22 Ιουλ 2014

Όλυμπος 2014 -101 χρονια μετά... Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες


του Δημήτρη Μάρδα

Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ

Πέρυσι ήταν 7 φέτος έγιναν 22!

Στις 20-21 Ιουλίου της χρονιάς που πέρασε έξι φοιτητές, μια φοιτήτρια και δυο διδάσκοντες του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, ήταν εκεί –κοντά στην κορυφή του Ολύμπου– για να τιμήσουν μαζί με Έλληνες και ξένους ορειβάτες, τη μνήμη των τριών ατόμων: Του Χ. Κάκκαλου ξυλοκόπου από το Λιτόχωρο, του πρώτου που πάτησε την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ακολουθούμενου από δυο Ελβετούς, τον φωτογράφο F. Boissonnas και τον καθ/τη των Καλών Τεχνών D. Baud-Bovi. Η ολιγομελής αυτή ομάδα των 7 ατόμων, ήταν η μόνη εκεί, από όλα τα Τμήματα όλων των πανεπιστημίων της χώρας!

Φέτος, το εγχείρημα επαναλήφθηκε και με αφορμή πάλι τη γιορτή του Προφήτη Ηλία, ξανασυναντήθηκαν 19 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος αυτού –που συνόδευαν τρεις διδάσκοντες και άλλοι τρεις φοιτητές από άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδας και του Μεξικού– με ορειβάτες από όλο τον κόσμο, ξαναζωντανεύοντας όλοι τους, μνήμες ετών κοντά στην κορυφή του Ολύμπου!
Και η παράδοση θα συνεχιστεί, αφού συστήθηκε εδώ και λίγο καιρό η Ορειβατική Ομάδα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, η οποία, εκτός των άλλων, κάθε έτος, την ίδια ημέρα θα είναι εκεί όπου ο Κάκκαλος πριν 101 χρόνια, με γυμνά ματωμένα πόδια σκαρφαλώνοντας στην υψηλότερη μορφή του Ολύμπου, καλούσε τους άλλους δυο Ελβετούς να κάνουν το ίδιο, φωνάζοντας τους με ό,τι δύναμη του απέμενε στη φωνή: «Κορφή, ομπρός, απάνω!». Τρεις λέξεις με τον δικό τους πολιτικό συμβολισμό, ιδιαίτερα στις ημέρες μας!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη