26 Ιουν 2014

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ερντογάν από τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών


Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις – Στις 20 μονάδες η διαφορά με τον δεύτερο χωρίς να έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του


Απόλυτος κυρίαρχος φαίνεται πως είναι ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν θα κέρδιζε άνετα στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου από τον πρώτο γύρο, αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος. Μάλιστα, του δίνουν προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και μία δεκαετία και πλέον, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Αν εκλεγεί στην προεδρία, αναμένεται να ασκήσει τις υπάρχουσες προεδρικές εξουσίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον νυν πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο ρόλος του οποίου τα τελευταία επτά χρόνια είναι ουσιαστικά εθιμοτυπικός.

Το κυβερνών Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα ανακοινώσει τον υποψήφιό του την ερχόμενη Τρίτη, αλλά ο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε χθες Τετάρτη ότι σχεδόν σίγουρα θα είναι ο Ερντογάν.

Δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Genar προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα κέρδιζε το 55,2% της ψήφου, ενώ ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, θα εξασφάλιζε το 35,8%.

Μία δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MAK Consultancy δίνει στον Ερντογάν το 56,1% και στον αντίπαλό του το 34,2%, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αναμένεται να είναι ο υποψήφιος του μεγαλύτερου φιλο-κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, ποσοστό μικρότερο από 10%.

Ο Ερντογάν θα χρειαστεί τουλάχιστον 50% για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις 10 Αυγούστου και να αποφύγει να πάει σε δεύτερο στον οποίο οι αντίπαλοί του ενδεχομένως να συσπειρώνονταν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη