7 Ιουν 2014

Τι να ευχηθούμε στο Βρετανικό Μουσείο που γιορτάζει;

Σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου του 1753, ιδρύθηκε με Πράξη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, το Βρετανικό Μουσείο (British Museum). Με ιστορία 261 ετών, το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί...
ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, καλύπτοντας μεγάλο εύρος γεωγραφικών περιοχών και πολιτισμών... 


Αρχικά είχε στεγαστεί σε μια έπαυλη με την επωνυμία Montague House.


Στη συνέχεια, με τις ανάγκες να μεγαλώνουν, χτίστηκε στο ίδιο σημείο το κτίριο που το φιλοξενεί μέχρι σήμερα.


Οι συλλογές του περιλαμβάνουν εκθέματα σχετικά με τους πολιτισμούς της αρχαίας και χριστιανικής Αιγύπτου, της αρχαίας Μεσοποταμίας , Ανατολίας και Αραβίας, της Περσίας των Αχαιμενιδών, των Πάρθων και των Σασσανιδών. 


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αίθουσες οι αφιερωμένες στην αρχαία ελληνική τέχνη με εξέχουσες εκείνες των γλυπτών του Παρθενώνα και των άλλων ναών της Ακρόπολης, του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού και των συλλογών αρχαίας κεραμικής. 


Ακόμη οι αίθουσες με εκθέματα από την την Ρώμη της εποχής της δημοκρατίας και των αυτοκρατορικών χρόνων, από την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πριν και κατά τη ρωμαιοκρατία, τη Μεσαιωνική Ευρώπη και το Βυζάντιο αλλά και από τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. 


Σημαντικές θεωρούνται οι αίθουσες των προκολομβιανών πολιτισμών της Ν. Αμερικής (Μάγιας, Αζτέκοι), των Αφρικανικών πολιτισμών ( βασίλειο Benin), των πολιτισμών της Ωκεανίας (Αβορίγινες, Μαορί) και του Ειρηνικού (αγάλματα ν. Πάσχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος ανέκαθεν ήταν και είναι δωρεάν και ετησίως το επισκέπτονται περισσότερα από 6 εκατομμύρια ενδιαφερομένων.

Είναι γνωστοί σε κάθε Έλληνα, οι λόγοι για τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουμε με το Βρετανικό Μουσείο. Ας θυμηθούμε το ωραίο βίντεο του Κώστα Γαβρά:



Οι καιροί αλλάζουν, η βρετανική κοινή γνώμη είναι αλληλέγγυα, πλέον, και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του δίκαιου αιτήματος της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, κατ'ελάχιστον.




Έχουν ωραίο site, πάντως, μην τους αδικήσουμε:  http://www.britishmuseum.org/



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη