22 Αυγ 2014

Βουλευτή και Δήμαρχε, πόσες φορές πας στην Τράπεζα, είπαμε;

Πριν τρία χρόνια, θεσμοθετήθηκε υποχρέωση παρακράτησης ενός μηνιαίου μισθού ετησίως, σε κάθε αιρετό – Δηλαδή Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δημάρχους - Και σε μερικούς ακόμη - Για να βγει η χώρα από την κρίση ντε! – Το θέμα είναι ότι έχω την υποψία ότι αυτό δεν συνεχίζει να εφαρμόζεται για τους κ.κ. υπόχρεους – Αν κάνω λάθος, να ζητήσω ολόψυχα συγγνώμη – Να πω κι ευχαριστώ! – Αν δεν κάνω όμως;

Γράφει ο Θάνος Τάκης


Περίπου τέτοια εποχή, πριν τρία χρόνια, ο τότε, νυν (και ελπίζω όχι και εις τους αιώνας των αιώνων αεί) Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος, ανέλαβε να μας ενημερώσει – αυτάρεσκα – ότι βρήκε την λύση για την σωτηρία της πατρίδας. Έλεγε λοιπόν ο αγαθός σωτήρας, λίγο πριν την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αρχές Σεπτεμβρίου του 2011:

«Χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: να πάρουμε όλοι μαζί το βάρος για να πετύχουμε το στόχο μας. Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον φτωχό και να αποδώσει άμεσα και να μην εξαρτάται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Για το λόγο αυτό θα επιβληθεί τέλος στην ακίνητη περιουσία μεσοσταθμικά 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ακόμη, υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν συμβάλει επαρκώς στη δημοσιονομική προσπάθεια που έχουν κάνει τα χαμηλότερα κυρίως εισοδήματα. Θα καλέσουμε  τον εφοπλιστικό κόσμο για να εξετάσουμε πως θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς: Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων».

Ας μην σταθούμε στο (έκτακτο, τρομάρα του) τέλος στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Και πόσο «διαφοροποίησε τον πλούσιο από τον φτωχό», δεύτερη τρομάρα του!

Ας μην σταθούμε ούτε στην ξεκαρδιστική αναφορά ότι θα καλούσε τον εφοπλιστικό κόσμο να αναλάβει φορολογικά βάρη – αυτό κι αν καταγράφηκε ως ανέκδοτο!

Ας σταθούμε στην παρ. 5 άρθρου 39 του ν. 4024/2011, το οποίο υλοποιεί μέρος της ως άνω αναφοράς του κυρ-Βαγγέλη και σύμφωνα με το οποίο:

«Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρόεδρο, Αντιπροέδρους και μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς Δημοσίων Υπηρεσιών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στους αιρετούς των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού παρακρατείται ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες αποδοχές τους (χορηγία, αποζημίωση, μισθό, αντιμισθία), σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον πρώτο μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής. Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που παρακρατείται από τη Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αποδίδεται ως έσοδο στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 Οι Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδίδουν, υπέρ Δημοσίου, ποσό ίσο με το μηνιαίο μισθό τους».

Η δική μου ερώτηση είναι απλή. Απευθύνεται δημοσίως, και σε κάθε ενδιαφερόμενο βουλευτή που θα ήθελε να αναλάβει το βάρος μιας διευκρινιστικής ερώτησης στον Υπουργό Οικονομικών:

1.    Εφαρμόστηκε για τα έτη 2011, 2012, 2013 και συνεχίζει να εφαρμόζεται αυτός ο ορισμός του νόμου; (Ρωτώ, διότι έχω την υποψία πως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται από τις δημοσιευθείσες δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών και αιρετών της Αυτοδιοίκησης που έχω μελετήσει. Όμως ο νόμος δεν έχει τροποποιηθεί ούτε καταργήθηκε και ο ορισμός συνεχίζει να ισχύει).

2.    Αν ναι, ποιο ακριβώς είναι το συνολικό ποσό που παρακρατήθηκε από το σύνολο των υπόχρεων και αποδόθηκε, ως έσοδο, στον Κρατικό Προϋπολογισμό;

3.    Αν όχι, ποιες είναι οι ευθύνες ενός εκάστου των υπόχρεων;

4.    Αν όχι, ποιες είναι οι ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών της Κυβέρνησης;

Κύριε Αντιπρόεδρε τι λες;
Μήπως θα ήθελες να μας ενημερώσεις εσύ;
Εξάλλου, δικό σου παιδί είναι και αυτός ο νόμος.

Και θα ήταν, το λιγότερο περίεργο, το έκτακτο τέλος να μονιμοποιήθηκε τελικά, ακόμη και για μη έχοντες, άνεργους και άφραγκους, αλλά να σταμάτησε να εφαρμόζεται για την αφεντιά σας αναφορά με την ωραιότατη κρατική αποζημίωση που λαμβάνετε.

Ακούει κανείς;



Δηλώσεις Βενιζέλου, Σεπτέμβριος 2011
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=419073
Ν. 4024/2011
http://www.forin.gr/laws/law/3/suntaksiodotikes-ruthmiseis-eniaio-misthologio-bathmologio-ergasiakh-efedreia-kai-alles-diatakseis-efarmoghs-tou-mesoprothesmou-plaisiou-dhmosionomikhs-strathgikhs-2012-2015#!/?article=12056



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη