15 Μαΐ 2014

«Κάθε τέλος, μια αρχή στο δήμο Θεσσαλονίκης»

του Δημήτρη Κούβελα
Το Σάββατο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το TEDx Θεσσαλονίκης, η ετήσια συνάντηση για την ακρόαση αξιόλογων ομιλητών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στους τομείς της..
καινοτομίας, της τεχνολογίας, του επιχειρείν, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της προσφοράς. Το μήνυμα της ημερίδας με εκφράζει απόλυτα «Κάθε τέλος, μια αρχή».
Τέλος στη διοίκηση Μπουτάρη, διότι πλέον αναδεικνύεται ξεκάθαρα το έλλειμμα προγράμματος της παλιάς διοίκησης. Χωρίς συγκεκριμένες θέσεις, το μόνο που είχε να παρουσιάσει ήταν προτάσεις ανεδαφικές για τα μεγάλα θέματα. Από έργο, μηδέν! Γι΄ αυτό και επανέρχεται και σ΄ αυτές τις εκλογές, τρεισήμισι χρόνια μετά, με το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα.
Το κυκλοφοριακό ταλαιπωρεί τον κόσμο και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ρύπους πολύ πάνω από τα ανεκτά όρια και όμως η δημοτική αρχή «χάνεται στη μετάφραση» πιλοτικών σχεδίων, όπως η πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Σοφίας. Επιπλέον, σπαταλά πολύτιμο χρήμα στην ανεδαφική πρόταση για θαλάσσια αστική συγκοινωνία, επικαιροποιώντας συνεχώς την ίδια μελέτη και μιλά για τελεφερίκ που θα συνδέει την ΔΕΘ με την άνω πόλη.
Το μετρό ξεπέρασε «το γιοφύρι της Άρτας». Στην παρούσα πράξη του δράματος ο κ. Μπουτάρης μπλοκάρει τις εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τον ποιον εξυπηρετεί στ' αλήθεια αυτό.
Τα σκουπίδια και η καθαριότητα είναι, κατά τη γνώμη των πολιτών, το υπ’ αριθ. ένα καθημερινό πρόβλημα στη λειτουργία της πόλης κι αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα κι ευθύνη του δήμου. Εδώ η αποτυχία είναι κραυγαλέα και ομολογημένη από τον δήμαρχο. Είναι δε συνέπεια της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Η Θεσσαλονίκη ποτέ δεν ήταν τόσο βρώμικη, τόσο ακατάστατη.
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ισραήλ δήλωσε ότι οι εβραίοι τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη με λαχτάρα, λόγω των δεσμών τους με την πόλη, δηλώνουν απογοητευμένοι, γιατί τη βρίσκουν πολύ βρώμικη. Και να φανταστεί κανείς ότι ο δήμαρχος παινεύεται για τα ανοίγματά του προς το εβραϊκό στοιχείο και το Ισραήλ.
Είναι μάγκας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, λένε μερικοί. Δεν έχει αναστολές, μιλάει ελεύθερα χωρίς ταμπού. Ακόμη κι όταν βρίζει μας αρέσει, είναι πολύ καλός για παρέα. Φυσικά ο καθένας μας έχει την αισθητική του, διαλέγει και παίρνει. Όμως η έλλειψη αναστολών και μέτρου δεν περιορίστηκε μόνο στις παρέες του, αλλά παρατηρήθηκε τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στη δημόσια συμπεριφορά του. Οι προκλήσεις, η μετακύλιση ευθυνών σε άλλους και οι ασύστολες προσβολές προσώπων είναι συνήθης τακτική του. Αυτή, όμως, είναι η ξεπερασμένη, παλαιοκομματική, πρακτική όποιου δεν μπορεί να δώσει κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο. Όπως και ο νέολαϊκισμός με τον οποίο τρέφει την εικόνα του, δηλαδή χτυπήματα στην πλάτη, δημόσιες σχέσεις, κλείσιμο ματιού. Επίσης και οι φθηνές δικαιολογίες για την απραξία για τρία ολόκληρα χρόνια.
Ο κ. Μπουτάρης καταλαβαίνει ότι ο κύκλος του έκλεισε.
Αγαπητές και αγαπητοί μου συνδημότες, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είναι όλοι του «θεαθήναι» και «δήθεν μάγκες». Δεν είναι αυτές οι δημοτικές εκλογές μάταιες, ούτε τελειωμένες.
Την απόφαση για τη νέα δημοτική αρχή σ΄ αυτή η πόλη, θα την πάρουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς την Κυριακή. Γιατί υπάρχουμε στ’ αλήθεια πολλοί άνθρωποι που -πέρα από μεράκι και αγάπη για την πόλη μας- δεν επαναπαυόμαστε, αλλά θέλουμε και πράξεις. Δεν ξέρουμε άλλον τρόπο. Γιατί έχουμε μάθει να δουλεύουμε γι΄ αυτό που θέλουν οι περισσότεροι.
Μια αρχή, λοιπόν, για μια πόλη «εντάξει» με νέο δήμαρχο το Σταύρο Καλαφάτη!

Δημήτρης Κούβελας,
Δικηγόρος,
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό ΕΝΤΑΞΕΙ.
kouvelas@otenet.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη