16 Μαΐ 2014

Άλλο «φοροδιαφεύγω» και άλλο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

Φοροφυγάς είναι όποιος δεν πληρώνει φόρους, επειδή αποκρύπτει φορολογητέα ύλη. Αυτόν δεν τον αγγίζει το νέο μέτρο. Όχι και τόσο νέο, βέβαια, αφού εφαρμόζεται εδώ και μήνες. Όποιος αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του, όμως, δεν φοροδιαφεύγει. Απλώς είναι «αδυνατών οφειλέτης».
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ, πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επενέβη. Δέκατη ένατη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα στη διακοσιοστή εικοστή πρώτη ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, στην εκατοστή εξηκοστή έκτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και στην τριακοστή από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Έχουμε περιπλέξει εντελώς τους μηρούς μας ρε gay μου [ΣΗΜ: προσέξατε ότι χρησιμοποιώ εκφράσεις comme il faut; Δεν έγραψα «ρε πούστη μου», για να μην ξεσηκωθούν τα πουσταριά, οι μπινέδες, οι drag queens, οι fairy queens και όλο το κακό συναπάντημα]. Ο κ. Χάρης ανεκοίνωσε ότι θα μαζεύει ό,τι βρίσκει στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας και όλα τα ανεγκέφαλα παπαγαλάκια ξεχύθηκαν και άρχισαν να τον λιβανίζουν λέγοντας ότι έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Υπάρχει κάποια διαφορά, όμως, μεταξύ του φοροφυγάδα και εκείνου που αδυνατεί να πληρώσει. Φοροφυγάς είναι όποιος δεν πληρώνει φόρους, επειδή αποκρύπτει φορολογητέα ύλη. Αυτόν δεν τον αγγίζει το νέο μέτρο. Όχι και τόσο νέο, βέβαια, αφού εφαρμόζεται εδώ και μήνες. Όποιος αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του, όμως, δεν φοροδιαφεύγει. Απλώς είναι «αδυνατών οφειλέτης».
Στην οικονομική κόλαση που βιώνουμε, ο κάθε οικογενειάρχης προτιμά ασφαλώς να κρατήσει στον τραπεζικό λογαριασμό του μερικά χρήματα, επειδή δεν γνωρίζει τί τέξεται η επιούσα, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας αντί να πληρώσει τους φόρους του, αφού η περιουσία του δεν επαρκεί και για την επιβίωση και για την πληρωμή των δυσβάστακτων φόρων που έχουν επιβάλει οι σαξεστόρηδες. Άλλωστε, η κινητή ή ακίνητη περιουσία του έχει απαξιωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί από το προϊόν της εκποίησής της να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του. Primum vivere λοιπόν, και μετά, αν κάτι περισσέψει, πληρώνουμε από την τσέπη μας και τους φόρους που έπρεπε ήδη να έχουν πληρώσει οι λίσταρχοι.
Το τραγικό είναι ότι ενώ όλοι οι νόμοι [Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων] προβλέπουν σε περίπτωση κατάσχεσης και πλειστηριασμού κινητής ή ακίνητης περιουσίας ότι προηγούνται και έναντι του Δημοσίου στην ικανοποίηση από το πλειστηρίασμα όσοι έχουν λαμβάνειν από τον οφειλέτη, επειδή του έδωσαν επί πιστώσει τα αναγκαία για τη διατροφή του, με την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών στερείται ο δικαιούχος του δικαιώματος να προτάξει το δικαίωμα της επιβίωσης αυτού και της οικογενείας του. Τα παίρνει το κράτος και ο δικαιούχος μένει απένταρος. Χωρίς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ακόμη και τα ελάχιστα αναγκαία προς το στοιχειωδώς ζην.
Ηθικόν δίδαγμα: αναλαμβάνουμε το σύνολο των καταθέσεών μας και άσε τον Χάρη να κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς. Ναι ρε gay μου, αυτό πρέπει να κάνουμε.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη