1 Απρ 2014

Περίγελος ο Μπουτάρης, κρατάνε την κοιλιά τους οι δικηγόροι

Άφθονο γέλιο προσέφερε σήμερα ο απερχόμενος Δήμαρχος με τις δηλώσεις του στο περιθώριο της παρουσίασης των πρώτων υποψηφίων της παράταξής του.
Δήλωσε ευθαρσώς μπροστά στην κάμερα ότι δεν έχει ασυμβίβαστο και κώλυμα για τις προσεχείς εκλογές.
Γιατί, όπως είπε, αφενός η Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου «Καλλικράτη» γράφει ότι δεν ισχύουν τα κωλύματα αυτού του Νόμου για τη δημοτική περίοδο του 2011-2015 και αφετέρου έγινε πρώτα Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ύστερα Δήμαρχος.
Πάμε λοιπόν να δούμε τα σαθρά επιχειρήματά του:

Η παράγραφος 12 του άρθρου του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/07-06-2010), του Νόμου «Καλλικράτη» δηλαδή, ορίζει αυτολεξεί ότι:
«12. Για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας».
Σημειωτέον ότι λέγοντας Κ.Δ.Κ. εννοούμε τον προϊσχύσαντα Νόμο, δηλαδή τον Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/08-06-2006), ο οποίος δεν προέβλεπε τα ίδια κωλύματα με τον Νόμο «Καλλικράτη».

Η αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή για τον Νόμο «Καλλικράτη» ανέφερε για το θέμα αυτολεξεί ότι:
«σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη της παραγράφου 12, για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, καθώς και για τη δημοτική περίοδο του 2011–2015, θα ισχύσουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ.».

Το προσχέδιο του Νόμου Καλλικράτη που κατατέθηκε στη Βουλή από τον τότε αρμόδιο Υπουργό Γ. Ραγκούση ανέφερε στη συγκεκριμένη παράγραφο αυτολεξεί ότι:
«12. Για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 και για τη διανυόμενη δημοτική περίοδο ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα και ασυμβίβαστα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. στα διοικητικά όρια του νέου δήμου».

Ακόμη λοιπόν κι αν λαμβάναμε υπόψη μας την αιτιολογική έκθεση ή ακόμα και το προσχέδιο του Νόμου, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα του νέου Νόμου δεν θα ίσχυαν για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, καθώς και για την δημοτική περίοδο που διήνυσαν οι εκλεγμένοι κατά τις εκλογές του 2010. Σε καμία όμως περίπτωση κατά τις νέες εκλογές του Μαΐου του 2014.

Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε τον λόγο που εμφανίζονται αυτές οι διαφορές στα λεκτικά των τριών πιο πάνω κειμένων (Νόμος, προσχέδιο και αιτιολογική).
Το κυριότερο όμως και για να μην πολυλογούμε είναι πως οι αιτιολογικές εκθέσεις και τα προσχέδια νόμου αποτελούν μέρος των διεργασιών του προς ψήφιση νομοσχεδίου και εκείνο που τελικά και αποκλειστικά ισχύει είναι το τελικό κείμενο του Νόμου όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ακόμη και εάν η ίδια η εισηγητική έκθεση του Νόμου έλεγε για παράδειγμα ότι τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα του Νόμου αυτού δεν θα ισχύσουν ποτέ ειδικώς για τον κ. Ιωάννη Μπουτάρη (!), εκείνο που θα ίσχυε θα ήταν το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Θέλει δεν θέλει, του αρέσει δεν του αρέσει του κ. Μπουτάρη, σε αυτές τις εκλογές ισχύουν μόνον τα κωλύματα και ασυμβίβαστα του Νόμου «Καλλικράτη». Ας ζητήσει όποια τροποποίησή θέλει για τις εκλογές του 2019, οπότε θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος.

Όσο για την άλλη μπαρούφα του, δηλαδή για το εάν προηγήθηκε χρονικά η κτήση της θέσης του Δημάρχου από αυτήν του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αυτό δεν έχει καμία σημασία διότι από τη στιγμή που συμπίπτουν οι δύο αυτές ιδιότητες, το ασυμβίβαστο υφίσταται ανεξαρτήτως του ποια από τις δύο προηγήθηκε.

Το παραπάνω είναι το νομικό σκέλος της υπόθεσης – χοντρά.
Όπως σε γενικές γραμμές μου το εξήγησαν δικηγόροι, με δυσκολία βέβαια κι αυτοί, γιατί κρατούσαν την κοιλιά τους απ’ τα γέλια με τις δηλώσεις του Μπουτάρη.
Εμάς όμως μας ενδιαφέρει περισσότερο το πολιτικό σκέλος και κυρίως η εκλογική ταλαιπωρία, στην οποία σκέφτεται να βάλει όλους τους Θεσσαλονικείς εάν επιμείνει στην υποψηφιότητά του. 
Καλό θα είναι λοιπόν ο απερχόμενος Δήμαρχος να αφήσει κατά μέρους τις ανούσιες συζητήσεις. Να δείξει έστω και τώρα τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί και να κινήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου υποψηφίου για την παράταξή του.
Στελέχη ικανά υπάρχουν παντού – σε όλες τις παρατάξεις. Να βρούνε τον καλύτερο και να πάμε ομαλά στις εκλογές, χωρίς εκλογικά παρατράγουδα στο Πρωτοδικείο και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο της ταλαιπωρίας των εκατοντάδων χιλιάδων δημοτών με επαναληπτικές ψηφοφορίες.

Και κάτι τελευταίο, μια πρόταση στον κ. Μπουτάρη και στον δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό, τον TV100, που ούτως ή άλλως εκείνος ελέγχει - μαζί με τους δημοσιογράφους του που τους δίνει και ένα κομματι ψωμί - :
Να καλέσει λοιπόν οποιονδήποτε από τους Καθηγητές Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου ή άλλου κοντινού μας Πανεπιστημίου (κοντινού για να μην ταλαιπωρηθεί ο άνθρωπος για το προφανές). Αφού λοιπόν του δείξουνε τους Νόμους, τις Υπουργικές Αποφάσεις και ό,τι άλλο χαρτί θέλουν, να του κάνουν μία και μόνο ερώτηση:

ΈΧΕΙ Ή ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΚΩΛΥΜΑ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ Ο κ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ;


ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη