[επί τη 40ή επετείω από της αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας, η οποία τελεί έκτοτε εις ενδιαφέρουσαν (από)κατάστασιν]
Αγορές = τράπεζες
Ανάκαμψη = βελτίωση της οικονομικής κατάστασης που...
αποτελεί το προοίμιο της ανάπτυξης της οικονομίας. Εναλλάσσεται με τον όρο «ανάπτυξη» στους λόγους των πολιτικών, ώστε να προκαλείται σύγχυση στον ακροατή.
αποτελεί το προοίμιο της ανάπτυξης της οικονομίας. Εναλλάσσεται με τον όρο «ανάπτυξη» στους λόγους των πολιτικών, ώστε να προκαλείται σύγχυση στον ακροατή.
Ανακεφαλαιοποίηση = ενίσχυση των τραπεζών με δανεικά κεφάλαια υπό την εγγύηση του κράτους, ώστε να μπορούν οι τράπεζες ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν στη μαζική ανάληψη καταθέσεων από τους καταθέτες. Και τούτο, διότι α] οι πραγματικές καταθέσεις έχουν ως επί το πλείστον μετατραπεί σε θαλασσοδάνεια προς κρατικοδίαιτους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, εκδότες και καναλάρχες. β] τα δάνεια είναι πολλαπλάσια των υφισταμένων πραγματικών καταθέσεων.
Ανάπτυξη = η ίδρυση νέων επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών και, κατ’ επέκταση, η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση των φόρων, για την από μέρους του κράτους επιτέλεση των λειτουργιών του επ’ αγαθώ των πολιτών. Έχει προβλεφθεί από το 2011, αλλά δεν έχει ακόμη εμφανισθεί. Κάθε χρόνο τοποθετείται η εμφάνισή της είτε στο τέλος του ίδιου χρόνου είτε στον επόμενο.
Ανεργία = κατάσταση του μη έχοντος εργασία. Διακρίνεται σε χρόνια και προσωρινή. Επικρατεί η χρόνια με ιδιαίτερες επιδόσεις τον καιρό του Μνημονίου.
Αξιολόγηση = εκτίμηση της ικανότητος των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να απολυθούν οι χειρότεροι. Με κάποιο περίεργο, όπως πάντα, τρόπο, στην κατηγορία των κακών υπαλλήλων τοποθετούνται όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν οσονούπω. Κακεντρεχείς ομιλούν και πάλι για αφόρητο πελατειακό κράτος.
Απόλυση = λύση της εργασιακής σύμβασης, η οποία, όσον αφορά στους υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, κυοφορείται επί 5 έτη με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ όσον αφορά στον Ιδιωτικό Τομέα εφαρμόζεται αμέσως και άνευ άλλου τινός είτε δια της καταγγελίας της σύμβασης είτε δια του κλεισίματος της επιχείρησης.
Blackrock = Μαύρος Βράχος. Χρηματοπιστωτικοελεγκτικός οργανισμός, ο οποίος διεξήγαγε έλεγχο των χρηματοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών και συνέταξε έκθεση, η οποία παραμένει απόρρητη όσο και τα πορίσματα για τα άδεια Ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Πιθανολογείται ότι πιστοποιεί τεράστια θαλασσοδάνεια προς «ημετέρους».
Blackstone = Μαύρο Λιθάρι. Χρηματοπιστωτικός οργανισμός, στον οποίον επενδύουν ουχί ευκαταφρόνητα ποσά και σοσιαλιστές, όπως οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης.
Δημοσιονομική προσαρμογή = παραπλανητικός τίτλος για τον χαρακτηρισμό της μη φορολόγησης των εχόντων και κατεχόντων.
Διαθεσιμότητα = η θέση του δημόσιου υπαλλήλου σε κατάσταση αναμονής, χωρίς να εργάζεται αλλά εισπράττοντας το 75% των αποδοχών του, μέχρις ότου απολυθεί [βλ. λέξη απόλυση], εφ’ όσον δεν έχει τόσο ισχυρό «μέσο» όσο ο διπλανός του.
Διαπραγματεύσεις = συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων της τρόικα ως προς τον τρόπο που θα ανακοινωθούν στον λαό τα νέα φορολογικά και εν γένει εισπρακτικά μέτρα, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι αυτά δεν αποτελούν νέα μέτρα και ότι η κυβέρνηση μάχεται σκληρά για να μην περάσει η γραμμή των δανειστών και πληγεί ο λαός.
Διαρθρωτικές αλλαγές = αλλαγές στη διάρθρωση και λειτουργία των κρατικών δομών και τη χορήγηση αδειών στις επιχειρήσεις χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
ΔΝΤ = Δεν Νογάω Τίποτε. Ρωτήστε τη Μέρκελ.
Εκτσογλανισμός = η κατάπτωση της πολιτικής ζωής εξ αιτίας της εμφάνισης πολιτικών δυνάμεων που απειλούν την κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ελιά = υποκατάστατο του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια λειτουργίας της αυτοαποκαλουμένης «δημοκρατικής παράταξης», άλλως δημοκρατική λεοντή.
Έλλειμμα = κάτι που λείπει από κάποιον. Παρατηρείται στη διαφορά εσόδων-εξόδων, αλλά κυρίως στο ήθος.
ΕΛΣΤΑΤ = ανεξάρτητη ενός εξαρτημένου ανδρός Αρχή που δίνει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ανάλογα με τις υποδείξεις των υπουργών, από τους οποίους εξαρτάται ο παντοδύναμος επί κεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής.
Εξωστρέφεια = κατάσταση κάποιου οργανισμού που βλέπει προς τα έξω αντί προς τα μέσα, που δεν είναι δηλαδή κλεισμένος στον εαυτό του. Χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη και κατά το φαίνεσθαι από τους πολιτικούς για να δείξουν πώς θα πρέπει να λειτουργεί το κόμμα, δηλαδή να ανοίγεται στον λαό αντί να εγκλωβίζεται στα κομματικά όργανά του και να αποτελεί μία κάστα κομματόσκυλων που διαμοιράζονται τα ιμάτια της εξουσίας, όταν την καταλαμβάνουν με δημοκρατικές διαδικασίες που φέρουν την ονομασία «εκλογές». Χρησιμοποιείται και για επιχειρήσεις, αν και αδοκίμως, αφού δεν νοείται επιχείρηση λειτουργούσα επί κέρδει να κλείνεται στον εαυτό της και να μην πουλάει στους καταναλωτές. Η αδόκιμη χρήση εξηγείται από το γεγονός ότι οι πολιτικοί βλέπουν το κόμμα, στο οποίο ανήκουν, ως επιχείρηση, από την οποία πρέπει να αποκομίζουν μέρισμα είτε εις χρήμα [μίζα] είτε εις είδος [διορισμοί, παντοειδείς εξυπηρετήσεις] εξ ου και μπερδεύονται.
Επενδυτής = λεφτάς, ο οποίος αγοράζει κοψοχρονιά δημόσια περιουσία, προκειμένου να την αξιοποιήσει, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας επ’ αγαθώ της εθνικής οικονομίας. Κατά κανόνα αγοράζει με κεφάλαια προερχόμενα από δάνεια που του δίνουν οι ελληνικές τράπεζες, από αυτά που τους έδωσε ο ελληνικός λαός για να μην καταρρεύσουν [βλ. λέξη «ανακεφαλαιοποίηση»].
Επιδότηση = κρατική ή κοινοτική δωρεάν παροχή ύψους πολλών εκατομμυρίων προς επιχειρηματίες για τη δημιουργία καμμίας ή μίας θέσης εργασίας.
Εργαλειοθήκη = θήκη, στην οποία τοποθετούνται εργαλεία για εύκολη μεταφορά ή αποθήκευση. Χρησιμοποιείται μεταφορικώς [κατά μετάφραση του αγγλικού όρου toolbox] για μακρόπνοα σχέδια μεταρρυθμίσεων που φέρεται ότι εκπόνησε ο ΟΟΣΑ, αλλά στην ουσία ο ΙΟΒΕ. Κλασικό παράδειγμα λαμογιάς.
Εφαρμοστικός νόμος = νόμος ψηφισθείς εις εκτέλεσιν των Μνημονίων. Ο δόκιμος νομικός όρος είναι «εκτελεστικός», αλλά δεν χρησιμοποιείται, για να μη γίνονται περίεργοι συνειρμοί.
Εφεδρεία = η κατάσταση των πολιτών που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους και λόγω ηλικίας εντάσσονται σε καταλόγους επιστράτευσης, ώστε να κληθούν υπό τα όπλα σε περίπτωση πολέμου και να πλαισιώσουν τις μονάδες. Έχει και την έννοια της ύπαρξης αναπληρωτών και υποκαταστάτων κάποιων προσώπων, για να χρησιμοποιηθούν, αν παραστεί ανάγκη. Κλασικό παράδειγμα οι αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τους μνημονιολάγνους πολιτικούς για να πείσουν τους τροϊκανούς ότι θα απολύσουν, πράγμα που δεν ήθελαν, δημόσιους υπαλλήλους, τους οποίους θα ενέτασσαν σε πρώτη φάση σε καθεστώς εφεδρείας. Το σύστημα απέτυχε, εξ ου και απεκλήθη και «εφαιδρεία».
Ζάππειο = μέγαρο πολυτελές ανεγερθέν με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ζάππα. Στο μέγαρο αυτό έλαβαν χώρα κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως είναι η υπογραφή τής συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδος στην ΕΟΚ, αλλά και οι ομιλίες του αντιμνημονιακού Α. Σαμαρά, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες έλαβαν την ονομασία τους από τον χώρο της εκφώνησης με την προσθήκη λατινικής αρίθμησης [Ζάππειο Ι, Ζάππειο ΙΙ]. Οι ομιλίες αυτές έχουν διαγραφεί από τις δέλτους της ιστορίας ως παρωχημένες και άνευ περιεχομένου μετά την προσχώρηση της ΝΔ στο σύστημα Σημίτη.
Ισοδύναμα μέτρα = μέτρα, τα οποία αποφέρουν ίδιο ποσό φόρων με άλλη πηγή ή άλλο τρόπο φορολόγησης από εκείνους που προτείνουν οι δανειστές της χώρας.
Κινητικότητα = ακατάληπτος όρος, εξ ου και οι σοσιαλιστές, όπως ο Φ. Κουβέλης, προτιμούν το ξενικό ισοδύναμο mobility. Ο δόκιμος ελληνικός όρος είναι «μετάταξη».
Κοινωνική αλληλεγγύη = η υποστήριξη του συμπατριώτη, όταν αυτός δεινοπαθεί. Είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία.
Κοινωνικό ιατρείο = σημείο, όπου γιατροί ευσυνείδητοι και πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη περιθάλπουν δωρεάν τους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες προκαλώντας την μήνιν όσων αρνούνται να παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες άνευ ανταλλάγματος.
Κοινωνικό μέρισμα = διανομή ενός γλοίσχρου ποσού σε πολίτες με ανύπαρκτα εισοδήματα, ώστε να ψηφίσουν τα κόμματα που συγκυβερνούν.
Κοινωνικό παντοπωλείο = σημείο, όπου φιλάνθρωποι πολίτες προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα στους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες.
Κοινωνικό φαρμακείο = σημείο, όπου φιλάνθρωποι πολίτες προσφέρουν δωρεάν φάρμακα σε αναξιοπαθούντες συμπατριώτες.
Κοινωνικός αυτοματισμός = αόριστη λέξη. Ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει.
Κούρεμα = περικοπή δανείων κατά μετάφραση του haircut, ελληνιστί «μερική άφεση χρέους».
Κωλοτούμπας = ο κλασικός τύπος του πολιτικού που άλλα λέει σήμερα και άλλα αύριο. Διαθέτει περίσσιο θράσος για να πείσει ότι ήταν πάντοτε σταθερός στις απόψεις του. Ιδιότητα ανθούσα ιδιαιτέρως επί εποχής Μνημονίου.
Λίστα Lagarde = κατάλογος Ελλήνων πολιτών που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό. Τον κατάλογο αυτό είχε παραδώσει το 2010 η τότε υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Lagarde στον τότε ελληνόφωνο υπουργό οικονομικών Papakonstantinou, ο οποίος δεν προχώρησε στην έρευνα της πηγής προέλευσης των καταθέσεων των προσώπων του καταλόγου, επειδή σε αυτόν περιλαμβάνονταν τα ονόματα συγγενών του, αλλά και άλλων «επώνυμων» προσώπων.
Λοβερδισμός = [κατά DimouNick (ορθώς)] το σύνδρομο του εγκληματία που αφού έχει διαπράξει σωρεία ειδεχθών εγκλημάτων διορίζεται υπουργός Δημόσιας Τάξης και επιδίδεται σε άγριο κυνηγητό όλων των άλλων εγκληματιών εκτός από τον εαυτό του. Οιονεί συνώνυμο της «κωλοτούμπας» [βλ. λέξη].
Μαξιλάρι = βουλευτής, ο οποίος προσφέρεται να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία και, έτσι, να αποφευχθούν οι εκλογές, συνήθως επειδή η πολιτεία του δεν του επιτρέπει να ελπίζει ότι θα επανεκλεγεί βουλευτής. Δεν αποκλείεται να ενεργεί έτσι και επ’ ανταλλάγματι είτε εις χρήμα είτε εις είδος πάντοτε αποτιμώμενο εις χρήμα. Παλαιότερα εχρησιμοποιείτο ο ορθός όρος «αποστάτης», αλλά επειδή σήμερα τα περισσότερα μαξιλάρια φεύγουν από το κόμμα πριν χαρίσουν την ψήφο τους, ταιριάζει περισσότερο ο όρος «πουλημένο τομάρι».
Μείγμα, άλλο = διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, την οποία διεκήρυσσε ο Σαμαράς, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ώστε το Μνημόνιο να έχει τις λιγότερες δυσμενείς συνέπειες για τον λαό. Εγκατελείφθη.
Μεταρρυθμίσεις = επανειλημμένως εξαγγελθείσα, αλλ’ ουδέποτε πραγματοποιηθείσα, βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία.
Μεταρρυθμιστική παράταξη = το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, το οποίο έχει οικειοποιηθεί τον τίτλο «δημοκρατική παράταξη», αλλά τώρα κατάλαβε ότι μάλλον είναι πιο πιασάρικος αυτός ο τίτλος, ώστε να είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις των καιρών και των Γερμανών για επικοινωνιακούς και μόνον λόγους.
Μικροομολογιούχοι = πολίτες, οι οποίο επένδυσαν τις οικονομίες τους της τάξης των € 50-100.000 σε ομόλογα που είχε εκδώσει το Δημόσιο πεισθέντες ότι αυτά αποτελούν την πιο εγγυημένη επένδυση με το σκεπτικό ότι θα χάσουν τα λεφτά τους μόνον, αν πτωχεύσει το κράτος, πράγμα αδιανόητο. Τώρα που το κράτος πτώχευσε, έχασαν τα μισά λεφτά τους, πράγμα που δεν συνέβη με όσους δεν είχαν επενδύσει σε ομόλογα φροντίζοντας να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό [βλ. λίστα Lagarde].
Μνημόνιο = συμφωνία δανειστών και εγχώριων λακέδων για περικοπή εισοδημάτων και υπερφορολόγηση των πιο αδύναμων πολιτών, ώστε να αποπληρωθούν τα δάνεια που είχαν πάρει τα λαμόγια οι πολιτικοί και οι παρέες τους, για να εξασφαλίζουν την παραμονή τους στη μάσα.
Μόχλευση = ακατανόητος όρος. Μετάφραση του αγγλικού leverage. Ο δόκιμος όρος στα ελληνικά είναι «άντληση κεφαλαίων», αλλά η μόχλευση που θυμίζει αναμόχλευση είναι πιο εκθαμβωτική λέξη. Κατά κυριολεξία πρόκειται για τη μέσω δανειακών κεφαλαίων αύξηση της απόδοσης της σχέσης ιδίων κεφαλαίων/μετοχών.
PSI = Private Sector Investors [«επενδυτές του ιδιωτικού τομέα»]. Η ακροστιχίδα αποτελεί πλέον το σύμβολο ή συνώνυμο του κουρέματος [βλ. λέξη] των ομολόγων που κατείχαν μικροεπενδυτές. Όλως παραδόξως χαρακτηρίσθηκαν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα Ασφαλιστικά Ταμεία, Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία. Σκοπός του κουρέματος ήταν να μειωθεί το χρέος και να καταστεί εξυπηρετήσιμο, με απώτερο στόχο να μπορέσει η χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα [βλ. λέξη].
Ομόλογα = γραπτή υπόσχεση του κράτους ότι θα πληρώσει τα ποσά που του δάνεισαν οι πολίτες ή άλλοι επενδυτές.
Προαπαιτούμενα = προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, για να εισπράττει το ελληνικό κράτος δόσεις δανείων, προκειμένου να εξοφλούνται ομόλογα που δεν έχουν κουρευτεί.
Πρόσημο = μαθηματικό σύμβολο [+ ή -] χρησιμοποιούμενο επί εποχής Μνημονίου για να πουν οι πολιτικοί, αν κάποια πρωτοβουλία ή ενέργεια είναι αποτελεσματική ή όχι. Ο όρος «αποτελεσματικός» είναι βαρετός και επειδή οι πολιτικοί είναι συνήθως αναποτελεσματικοί, όταν πρόκειται για το καλό του λαού, χρησιμοποιούν τον όρο «πρόσημο» για να κάνουν τον κόσμο να απορεί με την καινούργια ατάκα.
Πρωτογενές πλεόνασμα = έσοδα μεγαλύτερα των εξόδων του κράτους, χωρίς να συνυπολογίζονται στα έξοδα όσα χρωστάει ήδη το κράτος στους πολίτες και δεν πληρώνει.
Rotation = εκ περιτροπής τοποθέτηση των πάγκων στις λαϊκές αγορές, ώστε να επικρατήσει επί τέλους αξιοκρατία σε ένα από τα προπύργια της διαφθοράς.
Selective default = επιλεκτική χρεωκοπία, δηλαδή όχι άτακτη και καταστροφική χρεωκοπία, αλλά επιλεκτική μη εξόφληση ενίων μόνον χρεών, ώστε να δημιουργείται πρωτογενές πλεόνασμα.
Success story = όρος που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για να περιγράψει την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης 2012-2014.
Σκάνδαλα = αρπαχτές, ατασθαλίες, λαμογιές, υπεξαιρέσεις, απιστίες, ρεμούλες, ΜΚΟ, οι οποίες αποκαλύπτονται με ρυθμό μίας τουλάχιστον την ημέρα σε σημείο που να μην προλαβαίνει να τις κολάσει η Δικαιοσύνη, αν την αφήσουν να τις ερευνήσει.
Στοχευμένος = αυτός που αποτελεί στόχο. Συνήθης χρήση σε συνδυασμό με τη λέξη «δράση» που σημαίνει ότι οι πολιτικοί ενεργούν πλέον με συγκεκριμένους στόχους και όχι «όσα πάνε και όσα έλθουν». Ο όρος αποτελεί στην ουσία οξύμωρο σχήμα σε σχέση με την πολιτική δράση.
Στοχοπροσήλωση = γλωσσικό εύρημα της Διαμαντοπούλου, για να δείξει ότι είναι προσηλωμένη σε συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους ουδέποτε κατονόμασε.
Συγκυβέρνηση = κυβέρνηση ενός κόμματος μαζί με άλλο. Συνήθως χρησιμοποιείται για την κυβέρνηση Τζανετάκη του 1989 και για την κυβέρνηση Σαμαρά του 2012. Στην τελευταία περίπτωση παρατηρείται ότι το ισχυρότερο σε δύναμη κόμμα ακολουθεί εκβιαζόμενο τις βουλές του αδύναμου, προκειμένου να διατηρηθεί το ισχυρότερο στην εξουσία.
Συγχωνεύσεις = όρος ευρύτατα χρησιμοποιούμενος για τη συρρίκνωση του κράτους με τη συνένωση οργανισμών και μείωση των λειτουργικών δαπανών αμφοτέρων. Κλασικό παράδειγμα ο «Οργανισμός Αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδος», ο οποίος, αν και άνευ αντικειμένου από αμνημονεύτων χρόνων, διατηρήθηκε στη ζωή για να πάρει περισσότερες ψήφους ο εκλεγείς Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κ. Μπακογιάννης.
Ταμείο Αξιοποίησης = ανώνυμη εταιρεία, στην οποία παραχωρεί το Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν, ώστε με τα έσοδα από την αξιοποίηση να εξυπηρετούνται τα κρατικά δάνεια. Ο όρος «αξιοποίηση» περιλαμβάνει και την «εκποίηση», η οποία και μόνον εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα. Διοικείται από πρόσωπα πιστά στο εργολαβοπολιτικό σύμπλεγμα, τα οποία ουδεμία κατά νόμο ευθύνη φέρουν, αστική ή ποινική, για ό,τι αποφασίσουν και υλοποιήσουν.
Τρόικα = όργανο άνευ νομικής προσωπικότητος συντιθέμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Όρος κομμουνιστικής προέλευσης, ο οποίος όλως παραδόξως δεν ενοχλεί τους αισχρούς καπιταλιστές.
Φως στην άκρη του τούνελ = φράση ευρύτατα χρησιμοποιούμενη ως συνώνυμο της αισιόδοξης προοπτικής τής κατάστασης της οικονομίας, η οποία οδεύει ολοταχώς προς την ανάπτυξη και, κατ’ επέκταση, την έξοδο από την κρίση. Κάποιος κακεντρεχής είπε ότι αυτό το φως είναι τα φώτα πορείας του τραίνου που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση με ιλιγγιώδη ταχύτητα συνεκτιμωμένου του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο τούνελ διαθέτει μία μόνον σιδηροδρομική γραμμή.
Χαράτσι = κεφαλικός φόρος τουρκιστί. Έτσι απεκλήθη το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που επέβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μιμούμενος τον Μητσοτάκη του 1992. Ο φόρος είναι ενιαίος, αλλά ο ίδιος ο εμπνευστής και εφαρμοστής του μείωσε το ύψος του για εμπορικά κέντρα και πολυώροφα κτήρια, τα οποία όλως παραδόξως ανήκουν σε επιχειρηματίες, οι οποίοι συμπλέουν με τη μνημονιακή πολιτική και αποκομίζουν τεράστια οφέλη από τη δράση του Ταμείου Αξιοποίησης [βλ. λέξη].
Χρέος = 1. Το καθήκον. 2. Η οφειλή. Στη Μνημονιακή περίοδο που διανύουμε κάθε πολίτης έχει χρέος να πληρώσει το χρέος που δημιούργησαν τα πάσης φύσεως λαμόγια.
Χρηματοπιστωτικό κενό = όρος ακατάληπτος δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Αναζητώ τον μπάρμπα-Μήτσο από τ’ Άγραφα να μου δώσει την εξήγηση. Εκείνος ξέρει!!
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
Υ.Γ. 1]Το παρόν πόνημα θα ενημερώνεται [θα γίνεται updated που λένε οι μορφωμένοι ή θα «επικαιροποιείται» που λένε οι παραμορφωμένοι] και θα τίθεται στη διάθεση του νοήμονος αναγνωστικού κοινού του ιστολογίου taxalia. Αυτονόητο είναι ότι προτάσεις για διόρθωση/συμπλήρωση του λεξικού είναι ευπρόσδεκτες, ώστε ευθύς ως ο Αντώνης θα έχει σκίσει όλο το Μνημόνιο σε πέντε τέρμινα [δύο χρόνια το τέρμινο με αισιόδοξους υπολογισμούς] να έχει η σπουδάζουσα νεολαία ένα άρτιο βοήθημα, για να μαθαίνει τί τράβαγαν οι γονείς τους σωζόμενοι αενάως.