26 Ιουν 2014

Μη το φάτε

 Μη φάτε αυτό το σαλάμι. Το ανακαλεί ο ΕΦΕΤ καθώς...



...διαπίστωσε την παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε αυτό.

Πρόκειται για το προϊόν “Σαλάμι Λευκάδος”, με ημερομηνία παραγωγής 31/05/2014 και ημερομηνία λήξης 31/08/2014, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ ΙΩΒ – ΘΩΜΑΣ & ΦΛΩΡΑ ΜΑΛΑΚΑΣΗ Ο.Ε., στην οδό Ζαμπελίων 34 στη Λευκάδα, το οποίο κρίθηκε ως ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.

Δείτε τι προκαλεί το εν λόγω βακτήριο:

Η μολυσματική για τον άνθρωπο δόση της L. monocytogenes παραμένει άγνωστη, ωστόσο φαίνεται να ποικίλλει ανάλογα με την ευπάθεια του οργανισμού, διαφέρει δηλαδή ανάλογα με την πληθυσμιακή ομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου προσομοιάζουν με εκείνα της ελαφριάς γαστρεντερίτιδας ή της γρίπης (febrile gastroenteritis). Ωστόσο, σε ανθρώπους που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, η νόσος εξελίσσεται συνήθως στη σοβαρότερη μορφή της (invasive disease, listeriosis) που χαρακτηρίζεται από σηψαιμία, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αποβολές και θνητότητα περίπου 30%. Ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι έγκυες καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή παθολογικής ή ιατρογενούς αιτιολογίας, όπως διαβητικοί, ασθενείς με AIDS, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία κ.α. (keelpno.gr)

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη