12 Σεπ 2014

Τι συμβαίνει με τη γεύση μας όταν πετάμε με αεροπλάνο;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ένα ζεστό γεύμα που σας σέρβιραν κάποτε σε μια πτήση δεν είχε την ίδια γεύση με το αντίστοιχο φαγητό που τρώτε στο έδαφος; Η απάντηση είναι απλή.
Η αίσθηση της γεύσης επηρεάζεται σημαντικά όταν βρισκόμαστε σε πολύ μεγάλο ύψος πάνω από τη γη. Η αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση μειώνει την αίσθηση της γεύσης κατά 30%! Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο αέρας στο αεροπλάνο έχει ελάχιστους υδρατμούς (είναι δηλαδή πολύ ξηρός) δεν είναι καθόλου περίεργο που η γεύση μειώνεται τόσο πολύ.
Οι αεροπορικές εταιρείες το γνωρίζουν αυτό και επιλέγουν τα γεύματά τους να είναι ιδιαίτερα πικάντικα ή αλμυρά, για να ευχαριστήσουν το επιβατικό τους κοινό με την γεύση των τροφίμων. Ειδικά όταν τα γεύματα που σερβίρουν είναι συσκευασμένα σε πλαστικά ή αλουμινένια πακέτα που απλώς θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσουν, γεγονός που αφαιρεί κι άλλο από τη γεύση τους.
Επίσης, είναι γνωστό ότι το νερό βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία στον αέρα από ότι στη γη με αποτέλεσμα το τσάι που σερβίρεται στο αεροπλάνο να μην έχει ετοιμασθεί στη σωστή θερμοκρασία και συνεπώς να μην έχει έντονη γεύση. Γιαυτό ορισμένες αεροπορικές εταιρείες συνεργάζονται με εταιρείες τσαγιού ζητώντας τους να κατασκευάσουν τσάι που να ετοιμάζεται καλύτερα σε μεγάλο υψόμετρο.

Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος Θεσσαλονίκη, http://peptiko.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη