ΔΝΤ έφα:
«Πρόσθετη φορολογική προσαρμογή είναι αναγκαία για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους μέσω υψηλής ποιότητος μέτρων διαρκείας, ενόσω θα ισχυροποιείται το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ουσιώδες είναι να εξακολουθήσουν οι Αρχές να βελτιώνουν την είσπραξη φόρων, να ..
καταπολεμούν την αποφυγή [φόρων] και να ισχυροποιούν τον έλεγχο των δαπανών. Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση απαιτείται να επιταχυνθούν. Οι Αρχές επιδίδονται σε διορθωτικές κινήσεις για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, οι εξαγωγικές επιδόσεις παραμένουν συγκριτικά χαμηλές. Κατά συνέπεια, ο διπλασιασμός των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών είναι ευπρόσδεκτος. Περαιτέρω μέτρα είναι αναγκαία για την εξάλειψη κανονιστικών φραγμών σε τομείς-κλειδιά και για τη μεταρρύθμιση στην αδειοδότηση επενδύσεων. Οι Αρχές έχουν δεσμευθεί να αναζωογονήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.
Όμως, το συνολικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να κινείται περίπου στο 175% του ετήσιου οικονομικού προϊόντος, ποσοστό που οι οικονομολόγοι θεωρούν αβάσταχτο μακροπροθέσμως. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 για να το διατηρήσει βιώσιμο. Είναι απίθανο να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει αυτόν τον στόχο χωρίς περαιτέρω άφεση χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες κατέχουν τώρα περισσότερο από το 80% του δημόσιου χρέους της Ελλάδος. Στα τέλη του 2012 η ΕΕ υποσχέθηκε να προβεί σε περαιτέρω άφεση χρέους προς την Ελλάδα, εφ’ όσον η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις.
Δεν είναι, όμως, σαφές πότε θα γίνει η άφεση χρέους ή τι μορφή θα λάβει αυτή. Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα άρχιζαν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.»
Συμπέρασμα: η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους δεν απασχολεί το ΔΝΤ, επειδή δεν μειώνει το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια: το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς βενιζελισμοί.
Για να δω τη μαγκιά σου ρε Μπένι με το PSI που έκανες προ δύο ετών. Εκείνο ήταν κούρεμα [=ξέσκισμα] για τους Private Sector Investors. Αυτό που ζητάει τώρα το ΔΝΤ είναι κι’ αυτό PSI, αλλά Public Sector Investors. Για να σε δω να κουνιέσαι στους «εταίρους» μας.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
Υ.Γ. Οφείλω να σημειώσω ότι το αγγλικό κείμενο αλίευσα από ανάρτηση του Δ. Καμμένου στο olympia.gr. Ναι, είναι αυτός που χρόνια τώρα μελετά και αποκαλύπτει τα μυστικά των Μνημονίων, αλλά ο λαός δεν τον τίμησε στέλνοντάς τον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτιμά Καϊλή και Σπυράκη και Ζαγοράκη. Όπως δεν προτιμά Γεωργαντά.