Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Ήταν 3 Ιουλίου 2014 όταν στη Βουλή διεξήχθη ο ακόλουθος διάλογος:
Ηλίας Κασιδιάρης: «ο εν λόγω υπουργός συνδέεται με μια σειρά σκανδάλων που έχουν βρωμίσει την πολιτική ζωή της χώρας» και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του HOT DOC εκφράζοντας την απορία του που ο κ. Αθανασίου παραμένει ακόμη στη θέση του.
Χαράλαμπος Αθανασίου: «Για το ΗΟΤ DOC και για τον κύριο Βαξεβάνη και για τις αθλιότητες του, αλλά και για τις αθλιότητες του ανώνυμου επιστολογράφου, δεν θα σας απαντήσω. Αλλά φαντάζομαι ότι μπορεί να σας δω ως μάρτυρά του στη δίκη, η οποία θα γίνει όταν πάμε στη Δικαιοσύνη. Διότι εσείς τα ξέρετε και προαναγγέλλετε όλες τις αθλιότητες που έχουν κριθεί κατ’ επανάληψη».
Ηλίας Κασσιδιάρης: «Δεν μου απαντήσατε όμως για τα 281 τμ. Είπατε για αθλιότητες Βαξεβάνη, τον οποίο δεν γνωρίζω και ούτε πρόκειται να πάω μάρτυρας σε κανέναν. Εδώ λέει για 281 τμ που δεν έχουν δηλωθεί. Πες: το ξέχασα άνθρωπέ μου. Το ξέχασα εντάξει. Τι είναι 281 τμ; Για εμάς τους υπουργούς του Μνημονίου. Για εμένα όμως σημαίνουν πολλά. Όχι 281 αλλά ακόμη και 5 τετραγωνικά γιατί μπορεί να είναι το κελί που θα με κλείσουν σήμερα ή την άλλη εβδομάδα».
Μετά από επτά ημέρες ο Κασσιδιάρης προφυλακίσθηκε [σε κελλί 14μ2].
Εγώ θυμήθηκα τον Ιούλιο του 1971. Βασική εκπαίδευση στο στρατόπεδο Κορίνθου. Στο παραδιπλανό κρεβάτι του τεράστιου θαλάμου ένας νεοσύλλεκτος ολόιδιος ο υπουργός. Στον ίδιο θάλαμο, όπου τώρα αναπαύονται λαθρομετανάστες. Μονήρης και με πολλά πάρε-δώσε με τους λοχίες. Πειθαρχημένος πέρα του δέοντος. Κι’ εγώ τσακιζόμουν να εκτελέσω τις εντολές των λοχιών και όλων των ανωτέρων μου, αλλά έλεγα απλώς: «Διατάξτε» όχι «Διατάξτε κύριε λοχία μου». Μια μέρα, ήταν απογευματάκι, με ρώτησε ο συσστρατιώτης: «Για τι δεν μου μιλάς ρε Σωτήρη;». «Ε όχι και δεν σου μιλάω! Αν έχω κάτι να σου πω, θα σου το πω». Αυτά θυμάμαι μόνο. Και τη σωματώδη φιγούρα του την ώρα που φορούσε τους τελαμώνες να πάει για σκοπιά.
Μετά από τη βασική εκπαίδευση όδευσα προς Σπάρτη μεριά, στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΣΕΜ. Είχα και εκεί ένα συμφοιτητή. Ήρεμος άνθρωπος, χαμηλών τόνων. Τον έβλεπα να υποφέρει από τα καψόνια και τα γυμνάσια. Ένα σούρουπο απεφάσισε η Διοικούσα να μας κάνει χοντρό καψόνι. Μας έβαλε να ανεβοκατεβαίνουμε έναν λοφίσκο, οι πλαγιές του οποίου ήταν σκεπασμένες από πυκνό πούσι. Η εντολή ήταν: «Όποιος ανέβει πρώτος ή τελευταίος, του κόβεται ένα κουμπί από τη στολή. Όποιος κατέβει πρώτος ή τελευταίος, του κόβεται ένα κουμπί από τη στολή». Η άσκηση είχε ως σκοπό τη δημιουργία «ομαδικού πνεύματος».
Επί μισή ώρα γινόταν χαμός. Γλιστρούσαμε τρέχοντας και κοπανάγαμε γόνατα, αγκώνες, τη μούρη μας πολλές φορές. Ήταν τόσο το ομαδικό πνεύμα που επικρατούσε, ώστε δεν καταλαβαίναμε ποιός είναι δίπλα μας, πίσω μας, μπροστά μας. Πατείς με πατώ σε. Ο στόχος ήταν να μείνουμε με τη στολή ανέπαφη.
Σε κάποια από τις φρενήρεις καθόδους άκουσα δίπλα μου ένα κλάμμα. Σκύβω και βλέπω κουλουριασμένο τον συμφοιτητή μου να κυλιέται και να λέει «Μαμά μου, τί σας έκανα και με βασανίζετε;». «Σήκω» του φώναξα. «Αυτοί δεν αστειεύονται». «Κοίτα ‘δω» μου λέει. Κοιτάζω και τί να δω. Δεν υπήρχε κουμπί στη στολή του.
Έκλαιγε γοερά.
Δεν τον ξανασυνάντησα μετά την αποφοίτηση από τη Σχολή. Αργότερα έμαθα ότι έγινε δικαστής και έφθασε μέχρι και το ανώτατο αξίωμα του Αρεοπαγίτη. Κάθε φορά που έβλεπα το όνομά του θυμόμουν τον λοφίσκο στον όρχο της Σχολής. Θυμόμουν το κλάμμα και έλεγα μέσα μου: «Σε ποιόν ανώτερό του ή πολιτικό θα μπορούσε αυτός να αντισταθεί;».
Όσο για τις αθλιότητες, στις οποίες αναφέρθηκε ο εντιμότατος κ. Αθανασίου, αντιγράφω από επιστολή που απέστειλαν στους συναδέλφους τους οι δικαστές Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Βαρβάρα Πάπαρη, Μαργαρίτα Στενιώτη και Δημοσθένης Βλάχος λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και ενόψει των αρχαιρεσιών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:
«Θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να θέσουμε υπόψη σας ένα γεγονός, το οποίο κατά τη άποψή μας συνιστά βαρύτατη παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και βαρύτατο πλήγμα στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης και νυν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, βρισκόταν χθες στα γραφεία της Ένωσής μας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και πραγματοποιούσε σειρά τηλεφωνημάτων, από το σταθερό τηλέφωνο προς συναδέλφους, υπηρετούντες σε διάφορα δικαστήρια, κάνοντας σ’ αυτούς πρόταση (υπό ποία ιδιότητα άραγε;), να είναι υποψήφιοι ΄΄της ομάδας του΄΄, για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Ιδιαίτερη πρόκληση για τη νοημοσύνη όλων μας συνιστά το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο πρόσωπο έκανε δηλώσεις ως εκπρόσωπος του κόμματός του λέγοντας ότι στόχος του είναι ΄΄να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία΄΄».
Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μάχη Αθανασίου-Βαξεβάνη στα δικαστικά [σ]αλώνια. Μέχρι τότε είμαι βέβαιος ότι θα έχει κοπεί από τη ρίζα του ο ομφάλιος λώρος εκτελεστικής-δικαστικής εξουσίας, υπό τη σκιά του οποίου υπηρέτησε ευόρκως ο πρώην αρεοπαγίτης κ. Μπάμπης χωρίς ο λώρος αυτός να έχει υποστεί κάποιο ρήγμα μέχρι σήμερα.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος
Υ.Γ. Αντιγράφω «άθλια» σχόλια δικαστών από την ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κάτω από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις αρχαιρεσίες της 27.05.2012:
«1ο σχόλιο: Ούτε ένας αεροπαγίτης.. δεν νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο
2ο σχόλιο: Η κα Θάνου είναι Αρεοπαγίτης. Από εκεί και πέρα τα συμπεράσματα δικά μας... φαίνεται πλέον ο διαχωρισμός της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης από τη βάση της που είναι οι μικρότεροι βαθμοί... Δεν έχουν άδικο οι πολίτες που μας ταύτισαν με την εκτελεστική εξουσία τελικά... αφού η ηγεσία μας αδιαφορεί για τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της δικαιοσύνης που δεν είναι μόνο τα οικονομικά, αλλά πρωτίστως τα θεσμικά.
3ο σχόλιο: Ούτε ένας αεροπαγίτης? νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο!!
Ελπίζω και οι πρωτοδίκες που είναι υποψήφιοι, αν τελικά εκλεγούν, να αγωνιστούν για όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον πρώτο βαθμό και να μη βάζουν υποψηφιότητα για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες. Σε αυτούς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για καλύτερες συνθήκες στον πρώτο βαθμό και σε κανένα αεροπαγίτη.
4ο σχόλιο: ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Η ΤΕΤΡΑΔΑ:
ΣΑΛΑΤΑΣ, ΣΤΕΝΙΩΤΗ, ΠΑΠΑΡΗ, ΒΛΑΧΟΣ.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ. ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ. ΔΥΟ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
5ο σχόλιο: Είμαι νέος Δικαστής, ήμουν χθες στην Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πριν τις εργασίες της Ολομέλειας μας μίλησαν οι υποψήφιοι για το δ.σ. της ένωσης των δύο ομάδων. Αντιλήφθηκα ότι η μόνη που γνωρίζει και βιώνει τα προβλήματα του μεγαλύτερου δικαστηρίου της χώρας είναι η Πρόεδρος μας η κ. Στενιώτη. Ήταν η μοναδική που μίλησε για τον φόρτο εργασίας, για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι βορειοελλαδίτες συνάδελφοι που υπηρετούν στην Αθήνα, για τη συρρίκνωση των οικονομικών μας παρά τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς μας, για τις επιθέσεις που δεχόμαστε από ανίδεους δημοσιογράφους, για την έλλειψη σεβασμού του κόσμου στην Δικαιοσύνη. Οι λοιποί συνάδελφοι που υπηρετούν στην Ευελπίδων σαν να ζουν σε άλλο κόσμο, σαν να μην βιώνουν το πρόβλημα. Μιλούσαν για παρέμβαση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ή να μην διορίζονται οι συνταξιούχοι δικαστές στις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, τα οποία δεν λέω καλά είναι αλλά προσωπικά με αφήνουν αδιάφορο όταν δεν έχουν λυθεί τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα και όταν ο κάθε δικαστής χρεώνεται 300 δικογραφίες τον χρόνο και έχει και πέντε ποινικά το μήνα και κινδυνεύει να υπερβεί το εξάμηνο και να έχει τις συνέπειες που προβλέπει ο νέος νόμος... όταν δεν μπορεί να ψηφίσει τον κανονισμό που θα ρυθμίζει τα του οίκου του.»