Όπως ήδη είχαμε δημοσιοποιήσει, από τις 24 Μαρτίου 2014, δημοσιεύτηκε η αλλαγή (Ν.4249/2014) στο όργανο που εκδίδει την απόφαση επιβολής σφράγισης του καταστήματος, μετά την συμπλήρωση τουλάχιστον τριών παραβάσεων εντός έτους (δηλ. 365 ημερών).
Συγκεκριμένα και συνοπτικά, την απόφαση προσωρινής (10 ημερών) σφράγισης λόγω συμπλήρωσης τουλάχιστον τριών παραβάσεων του Π.Δ.180/1979 εντός έτους, την εκδίδει πλέον και την επιβάλει ο Διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.
Αν δεν εκτελεστεί η σφράγιση του καταστήματος, δεν μπορεί ο Δήμος να εκδώσει απόφαση προσωρινής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Ο οικείος δήμος, θα δύναται να αυξήσει ή όχι τις ημέρες αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας από τις 10 ημέρες μέχρι 60 ημέρες.
Η αλλαγή στην πράξη είναι ότι οι αποφάσεις σφράγισης θα εκδίδονται από την Αστυνομία και όχι από τον Δήμο. Συνεπώς, το χρονικό διάστημα επιβολής αυτών θα είναι πολύ σύντομο σε σχέση με παλαιότερα.
Τι προβλήματα δημιουργεί η υλοποίηση αυτής της αλλαγής και τα ερωτήματα που δημιουργούνται:
- Ποιες παραβάσεις προσμετρά ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος; Μόνο αυτές που βεβαιώνονται από τους αστυνομικούς ή και αυτές που βεβαιώνονται από το Υγειονομικό;
- Η έκδοση αθωωτικών αποφάσεων θα αναστέλλει την επιβολή προσωρινής σφράγισης, όπως ορθά συνέβαινε μέχρι σήμερα;
- Κατά την διαδικασία κατάθεσης απόψεων, πολλές φορές θα τεθούν θέματα «κατά πλάσμα δικαίου» έκδοσης άδειας (τεκμαιρόμενη άδεια) χρήσης μουσικών οργάνων, λόγω παρέλευσης της αποκλειστικής προθεσμίας, που ορίζεται για κάθε περίπτωση. Αυτές τις απόψεις, είναι ενήμεροι οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων για το νομικό πλαίσιο και την νομολογία, ώστε να τις αξιολογούν αναλόγως;
- Σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, όταν υποβάλλεται ιεραρχική προσφυγή, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης για 30 ημέρες. Θα εφαρμόζεται αυτή η δυνατότητα όταν υποβάλλουμε προσφυγή στην Αστυνομική Διεύθυνση;
Τι προτείνουμε;
Ως δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προτείνουμε την συσπείρωση των επιχειρηματιών του χώρου με σκοπό να ασκηθούν υπομνήματα στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως που θέσπισε αυτήν την διάταξη, προκειμένου να αλλάξει την Αστυνομική Διάταξη που προβλέπει το ωράριο χρήσης μουσικής, ούτως ώστε να εναρμονίζεται στην σημερινή πραγματικότητα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε την επίσης σοβαρή αλλαγή που έχει επέλθει με τον ίδιο νόμο, όσον αφορά τις ποινικές συνέπειες οποιουδήποτε εργάζεται σε κατάστημα το οποίο έχει σφραγιστεί. Συγκεκριμένα «η ποινή δεν μετατρέπεται, ούτε αναστέλλεται και η έφεση σε κάθε περίπτωση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.». Αντίθετα, αν κάποιος διαρρήξει το κατάστημά σας, και μπορεί να ασκήσει έφεση και αναστολή να πάρει και να πληρώσει την ποινή του !!!
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Κορωνάκης
Δικηγόρος
Managing Partner
M. 697 230 6520
Κορωνάκης & Συνεργάτες
Δικηγορικά Γραφεία
Αθήνα: Σκουφά 73, Κολωνάκι
Τ. 213 025 3173
F. 213 025 3174
Θεσσαλονίκη: Μοναστηρίου 9 & Ενωτικών
T. 231 052 8154
F. 231 052 1757
info@koronakislaw.gr
www.koronakislaw.gr