Το έργο «καρδιοχτύπια στο βρεφοκομείο» επαναλαμβάνεται και το φετινό καλοκαίρι...
...καθώς την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για επιδοτούμενη μέσω ΕΣΠΑ φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς ακόμη να έχουν εξασφαλισθεί ούτε το σύνολο των απαιτούμενων πόρων ούτε και η στελέχωση των δομών με προσωπικό.
Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) όπου ο εντεταλμένος της, δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης, Σίμος Δανιηλίδης τόνισε πως έχουν εξασφαλισθεί μέσω ΕΣΠΑ μόνον 160 εκατ. ευρώ τα οποία αρκούν μόνο για φιλοξενία περίπου 60.000 παιδιών.
Αύξηση «Με την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων λόγω έντασης της κρίσης και της ανεργίας οδηγούνται 40.000 παιδιά εκτός φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης. Η ΚΕΔΕ επανέφερε την πρόταση να εξασφαλισθούν πρόσθετοι πόροι από διάφορα κοινοτικά προγράμματα που μένουν αναπορρόφητα, ενώ αναφέρθηκε ότι για γραφειοκρατικούς λόγους δεν προχωρά η μεταφορά κονδυλίου 10 εκατ. ευρώ που προσφέρθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ταυτόχρονα, ο κ. Δανιηλίδης χαρακτήρισε προβληματική τη ρήτρα του 70% που αποτρέπει τη δέσμευση όλων των θέσεων ενός παιδικού σταθμού για φιλοξενία μέσω ΕΣΠΑ.
Εως τώρα, ένας δήμος μπορούσε να δεσμεύσει όλες τις θέσεις που είχε διαθέσιμες σε παιδικούς σταθμούς και να τοποθετήσει εκεί μόνο παιδιά γονέων που επιδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτό, όμως, άφηνε εκ προοιμίου εκτός βρεφονηπιακών σταθμών τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων ή κατοίκων του δήμου που θα ήθελαν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους με πληρωμή τροφείων και έτσι επιβλήθηκε να κρατείται το 30% των θέσεων για άλλες κατηγορίες εκτός ΕΣΠΑ.
Το πρόβλημα είναι εφικτό να λυθεί, είπε ο κ. Δανιηλίδης, εάν ο εκάστοτε δήμαρχος δημιουργήσει νέα τμήματα και αυξήσει τη δυναμικότητα του δήμου του. Εάν αυτό δεν γίνει, όμως, η ρήτρα 70-30 οδηγεί σε μείωση και των θέσεων απασχολουμένων ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνονται ειδικά για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με συνέπεια να απειλούνται 3.000 εργαζόμενοι με απόλυση.
Καμπανάκι κινδύνου ακούστηκε για το θέμα των παιδικών σταθμών και στο Δήμο Αθηναίων όπου απειλούνται πάνω από 2.000 θέσεις φιλοξενίας παιδιών επειδή έχει καθυστερήσει η έγκριση των συναρμόδιων υπουργείων για 230 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων.
Ενημερώνοντας χθες το δημοτικό συμβούλιο η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, Μαρία Ηλιοπούλου, τόνισε ότι το ίδρυμα έχει ήδη λάβει απόφαση να μην εγκρίνει νέες αιτήσεις παιδιών πέραν εκείνων που ήδη φιλοξενούνται από προηγούμενα χρόνια και των αδελφών τους. Τα παιδιά που επανεγγράφονται και τα αδέλφια τους καλύπτουν περίπου 3.200 θέσεις από τις 5.300 που διατίθενται σε δομές του δήμου της πρωτεύουσας.
Για τις υπόλοιπες θέσεις έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να εγκριθούν είπε η κ.Ηλιοπούλου, για όσο διάστημα τα συναρμόδια υπουργεία δεν εγκρίνουν το αίτημα που έχει υποβληθεί από τον περασμένο Ιανουάριο για πρόσληψη 230 εποχικών υπαλλήλων.
Η πρόεδρος του Βρεφοκομείου υπενθύμισε ότι πέρυσι το αίτημα εγκρίθηκε από τα υπουργεία τέλη Αυγούστου με συνέπεια η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και στο διάστημα εκείνο να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί χωρίς τη σωστή αναλογία μεταξύ νηπίων και παιδαγωγών.
Με δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ανέφερε πάντως ότι «έστω και την τελευταία στιγμή θα γίνουν οι διορισμοί» και απέδωσε τις καθυστερήσεις «στην τρόικα και στα στοιχεία προσλήψεων που παρουσιάζει η κυβέρνηση».
Ελέυθερος Τύπος