13 Ιουν 2014

Εκρηκτικό μείγμα: ασθενής μνήμη με επιλεκτική κριτική

Ξεσπάθωσαν, λοιπόν μερικοί αντιμνημονιακοί με το φερόμενο ως απόσπασμα της έκθεσης του ΔΝΤ που γράφει ότι αν δικαστικές αποφάσεις ακυρώνουν οικονομικά κυβερνητικά μέτρα, θα λαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα για την αποκατάσταση των απωλειών. 
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


[ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επενέβη. Τεσσαρακοστή όγδοη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα α] στη διακοσιοστή πεντηκοστή δεύτερη ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, β] στην εκατοστή ενενηκοστή πέμπτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου, γ] στην πεντηκοστή ένατη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και δ] στην εικοστή τρίτη από τη δημόσια καταγγελία του Κασσιδιάρη ότι σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων έλαβε χώρα τεχνητή ακύρωση ψηφοδελτίων της ΧΑ κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (18.05.2014). Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Ξεσπάθωσαν, λοιπόν μερικοί αντιμνημονιακοί με το φερόμενο ως απόσπασμα της έκθεσης του ΔΝΤ που γράφει ότι αν δικαστικές αποφάσεις ακυρώνουν οικονομικά κυβερνητικά μέτρα, θα λαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα για την αποκατάσταση των απωλειών. Αιχμή του δόρατος της κατα-κριτικής η ανακοίνωση των διοικητικών δικαστών που θεωρούν ανησυχητική τη μη εκτέλεση από την κυβέρνηση δικαστικών αποφάσεων, εξ αφορμής, προφανώς, της έκθεσης του ΔΝΤ και όχι εξ αιτίας της.
Μου έκανε εντύπωση αυτή η ευαισθησία των δικαστών, επειδή δεν τους είχα ακούσει να διαμαρτύρονται όταν τρεις Ειρηνοδίκες είχαν κληθεί για να «συσκεφθούν» με εκπρόσωπο του ΔΝΤ που, εμμέσως πλην σαφώς, έδινε οδηγίες για ταχεία έκδοση αποφάσεων, ει δυνατόν απορριπτικών, στις χιλιάδες αιτήσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για ρύθμιση των προς τράπεζες χρεών τους. Ούτε όταν το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι το χαράτσι αφ’ ενός δεν είναι συνταγματικό αφ’ ετέρου δεν πρέπει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και ο Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας βγήκε αμέσως και είπε στη ΔΕΗ: «Συνεχίστε να εισπράττετε. Πάμε στον Άρειο Πάγο». Ούτε όταν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των αποδοχών των δικαστικών αδιαφορώντας για την περικοπή των αποδοχών όλων των άλλων πολιτών. Αυτή η εντύπωση είναι που με παρεκίνησε να κάνω μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και να διαβάσω καλά το απόσπασμα που προκάλεσε «σάλο».
Μέσα Ιανουαρίου 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣτΕ θα εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων. Είχε προηγηθεί απόφαση του Μισθοδικείου του άρθρου 88 του Συντάγματος που είχε κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή των αποδοχών των δικαστών. Επί του θέματος δήλωσε την 20.01.2014 ο καλύτερος υπουργός όλων των εποχών Άδωνις:
«΄Οσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε. Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό. Κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με κάποια άλλη».
Τί είπε ο Άδωνις; Αν τα δικαστήρια ακυρώνουν κάποια κυβερνητική επιλογή που έχει οικονομικές συνέπειες, η κυβέρνηση θα παίρνει κάποιο άλλο μέτρο για να ισοφαρίσει την απώλεια. Τότε δεν είχαν ξεσαλώσει οι αντιμνημονιακοί. Ήταν μία φυσιολογική αντίδραση ενός λάτρη του Μνημονίου που πιστεύει ότι η χώρα θα ορθοποδήσει διαλύοντας την υγεία, για να μην υπάρχουν δαπάνες για την υγεία και αιμορραγεί το κράτος. Τότε δεν είχαν διαμαρτυρηθεί οι δικαστές, αν και ο Άδωνις είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις τους που δημιουργούν πρόβλημα στην εφαρμογή του Μνημονίου θα εξουδετερώνονται με τη λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων. Γιατί; Δεν σημειωνόταν τότε απαράδεκτη επέμβαση στα έργα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης; Δεν ερρίπτοντο οι αποφάσεις τους στον κάλαθο των αχρήστων;
Για να δούμε τώρα τί λέει η έκθεση του ΔΝΤ, όπως θρυλείται, στο επίμαχο χωρίο:
«Potential court rulings. A constitutional court ruling reversed the wage cuts of judges since August 2012, leading to an increase in gross spending of wages and pensions of €168 million in 2014, including a permanent annual increase in the wage and pension bill of €70 million that we have accommodated. We do not expect any more adverse rulings regarding special wage regimes or levies on property. Nevertheless, should such rulings occur, we are committed to taking off-setting actions.»
«Ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις. Μία απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ανέτρεψε την από Αυγούστου 2012 περικοπή στις αποδοχές των δικαστών, πράγμα που οδήγησε στην αύξηση της δαπάνης για μισθούς και συντάξεις κατά € 168 εκ. εντός του 2014, περιλαμβανομένης μόνιμης ετήσιας αύξησης του κονδυλίου των μισθών και συντάξεων κατά € 70 εκ., τα οποία και ρυθμίσαμε. Δεν αναμένουμε άλλες αρνητικές αποφάσεις όσον αφορά σε ειδικά μισθολόγια ή φόρους επί της περιουσίας. Εν τούτοις, αν εκδοθούν τέτοιες αποφάσεις, δεσμευόμαστε να λάβουμε αντισταθμιστικά μέτρα.»
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι το κείμενο αυτό δείχνει πως η δέσμευση αφορά στην κυβέρνηση. Αυτή δεσμεύεται να λάβει μέτρα και όχι το ΔΝΤ ή η τρόικα. Άρα, αποδέκτης της μήνεως των δικαστών δεν μπορεί να είναι το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση, όπως, άλλωστε, φαίνεται και από την ανακοίνωσή τους. Και έτσι είναι. Και τούτο, διότι το απόσπασμα αυτό είναι από την από 14.05.2014 επιστολή τού πρωθυπουργού προς το ΔΝΤ, η οποία επισυνάπτεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Είχε ήδη στείλει αυτή την επιστολή ο Σαμαράς, όταν την 23.05.2014 έσκιζε τα Μνημόνια από την πλατεία Συντάγματος εξαπατώντας για πολλοστή φορά το εκλογικό σώμα. Για τέτοιο αρχιψευταρά μιλάμε. [ΣΗΜ: τώρα λύθηκε και το μυστήριο της καθυστέρησης δημοσιοποίησης της έκθεσης. Όχι ότι είχαμε αμφιβολία πως κάτι κρύβει αυτή η καθυστέρηση, αλλά δεν γνωρίζαμε τί ακριβώς κρύβει. Έτσι αλλοιώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα. Φαντασθείτε τί ποσοστό θα είχε πάρει η ΝΔ και η Ελιά, αν γνωρίζαμε αυτή την επιστολή πριν την 18.05.2014, προ πάντων δε πριν την 25.05.2014].
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι το κείμενο αναφέρεται στις περικοπές των αποδοχών των δικαστών που ανέτρεψαν το μνημονιακό πρόγραμμα. Μόνον σ’ αυτές, αφού η Δικαιοσύνη μόνον για τις περικοπές των λειτουργών της ενδιαφέρθηκε κατά κύριο λόγο.
Ερωτώ λοιπόν:
α] αν η επιστολή Σαμαρά δεν αναφερόταν σε δικαστική απόφαση σχετική με τις αποδοχές των δικαστών, αλλά μόνον με τις αποδοχές των ενστόλων, θα αντιδρούσε εξ ίσου δραματικά η ένωση διοικητικών δικαστών;
β] σε τί διαφέρει αυτό το απόσπασμα της επιστολής Σαμαρά που προκάλεσε την αντίδραση των δικαστών από τις δηλώσεις του Αδώνιδος την 20.01.2014 που δεν προκάλεσαν την ίδια αντίδραση;
Να θυμίσω για μία ακόμη φορά ότι την Κερκόπορτα δεν άνοιξαν οι Οθωμανοί, ενώ τον δρόμο πλαγιοκόπησης του Λεωνίδα έδειξε στους Πέρσες ο Εφιάλτης.
Επίσης, όταν δεχόμαστε να μιλάμε για «ξένο παράγοντα» που επεμβαίνει στα εσωτερικά μας και διορίζει ή «κόβει» υπουργούς, ακόμη και υποψήφιους αιρετούς άρχοντες, ήτοι ότι δεν είμαστε ανεξάρτητο κράτος, πώς μπορούμε να διεκδικούμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη