6 Ιουλ 2014

Εννέα μετέωρα βήματα. 06.07.2012-06.07.2014

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

06.07.2012 - Ομιλία του Α. Σαμαρά στη Βουλή στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της τρικομματικής κυβέρνησης.
«Θα σας μιλήσω χωρίς περιστροφές. Χωρίς γενικολογίες που καλύπτουν τα πάντα, αλλά δεν λένε ..
τίποτε… Χωρίς εύκολες υποσχέσεις και ακόμα ευκολότερες υπεκφυγές, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις… Ο λαός έχει ανάγκη σήμερα από τέσσερα πράγματα: Από αλήθεια. Από Προοπτική. Από Ελπίδα. Κι από κουράγιο. Από ολόκληρη την αλήθεια, όχι από «μισές αλήθειες»… Από χειροπιαστή προοπτική, όχι από λαϊκίστικες χίμαιρες. Από ρεαλιστική Ελπίδα, όχι από ψεύτικα συνθήματα. Κι από το κουράγιο που μπορεί να εμπνεύσεις μόνο αν δείξεις ότι έχεις πρόθεση να «σπάσεις αυγά».…………..
Κι ακόμα περισσότερο, να πούμε όλη την αλήθεια στον κόσμο.
Κι ακόμα περισσότερο, να τολμήσουμε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Για να βγει η χώρα από το τέλμα.
Για να κερδίσουμε ως πολιτική ηγεσία ξανά την εμπιστοσύνη του λαού. Για να κερδίσουμε ως χώρα ξανά την αξιοπιστία μας.………………….
Μιας κυβέρνησης που οφείλει από την πρώτη στιγμή να πει αλήθειες. Όπως είναι αλήθεια, ότι για μιαν ακόμα φορά, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει, πράγματι, ξεφύγει από τους στόχους του…
Μιας κυβέρνησης με στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να διορθώσει τα λάθη που έγιναν, να καλύψει το χαμένο χρόνο. Να αλλάξει ό,τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει, να εφαρμόσει εκείνα που πρέπει να εφαρμοστούν και να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης, ώστε η χώρα να μη χρειάζεται πια Μνημόνια.…………..……..
Δεν μπορούν Έλληνες πολίτες, που μέχρι χθες είχαν σπιτικό, να είναι σήμερα άστεγοι, για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Να τρέφονται από συσσίτια, να κοιμούνται στους δρόμους, ή να αναζητούν τροφή στους κάδους απορριμμάτων.
Δεν μπορεί να πολλαπλασιάζονται οι αυτοκτονίες συμπολιτών μας που δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και της αξιοπρέπειάς τους. Αυτά όλα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν μπορούμε να τα αποσιωπούμε.
Δεν μπορεί στη σημερινή Ελλάδα οι συμπολίτες μας να μη νιώθουν ασφαλείς. Να ζουν με το φόβο της εγκληματικότητας που έχει γίνει πια ανεξέλεγκτη. Και για την έξαρση της οποίας, φταίει πρωτίστως ένα σύστημα τυφλό. Που δεν ήθελε να δει το πρόβλημα γύρω του. Κι έκανε ό,τι μπορούσε να το τροφοδοτεί, αντί να κάνει ό,τι μπορεί να το αναχαιτίσει ……………….
Όσα αναφέρει το πρόγραμμα σύγκλισης των τριών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ισχύουν απολύτως και δεν θα τα επαναλάβω. Είναι η πυξίδα των προγραμματικών δηλώσεων. Κι αποτελούν δεσμεύσεις σε βάθος τετραετίας…
Θα προχωρήσουμε λοιπόν, σε εννιά βήματα που δείχνουν αυτή την αποφασιστικότητά μας.
* Πρώτον, θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. Κι όπου χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσουμε, θα την πάρουμε.
* Δεύτερον, θα προωθήσουμε και αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές μας υποχρεώσεις. Αλλά πρέπει να γίνουν για να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη. Όπως στους σιδηροδρόμους – κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ. Κι ακόμα στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, σε όλη την έκταση, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη… Όχι αποσπασματικά, κομματάκι-κομματάκι. Οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό. Πράγμα, που περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ.
Η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της Ενέργειας, ασφαλώς θα γίνουν με προσοχή. Με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά για την ενέργεια. Με ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και με περιβαλλοντικές ρήτρες αντίστοιχες με ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας για την αποκρατικοποίηση στους σιδηρόδρομους και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας θέλω να τονίσω το εξής: δεν τις βλέπουμε μόνο ταμειακά, για να καλύψουμε τρύπες στο έλλειμμα. Τις βλέπουμε κυρίως αναπτυξιακά: όποιος τις αναλάβει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις. Ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, από τώρα, τις μεγάλες αναπτυξιακές προκλήσεις του μέλλοντος.
Από την άλλη πλευρά θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων. Θα λάβουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος του κράτους πάνω στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Που αποτελεί προτεραιότητα για μας. Αλλά και πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο σε κάθε σύγχρονη χώρα.
* Τρίτο, προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου. Ήδη από την στιγμή που – επιτέλους – καταργήθηκε το cabbotage, εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διεθνείς οίκους κρουαζιέρας για λιμάνια των νησιών μας. Όπου θα υπάρξουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η οικονομία ολόκληρων περιοχών.
* Τέταρτο η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Πέρα από το Ελληνικό, που ήδη προχωρά, θα δημιουργήσουμε Επενδυτικό Όχημα Ειδικού σκοπού [το λεγόμενο SPV], για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη.
Και θα λάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. Ώστε, όλα αυτά που σήμερα μένουν ανενεργά ή απαξιώνονται, να αποκτήσουν τεράστια αξία. Και μαζί να δημιουργήσουν υπεραξίες γης για όλες τις γειτονικές περιοχές και φυσικά για το Ελληνικό, η αξιοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει και θα προχωρήσει ανεξάρτητα. Κι αυτό το μεγάλης κλίμακας σχέδιο, θα αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε όλη την επικράτεια.
Φυσικά θα ληφθούν μέτρα ώστε το περιβάλλον να αναβαθμιστεί παντού. Θα αποφύγουμε τα λάθη της υπερεκμετάλλευσης και της αισθητικής υποβάθμισης που έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου…
Αλλά δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα ή απαξιώνονται. Ή λεηλατούνται. Ή περιμένουν τον καταπατητή τους.
Αυτό θα αλλάξει. Περιμένουμε τεράστια έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κι εμείς εδώ θέλουμε να δώσουμε όλη την απαραίτητη ώθηση, ώστε όχι μόνο να πιάσουμε τους στόχους μας, αλλά να ξεπεράσουμε τους στόχους μας.
Στέλνουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: είμαστε μια χώρα που μπορεί να κάνει άλματα με εξωστρέφεια και εξαγωγικό προσανατολισμό. Είμαστε μια χώρα που πρέπει να γίνει φιλική για επενδύσεις. Γιατί μόνον αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας. Που είναι το νούμερο ένα μεγάλο ζητούμενο σήμερα…
Κι αν στους επόμενους μήνες φέρουμε επενδύσεις, τότε θα έχουμε κερδίσει πάνω από το μισό στοίχημα της συνολικής επιτυχίας. Και θα έχουμε αλλάξει και την ψυχολογία της αγοράς.
Φτάνει να μην έρχονται κάθε τόσο κάποιες ατυχέστατες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων να χαλάνε την εικόνα για την Ελλάδα. Συνήθως απρόκλητα και χωρίς κανένα λόγο. Αυτό πρέπει να σταματήσει!
Δεν μπορεί, για παράδειγμα, εμείς να προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις, να προσελκύσουμε επενδύσεις και ξένοι αξιωματούχοι να μιλάνε δημόσια για πιθανότητα… επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή! Δεν μπορεί – από αφέλεια, από λάθος ή ενσυνείδητα – να υπονομεύουν αυτό που εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε.
Δεν μπορεί να μας «μαλώνουν» κι από πάνω, ότι δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα τινάζουν στον αέρα!
Το λέω από εδώ δημόσια: Αυτό πρέπει να σταματήσει!
* Το πέμπτο βήμα είναι το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισεκατομμύρια κονδύλια για την Ελλάδα. Εδώ άμεση προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο. Κύρια κατεύθυνση είναι η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα. Δεν μπορεί τέτοιοι πόροι να χάνονται στο λαβύρινθο της απίστευτης ελληνικής γραφειοκρατίας.
* Το έκτο βήμα άμεσης δράσης είναι το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών. Για μερικούς έχει αρχίσει η αξιολόγηση. Για άλλους όχι. Τώρα όλα αυτά θα επισπευσθούν, ώστε σε λίγους μήνες – και πάντως πριν από το τέλος του έτους – να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.
* Το έβδομο βήμα αφορά μέτρα τη στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Η ρευστότητα είναι το αίμα της οικονομίας. Αν δεν αποκατασταθεί ό,τι άλλο κάνουμε είναι στο κενό.
Προχωράμε λοιπόν, στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Με ειδική νομοθετική ρύθμιση – όπως θα εξηγήσει ο υπουργός οικονομικών – όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις.
Κι όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Έτσι θα μπει μια τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επί τέλους περιουσιολόγιο, θα ενθαρρυνθεί η επιστροφή καταθέσεων και θα δημιουργηθεί μια στέρεα βάση για να ελεγχθεί οριστικά η φοροδιαφυγή.
Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόστηκαν για περιορισμένο χρόνο σε άλλες χώρες – στην Ιταλία και το Βέλγιο για παράδειγμα – κι είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Η νομοθετική ρύθμιση δεν θα αφορά, βέβαια, τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως δεν θα αφορά τους πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.
Φυσικά και οι διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για τον έλεγχο της λαθραίας διαρροής εισοδήματος που παρήχθη στην Ελλάδα, θα προχωρήσουν ταχύτατα. Η φοροδιαφυγή θα χτυπηθεί. Αλλά και η ρευστότητα θα ενθαρρυνθεί να επανέλθει.
* Το όγδοο βήμα αφορά άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας.
Δεν υπάρχει ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς την ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Δηλαδή την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τον πολίτη.
Αυτό βέβαια, έχει ακουστεί πολλές φορές. Οι ως τώρα προσπάθειες απέτυχαν γιατί έπαιρναν ως δεδομένες τις διαδικασίες του δημοσίου και προσπαθούσαν να τις κάνουν ηλεκτρονικές. Έτσι αντί να καταργήσουμε την γραφειοκρατία τη μετατρέπαμε σε… ηλεκτρονική γραφειοκρατία!
Τώρα, προσεγγίζουμε το πρόβλημα εντελώς διαφορετικά: η διοικητική μεταρρύθμιση σχεδιάζεται και προχωρά βήμα-βήμα μαζί με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Κάθε βήμα διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υλοποιείται μόνο αν οδηγεί σε άμεσα μετρήσιμη απλούστευση διαδικασιών. Ενώ όλα τα βήματα διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προχωρούν με οριζόντια συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων. Ώστε οι προσπάθειες του ενός να μην ακυρώνονται από προσπάθειες του άλλου.
Ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων για την καθημερινή εργασία της Κυβέρνησης συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Κι αποφασίσαμε να συγκροτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συντονισμού των υπουργείων. Θα ορίσω, μάλιστα ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού. Που υπ’ ευθύνη μου θα συνεργάζεται στενά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας, ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός ως το φθινόπωρο.
Και πέρα από το συντονισμό της καθημερινού κυβερνητικού έργου, συγκροτούμε διϋπουργική επιτροπή για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Κι αυτή θα συνεδριάζει τακτικά υπ’ ευθύνη μου.
Προσωπικά, θεωρώ τη νοσηρή γραφειοκρατία νούμερο ένα εχθρό του τόπου! Το κατ’ εξοχήν εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ανοίξουμε το δρόμο της Ανάπτυξης. Και τη γραφειοκρατία δεν την κατανικάς με αποσπασματικά μέτρα, αλλά με ολοκληρωμένη στρατηγική και συστηματική προσπάθεια. Αλλά χρειάζονται και άμεσα μέτρα για να την παρακάμψεις πριν καταφέρεις να την ξεριζώσεις οριστικά. Αλλιώτικα κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια θα είναι καταδικασμένη.
Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο, με απόλυτη διαφάνεια. Ήδη η εφαρμογή τέτοιων εργαλείων υπολογίζεται ότι θα φέρει εξοικονόμηση μέχρι 2 δισεκατομμυρίων στα πρώτα χρόνια και περίπου τα διπλάσια αργότερα.
Η πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς με τη βοήθεια σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων έχει ήδη αρχίσει. Μόνο τους τελευταίους μήνες ανακαλύφθηκαν απίστευτες σπατάλες - άνω του ενός δισεκατομμυρίου – σε συντάξεις και επιδόματα μαϊμού. Αυτός ο πόλεμος σε τέτοιες απίστευτες περιπτώσεις σπατάλης και διαφθοράς δημοσίου χρήματος θα συνεχιστεί, θα γίνει πιο συστηματικός και πιο οργανωμένος. Και υπολογίζεται ότι θα αποδώσει πολύ περισσότερα.
* Ένατο, θα επισπεύσουμε τη διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο. Ώστε μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος! Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί οφειλές από ιδιώτες, όταν το ίδιο δεν τους πληρώνει! Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυστηρό, χωρίς το ίδιο να είναι πρώτα δίκαιο.
Ο συμψηφισμός, αν γίνει σωστά, έχει μηδενικό ταμειακό κόστος, αλλά δίνει μεγάλη ανάσα στην οικονομία, εξαλείφει μιαν απίστευτη στρέβλωση και μια τεράστια αδικία, ενώ σώζει και θέσεις εργασίας που σήμερα κινδυνεύουν.»
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη