηγόρων στην οποία αιτιολογείται η αμοιβή τους ότι «βάσει του κώδικα δικηγόρων είναι 80 ευρώ ανά ώρα».

Περί του χαρακτήρα των συγκεκριμένων επαγγελματιών, ουδέν έχω να δηλώσω. Ούτε εγώ, ούτε και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την ολόφρεσκη απόφασή του και ο οποίος απορρίπτει, φυσικά, την αναιτιολόγητη και επιπλέον, πανάκριβη, απευθείας ανάθεση. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Παρατίθεται ο σύνδεσμος στο τέλος της ανάρτησης, αν θέλετε να μελετήσετε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης. Θα σταχυολογήσω τα ακόλουθα:

«Στην προκειμένη περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίζει με την υπ' αρ. 1562/2013 απόφαση τον καθορισμό αμοιβής 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για έκαστο δικηγόρο, δύο στο σύνολο (δηλαδή συνολική αμοιβή 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ), προκειμένου να εκπροσωπήσουν το Δήμο στη στήριξη της κατ' έφεση πολιτικής αγωγής του Δήμου στην υπόθεση της υπεξαίρεσης των κρατήσεων υπέρ τρίτων σε βάρος του και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Με την υπ' αρ. 1532/2012 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε αποφασιστεί ως αμοιβή των ίδιων δικηγόρων για την πρωτόδικη παράσταση πολιτικής αγωγής το ποσό των 22.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ συνολικά (12.000 ευρώ και 10.000 ευρώ για κάθε δικηγόρο).

Με την υπ' αρ. 1772/2013 απόφαση για τη συναφή υπόθεση της διαχείρισης των χρηματικών ποσών που προέρχονται από την πάγια προκαταβολή αποφασίστηκε να διατεθεί ως αμοιβή το ποσό των 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ στους ίδιους δικηγόρους (10.000 ευρώ σε έκαστο). [...]

Επειδή, στην περίπτωση που η αμοιβή καθορίζεται κατά τα προαναφερόμενα από το Δημοτικό Συμβούλιο αυτή δεν πρέπει να ξεπερνά τα εύλογα όρια τα οποία προσδιορίζονται από την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της συνετούς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Επειδή, στην υπό κρίση απόφαση ... :

α) Δεν αιτιολογείται επαρκώς ο μη χειρισμός της υπόθεσης από τους δικηγόρους που υπηρετούν στο Δήμο με πάγια αντιμισθία.

β) Δεν αιτιολογείται επαρκώς τόσο η απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων ή εμπειρίας για το χειρισμό της εν λόγω υπόθεσης όσο και η αποδεδειγμένα εξειδικευμένη γνώση των συγκεκριμένων δικηγόρων

γ) Η καθορισθείσα αμοιβή δεν αιτιολογείται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τις πραγματοποιηθείσες ή απαιτούμενες για το χειρισμό της δικαστικές και εξώδικες ενέργειες, με αποτέλεσμα το ύψος αυτής να είναι αναιτιολόγητο και να κείται εκτός εύλογων ορίων, δεδομένης της παρούσης οικονομικής συγκυρίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις γενικές αρχές του δημοσιολογιστικού δικαίου, ειδικά δε τα ακόλουθα:

γα) Το γεγονός ότι ήδη για την πρωτόδικη παράσταση πολιτικής αγωγής
στην υπόθεση της υπεξαίρεσης η αμοιβή καθορίστηκε στο ποσό των 22.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, σωρευτικά, συνεπώς ανέρχεται στο ποσό των 52.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και μάλιστα μη συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών εξόδων, όπως προκύπτει, ενώ υπάρχει συνάφεια των υποθέσεων που αφορούν οι δύο υπό κρίση αποφάσεις (με αποτέλεσμα η συνολική αμοιβή να ανέρχεται ήδη στο ποσό των 72.000 ευρώ) (σ.σ. βάλε και τον ΦΠΑ και φτάνουμε στα 88.560 ευρώ του τίτλου μας...)

γβ) Το γεγονός ότι οι αμοιβές αυτές αφορούν μόνο στην εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και όχι στην υπεράσπιση του Δήμου ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων για τη διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων ποσών. [...]

Επειδή, με τις ανωτέρω πλημμέλειες η απόφαση εμπεριέχει ελλιπή, ασαφή και αόριστη αιτιολογία, ο καθορισμός δε αμοιβής υπερβαίνουσας τα εύλογα όρια συνιστά υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του Δήμου για τον καθορισμό αμοιβής, ελεγκτέα στα πλαίσια του ελέγχου νομιμότητας, η οποία προσκρούει στις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της συνετούς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, γεγονός που καθιστά την απόφαση ακυρωτέα.

Εν όψει των ανωτέρω,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Ακυρώνουμε τις υπ' αρ.1562/2013 και 1772/2013 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας».

Ε, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, με την ακυρωσούλα! Εξάλλου, εφόσον «πρόκειται για λαμπρούς ανθρώπους και διαμάντια χαρακτήρες», σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλο, για τον οποίο η αμοιβή τους, των 72.000 ευρώ (88.560 με ΦΠΑ) κρίνεται ως «ελάχιστη», τότε, παρά την ακύρωση των αναθέσεων από τον ΓΓ, καθόλου δεν κωλύεται να πληρώσει εκείνος, από την τσέπη του, μαζί με τον κ. Μπουτάρη, αυτά τα (ελάχιστα) χρήματα,ώστε να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αυτό δεν επιθυμούν, εξάλλου; Δεν πιστεύω να αρχίσουν τίποτε τσιγκουνιές και να ζητήσουν έκπτωση, από τους συνεργάτες τους! Ο ίδιος το λέει, η αμοιβή είναι «ελάχιστη»!

Πέρα από πλάκα, το φυσιολογικό ερώτημα που δημιουργείται πλέον, είναι αυτό:

Ποιος πληρώνει τώρα το δημιουργηθέν χρέος των 72.000 ευρώ των εξωτερικών δικηγόρων, γαλαντόμοι κύριοι της διοίκησης Μπουτάρη;

Περαστικά σας, και στο μέλλον να σέβεστε περισσότερο τα λεφτά των δημοτών.


Υ.Γ. Θεωρώ βέβαιο, ότι η (μη συνετή ως προς την διαχείριση του δημόσιου χρήματος, όπως αναφέρει ο Γ.Γ.)διοίκηση Μπουτάρη θα προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152.Βάζω στοίχημα, ότι θα χάσει κι εκεί. Θα κερδίσει χρόνο, βέβαια, ώστε το χρέος, που θα παραμείνει απλήρωτο και θα γίνει επίδικο, να το περάσει στην νέα διοίκηση του Δήμου, η οποία θα είναι άλλη.





Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης // Έλεγχος νομιμότητας των υπ' αριθ. 1562/2013 και 1772/2013 αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την αμοιβή πληρεξούσιων δικηγόρων:
Από το αρχείο του taxaliahttp://taxalia.blogspot.gr/2014/01/blog-post_3005.html
http://taxalia.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8881.html   
Κόντρα για τους δικηγόρους του Δήμου: http://www.rthess.gr/articles_det.asp?artid=49752
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη