23 Ιουν 2014

Η «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ» ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΙΣΣΑΡΙ

Στο βυζαντινό κάστρο Ισσάρι, χρονολογείται τον 6ο αιώνα μ.Χ, οφείλει την ονομασία του η πόλη του Σιδηροκάστρου στις Σέρρες. Κτισμένο στην κορυφή ενός γρανιτένιου βράχου, αποτελεί το «σήμα» ..
κατατεθέν του δήμου Σιντικής.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν, πως επάνω στο κάστρο υπάρχουν τα ερείπια ενός βυζαντινού ναϊδρίου, που καταστράφηκε με την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1384.
Το απόγευμα (19:30) της Πέμπτης 26 Ιουνίου, παραμονή της 101ης επετείου απελευθέρωσης της πόλεως από Τούρκους και Βούλγαρους το 1913, η καμπάνα θα ακουστεί και πάλι στο Ισσάρι.
Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ.κ Μακαρίου στο ερειπωμένο ναϊδριο, που πρόκειται για τον παλαιότερο χριστιανικό ναό του Σιδηροκάστρου.
«Η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, ας αποτελέσει απαρχή για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου, που αποτελεί "σήμα κατατεθέν" για ολόκληρο το σήμο Σιντικής», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη