20 Μαΐ 2014

Δημοτικές Εκλογές e-Εντάξει … ή μήπως όχι?


Την ημέρα των εκλογών πολλοί συμπολίτες μας προσέρχονταν στα εκλογικά κέντρα και με έκπληξη διαπίστωναν ότι δεν ψηφίζουν εκεί (προφανώς λόγω αλλαγών στους εκλογικούς καταλόγους).
Γράφει ο Γιάννης Νάνος

Στις 16/05 είχα ανεβάσει στο web site μου άρθρο μου με τίτλο «Για μια Θεσσαλονίκη e-Εντάξει», όπου τεκμηριωμένα διατύπωνα την άποψη ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι και τόσο ηλεκτρονικά “Εντάξει” (e-“Εντάξει”). Δεν πέρασαν παρά μόνο 2 ημέρες και, δυστυχώς, επαληθεύτηκα…

Τι εννοώ? Την ημέρα των εκλογών πολλοί συμπολίτες μας προσέρχονταν στα εκλογικά κέντρα και με έκπληξη διαπίστωναν ότι δεν ψηφίζουν εκεί (προφανώς λόγω αλλαγών στους εκλογικούς καταλόγους).
Κάποιοι επιστράτευσαν τη φαντασία τους (για το πού μπορεί να ψηφίζουν), κάποιοι ρωτούσαν τους αστυνομικούς υπηρεσίας (που φυσικά δεν ήξεραν να απαντήσουν), κάποιοι έψαχναν να βγάλουν άκρη στους τεράστιους εκλογικούς καταλόγους που ήταν αναρτημένοι στα σχολεία και κάποιοι (αρκετοί, δυστυχώς) έφευγαν βρίζοντας… Κάποιοι άλλοι (ελάχιστοι) ήταν «τυχεροί» και μέσω τηλεφώνου σε φίλους (που είχαν internet) έμαθαν τελικά πού ψηφίζουν…
Αναρωτιέμαι λοιπόν, ως πληροφορικός αλλά κυρίως ως απλός πολίτης:
Δεν μπορούσε ο Δήμος να μεριμνήσει για την ύπαρξη ενός υπαλλήλου με έναν υπολογιστή και internet σε κάθε σχολείο, ώστε να ενημερώνει επιτόπου, άμεσα και ΥΠΕΥΘΥΝΑ κάθε δημότη για το πού ψηφίζει?
Απ’ όσο γνωρίζω, τα σχολεία-εκλογικά κέντρα ήταν περίπου 50: δηλαδή χρειαζόταν 50 άνθρωποι και 50 υπολογιστές. Οι άνθρωποι θα μπορούσε/έπρεπε να είναι υπάλληλοι του Δήμου, ενώ όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Internet, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι υποδομές του κάθε σχολείου. Ακόμα και αυτό όμως να μην μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να νοικιάσει, για μια μέρα, 50 υπολογιστές με ασύρματο Internet?
Πόσο θα κόστιζε αυτή η ιστορία?
Σίγουρα όχι πολύ…. και σίγουρα το κόστος θα ήταν μηδαμινό μπροστά στα 1,73 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για ένα μόνο έτος σε δημόσιες σχέσεις!
Και επειδή φαντάζομαι ότι ο κ. Μπουτάρης θα αρχίσει τις γνωστές δικαιολογίες του ότι πάντα φταίνε οι άλλοι (π.χ. δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, φταίει το Υπουργείο Εσωτερικών, φταίει το Υπουργείο Παιδείας κλπ.), θα θυμίσω σε εκείνον αλλά και στους συμπολίτες μας, μια γνωστή λαϊκή ρήση: «Τα παράπονα στον Δήμαρχο»!
Γιατί, ένας Δήμος θα πρέπει να είναι σε όλα του «Εντάξει»!

Νάνος Γιάννης
Facebook: ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη