29 Απρ 2014

Δίκη υπεξαίρεσης: Σπαρταριστοί διάλογοι στην 30η ημέρα της δίκης

Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη στην εκδίκαση της έφεσης για την υπόθεση της υπεξαίρεσης.Διαβάστε τι είπε.
Είναι πραγματικά άδικο που δεν επιτρέπονται οι κάμερες εντός της αίθουσας, γιατί οι πολίτες θα έκαναν καινούριο συκώτι με τους διαλόγους Κούγια-Μπουτάρη!

Τουλάχιστον για άλλον ένα μήνα θα συνεχιστεί η εκδίκαση της έφεσης για την υπόθεση της υπεξαίρεσης και όσο πάει το πράγμα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον.

Σήμερα η 30η ημέρα της δίκης ξεκίνησε με ερώτηση της εφέτου κας Πούρα:
Εφέτης: Ο Παναγιώτης Σαξώνης περιγράφει μια υποκοσμική κατάσταση. Εσείς τι καταλογίζετε στον Δήμαρχο, αφού όπως επαναλαμβάνετε, δεν πιστεύετε πως έβαλε χέρι στα χρήματα;
Μπουτάρης: Δεν ξέρω αν συμμετείχε. Καταλογίζω στον Βασίλη ότι δεν έκανε τους ελέγχους που έπρεπε να κάνει.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως δεν υπήρχε περίπτωση να μην γίνει αντιληπτό ότι λείπουν χρήματα ωστόσο δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση για το πόσα χρήματα λείπουν.

Σχετικά με την επιστολή που είχε στείλει στον τότε Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ το σκάνδαλο είχε ήδη "σκάσει" από τον Φεβρουάριο του 2008, ο Γιάννη Μπουτάρης είπε: "Τον είχα βρίσκει προσωπικά (λαμόγιο κλπ) και μου είχε κάνει αγωγή 1 εκατομμύριο ευρώ, και σε εμένα και στην Αράπογλου και προκειμένου να πάω σε δίκη και να βρεθώνα πληρώσω ένα ποσό το οποίο δεν είχα, έγραψα την επιστολή". Στο σημείο αυτό η Εφέτης τον ρώτησε αν πίστευε τους χαρακτηρισμούς που είχε αποδώσει τότε στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο εκείνος απάντησε πως ο πρώην Δήμαρχος είχε εκπροσωπήσει επάξια την χώρα σε πολλές περιπτώσεις και πως "πέσαμε όλοι από τα σύννεφα" όταν μάθαμε πως ήταν σε αυτή την ιστορία. 
Δείτε την επιστολή:

Σχετικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο Γ. Μπουτάρης είπε πως υπήρχαν ομάδες συμφερόντων που εξυπηρετούνταν από τον Μιχάλη Λεμούσια.

Σχετικά με την ΕΔΕ του Γκαϊδατζή:
Εφέτης: Γιατί είχατε πει πως έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;
Μπουτάρης: Γιατί ήταν εν δυνάμει ελεγχόμενος.
Ε: Και έκανε ΕΔΕ και είπε ότι λείπουν 2 εκατομμύρια από το ΤΥΔΚΥ και οδήγησε στην αποκάλυψη της υπεξαίρεσης.
Μπ: Ναι αλλά δεν ήταν μόνο 2 εκατομμύρια η υπεξαίρεση. Όταν κάνεις ΕΔΕ πρέπει να βρεις όλες τις τρύπες.
Στο σημείο αυτό η Εφέτης εξοργίστηκε και έκανε την εύλογη παρατήρηση:
Ε: Εδώ εσείς 3 χρόνια και δεν ξέρετε τι χρωστάτε στα ταμεία! Εσείς τι κάνετε; Εγώ προσπαθώ να σας διευκολύνω για να μη δείχνετε ότι έχετε εμπάθεια.

Έπειτα ο Γ. Μπουτάρης, ερωτηθείς για το αν είναι ευχαριστημένος για την θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Β. Παπαγεωργόπουλος την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του και τόνισε πως ήταν τεράστια η απογοήτευση του κόσμου που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. "30 χρόνια τον ήξερα, ήταν μια χαρά" είπε.  Τέλος επανέλαβε πως δεν τον είδε να βάζει χέρι στα χρήματα αλλά πιστεύει πως έχει πλήρη ευθύνη.

Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσίασε η εξέταση του μάρτυρα από τον Αλέξη Κούγια:
Ο Αλέξης Κούγιας ξεκίνησε την εξέταση του Γ. Μπουτάρη με την δήλωση εργαζομένου στο Δήμο πως και σήμερα θα μπορούσε να γίνει υπεξαίρεση. Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως σήμερα δεν θα μπορούσε να γίνει ωστόσο αργότερα παραδέχτηκε πως ο κλέφτης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον νόμο.
Και η συζήτηση συνεχίστηκε λίγο πολύ ως εξής:
Κούγιας: Γιατί ακριβώς κατηγορείτε τον κ. Λεμούσια;
Μπουτάρη: Γιατί συμμετείχε σε κατάχρηση στο Δήμο σε κυρίαρχο ρόλο.
Κ. Σε ποια στοιχεία θα βασίζατε αυτή την άποψη αν ήσασταν δικαστής;
Μπ: Δεν είμαι δικαστήριο, ξέρω αυτά που διαβάζονται, που ακούγονται.
Κ.Ποια είναι τα στοιχεία, έγργαφα ή μάρτυρες που το πιστοποιούν;
Μπ.: Εγώ ξέρω αυτά που έχω δει: Δεν μπορεί να κάνει 300 αναλήψεις με μόνο δέκα παραστατικά.
Κ.Δεν έχετε καταλήξει στο ποσόπου έχει υπεξαιρεθεί, είναι τόσο δύσκολο;
Μπ: Γίνεται έρευνα, είναι δύσκολο.
Κ.Εσείς πρέπει να διεκδικήσετε χρήματα, τη ζημία του Δήμου, ποια πρόσωπα συμμετέχουν στην έρευνα; Πολιτικά και υπάλληλοι.
Μπ: Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Χασδάι Καπόν. Δεν θυμάμαι ποιοι υπάλληλοι. Το μόνο πρόσωπο που πρέπει να ξέρω είναι ο Καπόν. Δεν έχω καμιά επαφή με υπαλλήλους.
Κ: Πώς έγινε η υπεξαίρεση έχετε καταλάβει;
Μπ: Εγώ ξέρω πως υπήρχαν ελλείματα, ήταν τσαπατσούλικα τα πράγματα, υπήρχαν μικροκλοπές από πριν, υπήρχε μια αίσθηση χαλαρότητας. Αλλά αφού αναλάβανε (ενν.η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου) τα 200-300 χιλιάρικα έγιναν 3-4 εκατομμύρια το χρόνο.  Ουσιάστικά λειτουργούσε μαι συμμορία.
Κ: Τι αποδεικτικά στοιχεία έχετε γι'αυτό;
Μπ: Ο διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας δεν ζητούσε αποδείξεις.
Κ: Εσείς τότε ήσασταν αντιπολίτευση, είπατε ότι βοούσε ο Δήμος, η αντιπολίτευση δεν έχει καθήκον να ελέγχει;
Μπ: Όχι εκ του νόμου, ηθικά πρέπει να ελέγχει το σύστημα όλο.
Στο σημείο αυτό γίνεται μια συζήτηση για το γεγον΄ςο ότι μέχρι την παρούσα διοίκηση οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών δεν ήταν απαραίτητο να έχουν γνώσεις Οικονομικών. Ο Μπουτάρης είπε πως δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο γινόταν σκόπιμα και πως ο Αντιδήμαρχος ορίζεται για να αντικαθιστά το Δήμαρχο με πλήρη αρμοδιότητα. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ρώτησε αν ήξερε να υπάρχουν μαρεμβάσεις εκ μέρους της προηγούμενης διοίκησης στους υπαλλήλους και είπε πως δεν ξέρει.
Κούγιας: Άρα δεν έχετε σχετικά στοιχεία. Ποιοι ήταν τότε οι αντιδήμαρχοι; Έχετε κάμει ειδική μνεία τον κύριο Ζορπίδη.
Μπ: Παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να μπλέξει.
Κ: Γιατί δεν το χρησιμοποιήσατε;
Μπ: Ακουγόταν στους διαδρόμους.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος και ζήτησε πιο σαφείς και υπεύθυνες απαντήσεις.
Π: Ρωτήσατε τον Ζορπίδη για το θέμα αυτό;
Μπ: Μου είπε: "Άσε μη ρωτάς"
Κ: Γιατί δεν πήγατε στον Εισαγγελέα;
Μπ: Έκρινα ότι δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα.
Κ: Τι εννοείται όταν λέτε συμμορία;
Μπ: Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια συστηματική υπεξαίρεση επί δέκα χρόνια και να μην έχει καταλάβει κανείς τίποτα.
Στο σημείο αυτό οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν:
Κ: Ποιοι ήταν αυτοί που αποτελούσαν τη συμμορία;
Μπ: Ο Λεμούσιας ήταν ο εγκέφαλος και ο Βασίλης ανεχόταν αυτή την κατάσταση,
Κ: Πείτε συγκεκριμένα τι έκανε γιατί αλλιώς έχουμε κι εμείς δικαιώματα.
Εδώ επικράτησε ένταση με τον Πρόεδρο να παρεμβαίνει αφενός γιατί η απάντηση του Γ. Μπουτάρη δεν ήταν σαφής και αφετέρου γιατί ο Αλέξης Κούγιας πίεζε το μάρτυρα.

Εδώ ο Μπουτάρης είπε πως ο Σαξώνης έπαιρνε λεφτά από το δήμο και δεν έφερνε αποδείξεις και επέρριψε ευθύνες στον υπάλληλο που το έδινε τα λεφτά. Ο Κούγιας επέμεινε για το θέμα του Ζορπίδη, για τον οποίο είπε ο Δήμαρχος πρωτόδικα πως "ξεγελάστηκε", και ο Μπουτάρης είπε: "Όλη η διαδικασία γινόταν μέσω του γραμματέα, δεν μπορούσε να γίνει καία δουλειά αν δεν περνούσες από το πάγκο του Λεμούσια. Ήταν ο παντοδύναμος του Δήμου. Κι εδώ η κατάσταση εκτραχύνθηκε με τον Μπουτάρη και τον Κούγια να μαλώνουν και να φωνάζουν ο ένας στον άλλον "Μημου φωνάζεις εμένα! Όχι εμένα μη μου φωνάζεις".
Κούγιας: Υπάρχει ένα πρόσωπο που να επιβεβαιώνει τα περί πάγκου;
Μπουτάρης: Όχι
Κ: Κάνατε στο ΔΣ ερώτηση για την πολιτική συμπεριφορά του Λεμούσια;
Μπ: Όχι.
Κ: Κάποιος άλλος δημοτικ΄ςο σύμβουλος έκανε ποτέ ερώτηση σχετικά με την συμπεριφορά του Λεμούσια;
Μπ: Όχι

Για τους αντιδημάρχους ο Γ. Μπουτάρης είπε πως δεν ήθελαν να βάλουν πλάτη στην υπεξαίρεση αλλά δεν ήθελαν και να ερμπλακούν. "Αυτό που έπρεπε να αντιληφθούν", είπε, "είναι πως κάτι δεν πάει καλά. Προφανώς, κατέληξε, δεν έκαναν κανένα έλεγχο". Ο Α. Κούγιας τον ρώτησε για τις αρμοδιότητες του σημερινού γενικού γραμματέα και αν ήξερε αν ο Λεμούσιας μιλούσε με τον Παπαγεωργόπουλο για οικονομικά και είπε πως ποτέ δεν μιλάει με τον ΓΓγια Οικονομικά. Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην αντιδήμαρχος και πρώην κατηγορούμενος Μιχάλης Ζορπίδης αλλά ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα. Ο Μπουτάρης είπε ότι ο Ζορπίδης έφθυγε γρήγορα γιατί κατάλαβε τι γινόταν, ότι δηλαδή κλέβουν μετρητά. "Δεν πιστεύω ότι οι αντιδήμαρχοι έπαιρναν λεφτά. Όλο το σύστημα βασιζόταν στο Λεμούσια" δήλωσε. Ο Κούγιας τότε του είπε πως συκοφαντεί τον Μιχάλγη Λεμούσια γιατί κανέναν αποδεικτικό στοιχείο δεν φέρνει που να αποδεικνύει όσα λέει και απείλησε με μήνυση για ψευδή ένορκη κατάθεση. Ο Μπουτάρης ανέφερε την υπόθεση του οικοπέδου και ο Κούγιας του είπε πως προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και πως βρήκε ένα φουκαρά να σφάξει.
Ο Μπουτάρης είπε πως δεν έχει τίποτα προσωπικό με τον Λεμούσια και οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι με τον Κούγια να καταλήγει: "Εσείς έξι χρόνια μετά δεν ξέρετε τι σας γίνεται".

Σχετικά με την διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων ο Μπουτάρης είπε πως οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου είπαν πως αν δεν ολοκληρωθεί η δίκη δεν μπορούν να διεκδικηθούν χρήματα και πως το ποσό θα προκύψει από το δικαστήριο. Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι με τον Μπουτάρη να ζητά την προστασία του Δικαστηρίου. Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπουτάρης παραδέχτηκε πως ο τρόπος λειτουργίας της ταμειακής υπηρεσίας ήταν ίδιος από πριν, είπε πως δεν γνώριζε ότι ο Σαξώνης είχε ομάδα μπάσκετ ενώ έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το αν γνώριζε ή όχι τον Σαξώνη.

Ο Αλέξης Κούγιας εξετάζοντας τον Γιάννη Μπουτάρη του υπέβαλλε ερωτήσεις σχετικά με την ευθύνη των διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας. Η απάντηση του Δημάρχου δεν ικανοποίησε τον συνήγορο του πρώην Γενικού Διευθυντή του Δήμου Θεσσαλονίκης και του είπε «Αν πηγαίνατε σε debate και το λέγατε αυτό, θα γελούσε ο κόσμος».

Σε ερώτηση του Σωτήρη Καπετανόπουλου σχετικά με την ευθύνη του Δημάρχου για τις πράξεις των υπαλλήλων ειπώθηκαν τα εξής:  Πριν μερικούς μήνες χάθηκαν περίπου 500 πολεοδομικοί φάκελοι κτηρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης επειδή κάποιος υπάλληλος τους πέρασε για ανακυκλώσιμα έγγραφα και τα πέταξε. Ο Δήμαρχος σήμερα είπε σχετικά «Ο Δήμαρχος φταίει για όλα! Δεν επιτρέπεται να μην ξέρω»!

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο τελευταίος πριν τις εκλογές του 2010 του είχε προτείνει να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία».

ΚΝ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη