26 Ιουλ 2014

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης συμπαρίσταται στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1940, από τον εκ Χλωμού Πωγωνίου Βορείου Ηπείρου αείμνηστο Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σοφό αντιστασιακό επιστήμονα Περικλή Βιζουκίδη και αποτελεί το μοναδικό Σωματείο στην Βόρειο Ελλάδα που...
 74 συναπτά έτη έχει στους κόλπους του ενωμένους Νότιους και Βόρειους Ηπειρώτες και μετά το άνοιγμα των συνόρων και τους Βλαχόφωνους Έλληνες από την Αλβανία. Από το έτος 1940 μέχρι σήμερα , ανελλιπώς , οι εκάστοτε διοικήσεις με τη συνδρομή των μελών της , προσπάθησαν ώστε η Ηπειρωτική Εστία με την εθνικοκοινωνική δράση της να αποτελέσει το προκεχωρημένο φυλάκιο της ηπειρωτικής διασποράς στον χώρο της Μακεδονίας. Η ΗΕΘ ήταν πάντα παρούσα στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και την επίτευξη ομαλών ελληνοαλβανικών σχέσεων .
Οι δηλώσεις (ΔΤ αρ.61) από το Δελβινάκι την 24η Ιουλίου 2014 του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑ ότι :

« η Αλβανία θέλει τώρα - με πρόσχημα διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - να εξουθενώση την ελληνόψυχη Χειμάρρα, τους Ελληνοβλάχους και αρκετά Ελληνικά χωριά, στην παραμεθόριο με την Ελλάδα περιοχή. Συγκεκριμένα, η Χειμάρρα πρόκειται να ενωθή με τον αμιγώς αλβανικό δήμο Vranisht (Βρανιστ), στο βόρειο μέρος της ιστορικής και αδούλωτης πόλεως, προφανώς για να πετύχη η Αλβανία τον εξαλβανισμό της, παρά την αντίδραση των Χειμαρριωτών, ενώ υπάρχει σχέδιο να αλλάξουν τα όρια μειονοτικών επαρχιών, ώστε κάποια χωριά τους να περιλαμβάνωνται σε άλλους μη μειονοτικούς δήμους, πάντοτε για τον ίδιο σκοπό. Τέλος, το κόμμα των «Τσάμηδων», που έχει πέντε (5) βουλευτές στην αλβανική Βουλή, ζητάει ο νέος δήμος Κονίσπολης, που πρόκειται να δημιουργηθή, να μετονομασθή σε «Δήμο Τσαμουριάς», στον οποίο θα ενταχθούν και ωρισμένα αμιγώς Βορειοηπειρωτικά χωριά. Και όλα αυτά τώρα, που η Αλβανία με τις ενέργειες της Ελλάδας, έχει αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας »

προκαλούν όχι απλώς προβληματισμό αλλά ανακαλούν στη μνήμη μας αλβανικές μεθοδεύσεις ενός παρελθόντος που παλέψαμε να αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε οι δυό λαοί μαζί στον δρόμο της ενωμένης Ευρώπης .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κατόπιν εισηγήσεως των υπευθύνων του Βορειοηπειρωτικού Θέματος κ. Βασίλη Γκέλη ταμία και κας Αθηνάς Τοτοκώτση Γενικής Γραμματέως , δηλώνει την υποστήριξη του προς τον πρόεδρο του «Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος» (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.) και πνευματικό Αρχηγό της «Συντονιστικής Φοιτητικής Ενώσεως Βορειοηπειρωτικού Αγώνος» (Σ.Φ.Ε.Β.Α.) , Σεβασμιώτατο Κονίτσης Ανδρέα , γιατί η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας όφειλε να αναγνωρίσει την ύπαρξη όχι απλώς ελληνικής μειονότητας αλλά ελληνικής ομογένειας και να διευρύνει τα διοικητικά όρια όπου διαβιούν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες – Αρβανίτες και όχι να ψάχνει ευκαιρία να ανασύρει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας φαντάσματα του παρελθόντος .
Η παροιμία στην Αλβανία : « και αυτό να μου το δίνεις και τ’ άλλο θα στο παίρνω κι αυτό να μου χαρίζεις και τ’ άλλο θα στο κλέβω » κάποια στιγμή θα πρέπει να είναι στοιχείο μόνο της Αλβανικής λαογραφίας και όχι πυρήνας της Αλβανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.






Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη