Για το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την περίοδο της κρίσης (οικονομικής, ηθικής, αξιών και κοινωνικής), το ρόλο των δημοσιογράφων...
Του Βαγγέλη Στολάκη
... αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σωστά μιλούν στην «Κ» δυο καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή διήμερο συνέδριο με θέμα «Μέσα και Έξω: επιστήμη και τεχνολογία στη δημόσια σφαίρα» που διοργανώνεται την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαρτίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό το εν λόγω τμήμα του ΑΠΘ είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα που έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Cern, προκειμένου οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές να πραγματοποιούν εκεί την πρακτική τους άσκηση.
«Το θέμα της ενημέρωσης πάντοτε έχει να κάνει με την ποικιλία, την ποιότητα των πηγών και των Μέσω Ενημέρωσης σε μια περίοδο κρίσης η απαίτηση αυτή γίνεται ακόμα επιτακτικότερη. Γιατί μια περίοδος κρίσης είναι μια περίοδος σύγχυσης, σύγκρουσης, αγωνίας και ασάφειας. Η προσφυγή μας και η εμπιστοσύνη μας στα ΜΜΕ είναι προϋπόθεση για να μπορεί να πλοηγηθεί ο πολίτης μέσα στην ομίχλη της συγκυρίας» αναφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής καθηγητής Γρηγόρης Πασχαλίδης.
FragkonikolopoulosΓια το ρόλο των Μέσω Ενημέρωσης μιλά στην «Κ» και ο επίκουρος Καθηγητής του ιδίου Τμήματος Χρήστος Φραγκονικολόπουλος. «Ένας δημοσιογράφος στις ημέρες μας έχει πολλές δυνατότητες. Εάν αισθάνεται πως «φιμώνεται» στο Μέσο στο οποίο εργάζεται μπορεί να τα παρατήσει και να δημιουργήσει το δικό του site» λέει και συμπληρώνει πως «είναι στο χέρι του πολίτη να είναι σωστά ενημερωμένος. Εάν ο δημοσιογράφος δεν ξεφύγει από τη λογική της δραματοποίησης και της εμπορευματοποίησης ποτέ δεν θα υπάρχουν ενημερωμένοι πολίτες. Είναι απλό» υπογραμμίζει. Σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή «είναι λάθος η διαίρεση μνημονιακών και αντιμνημονιακών ΜΜΕ». «Αυτό που μ’ ανησυχεί είναι αντί να υπάρχει μια ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Τα Μέσα Ενημέρωσης αποφάσισαν να αγχώσουν και να φοβίσουν το λαό παρά να τον ενημερώσουν» καταλήγει ο κ. Φραγκονικολόπουλος.
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο σύμφωνα με τους διοργανωτές αυτό γίνεται προκειμένου να καταστεί κατανοητό πως στις μέρες μας οι άνθρωποι των ΜΜΕ θα πρέπει να αναπτύσσονται όπως ακριβώς αναπτύσσεται και η επιστήμη. «Ζούμε σε εποχές ραγδαίων αλλαγών και εξελίξεων. Το Τμήμα Δημοσιογραφίας επιθυμεί να κάνει παρέμβαση στον τομέα της ενημέρωσης αφού η επιστήμη και η τεχνολογία μας αγγίζει όλους μας. Πρέπει οι αυριανοί δημοσιογράφοι να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά εργαλεία» σημείωσε ο Γρηγόρης Πασχαλίδης.
Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου το λόγο αναμένεται να λάβουν πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, διδάκτορες αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές με στόχο να δώσουν έμφαση στην επιστημονική δημοσιογραφία. Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαρτίου 2014 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το CERN, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ., της Ελληνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων Επιστήμης (Science View) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσιογράφων Επιστήμης (EUSJA).
«Πλέον κάνουμε λόγο για τη δημοσιογραφία της επιστήμης. Το συνέδριο θα εξετάσει το ρόλο των δημοσιογράφων στη σύγχρονη εποχή. Θα δούμε πως κάνουν δημοσιογραφία και πως θα έπρεπε να την κάνουν. Οι σύχρονοι δημοσιογράφοι πρέπει να κρίνονται από τη βιβλιοθήκη τους και όχι την ατζέντα τους» επισήμανε ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος.
Όπως έγινε γνωστό η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε πως ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «δεν έχουμε εξαιρετικούς δημοσιογράφους» όπως είπε ο κ. Φραγκονικολόπουλος, ενώ ο κ. Πασχαλίδης συμπλήρωσε: «πιστεύουμε ότι ποτέ ξανά οι δημοσιογράφοι δεν είχαν τόσα μέσα για να πουν την ιστορία τους. Είναι μια εποχή ακμής και όχι παρακμής των Μέσων» κατέληξε.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ., της Ελληνικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων Επιστήμης (Science View) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσιογράφων Επιστήμης (EUSJA) είναι οι:
Εμμανουήλ Τσεσμελής, Ανώτερος Φυσικός, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Οξφόρδης
James Gillies, Επικεφαλής Επικοινωνίας του CERN
Tim Radford, Βραβευμένος Δημοσιογράφος Επιστήμης της Guardian
Wolfgang Goede, Επίτιμος Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσιογράφων Επιστήμης
Σταμάτης Αλαχιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής.
Παράλληλα, διακεκριμένοι επιστήμονες βασικής έρευνας από το Ερευνητικό Κέντρο CERN, Ακαδημαϊκοί, Επικοινωνιολόγοι και Δημοσιογράφοι επιστήμης θα πλαισιώσουν με τις εισηγήσεις τους τις θεματικές ενότητες:
Δημόσια επικοινωνία & κατανόηση της επιστήμης
Βασική έρευνα & Επικοινωνία της επιστήμης
Εκλαΐκευση της επιστήμης: Ιστορικές Προσεγγίσεις και σύγχρονες παρεμβάσεις
Δημόσια εικόνα της επιστήμης & Δημοσιογραφικές αναπαραστάσεις.
Επιστημονική δημοσιογραφία: Προκλήσεις & Προοπτικές.
Βιοηθική διάσταση και κοινωνικός προβληματισμός
Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο Συνέδριο είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://inoutlab.web.auth.gr/ μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά τις εργασίες με τη διαδικασία του live streaming.
Πηγή: Καρφίτσα