22 χρόνια μετά επανακυκλοφορεί με την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” (16-3-2014) το βιβλίο με τίτλο: “Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό“(1992). Η ουκρανική κρίση και το δημοψήφισμα της Κριμαίας το έκαναν και πάλι επίκαιρο. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο αυτό δεν
κυκλοφορεί στην αγορά.
Γράφτηκε τους τελευταίους μήνες της ΕΣΣΔ (φθινόπωρο του ’91) και εκδόθηκε μετά την κατάρρευση (Φεβρουάριος ’92) σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και των αρμοδίων που διαμόρφωναν την εξωτερική πολιτική, για τις κοσμογονικές αλλαγές που συνέβαιναν με την κατάρρευση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας. Το βιβλίο αυτό ανήκει στην εποχή που το γέννησε και με μια έννοια αποτελεί -εκτός από πηγή πληροφόρησης για τις εστίες της έντασης- και ντοκουμέντο των δεδομένων αντιλήψεων που υπήρχαν εκείνη την εποχή.
.
Στο βιβλίο αυτό, γίνεται μια προσπάθεια περιγραφής των συνθηκών που γέννησαν τους σκληρούς πολέμους, αρχικά στον Καύκασο. Περιγράφονται από τότε αυτά που -άλλα σύντομα και άλλα πολύ αργότερα- ακολούθησαν και συμβαίνουν έως σήμερα.
Τα γεγονότα στην Κριμαία και στην Ουκρανία δεν θα τελειώσουν εύκολα και οι μετασοβιετικές ωδίνες θα συνεχίσουν να απασχολούν τόσο τον υπόλοιπο πλανήτη, όσο και τους Έλληνες που η μοίρα τους τοποθέτησε σ’ εκείνα τα εδάφη...
.
Το βιβλίο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι ένα από τα πρώτα που γράφτηκαν για το θέμα αυτό. Εκείνη την εποχή δεν είχε ξεκινήσει η συστηματική έρευνα για τον ελληνισμό της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε αρκετά στοιχεία αντλήθηκαν από μαρτυρίες και υποθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Ένα από τα προβλήματα τότε, ήταν η έλλειψη ακριβών αριθμητικών στοιχείων για γεγονότα του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η υπερβολή επί του αριθμού των Ελλήνων της Κριμαίας που εκτοπίστηκαν το 1944. Τα λάθη αυτά διορθώθηκαν τα επόμενα χρόνια.
.
Σημαντικό μέρος του υλικού που αξιοποιήθηκε προερχόταν από συζητήσεις και οι συνεντεύξεις με εκπροσώπους ελληνικών και μη σοβιετικών οργανώσεων για τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της ΕΣΣΔ εκείνης της στιγμής. Οι συζητήσεις και οι συνεντεύξεις έγιναν για ερευνητικούς λόγους και στα πλαίσια μια τυπικής μεθόδου προσέγγισης ενός φαινομένου. Να σημειώσουμε ότι εκείνη την εποχή το ζήτημα της σοβιετικής κρίσης και της ύπαρξης ελληνικής μειονότητας ήταν ένα εντελώς άγνωστο ζήτημα…..