12 Σεπ 2014

Γνωρίστε την υπνοθεραπεία και τη ..γελωτοθεραπεία

Από την Ηλιάνα Κυνηγοπούλου

Ο κόσμος τον τελευταίο καιρό κατάλαβε πόσο η ψυχολογική κατάστασή του επηρεάζει και την σωματική του. Πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να μάθουν και να βιώσουν τις εναλλακτικές ..θεραπευτικές μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν την σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι εναλλακτικές θεραπείες δρουν αποτελεσματικά από μόνες τους ή και συμπληρωματικά με τη συμβατική ιατρική ή άλλες μεθόδους που ακολουθούνται από τον ενδιαφερόμενο. Αυτό πια αποδεικνύεται επιστημονικά και για αυτόν τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αρχίσει να αναγνωρίζει επίσημα πολλές από αυτές.

Ανακαλύψτε σήμερα δύο εναλλακτικές θεραπείες μαθαίνοντας τα οφέλη τους και τον τρόπο που εφαρμόζονται.

- ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τι είναι: Υπνοθεραπεία σημαίνει θεραπεία μέσω ύπνωσης. Είναι η συντομογραφία του αρχικού όρου ‘νευρο-υπνωτισμός’ και σημαίνει ‘ύπνος’ του νευρικού συστήματος. Ύπνωση είναι μια εντελώς φυσική κατάσταση όπου βρισκόμαστε καθημερινά όλοι μας πολλές φορές την ημέρα. Είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, όταν μας απορροφά μια δραστηριότητα όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, όταν ονειροπολούμε ή όταν ονειρευόμαστε.
Η Υπνοθεραπεία είναι μια φυσική αλλαγή της συνειδησιακής κατάστασης.
Με την Υπνοθεραπεία ερχόμαστε σε επαφή με τον ασυνείδητο νου μας και μπορούμε να διορθώσουμε και να αλλάξουμε καταστάσεις, συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Παρακάμπτουμε την συνειδητή αμφισβήτηση και επέρχεται η θεραπευτική αλλαγή.
Πώς εφαρμόζεται: Ο θεραπευτής θα κουβεντιάσει μαζί σας για να έχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την παρούσα κατάσταση, τις συνήθειες, τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις. Στη συνέχεια κάθεστε σε μια άνετη στάση και με μουσική υπόκρουση θα σας φέρει σε κατάσταση βαθειάς χαλάρωσης όπως την ώρα που βρίσκεστε το πρωί στην κατάσταση ‘ύπνου-ξύπνιου’ και ο νους σας δουλεύει σε συγκεκριμένα κύματα, δηλαδή κύκλους ανά δευτερόλεπτο, 4-7,8 Hz, έχετε διαύγεια και καθαρότητα στη σκέψη. Είναι η κατάσταση Θήτα όπου είμαστε δημιουργικοί, μας έρχεται έμπνευση και αναπτύσσουμε τη πνευματικότητά μας.
Η ύπνωση δεν είναι ύπνος, αλλά έχει πολλές ομοιότητες. Όταν βρίσκεστε σε ύπνωση νιώθετε απόλυτα χαλαρωμένοι στο σώμα, δεν θέλετε να κινηθείτε, όμως στη πραγματικότητα είστε ξύπνιοι! Είναι τότε που το συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου το κλείνετε, κατεβάζετε τον διακόπτη, και το ασυνείδητο κομμάτι είναι πιο ενεργό. Εκεί είναι που έρχεστε σε επαφή με τον ασυνείδητο νου σας και μπορείτε να διορθώσετε και να αλλάξετε καταστάσεις, συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Αυτό που χρειάζεται να θυμόσαστε είναι πως εσείς έχετε πάντα τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Πού Βοηθά: Στους εθισμούς, όπως Απώλεια Βάρους και Διακοπή Καπνίσματος, στον έλεγχο του πόνου, αϋπνία, άγχος, άσθμα, φοβίες, μαθησιακές δυσκολίες, ενδυνάμωση εαυτού, αυτοπεποίθηση και σε πολλά άλλα.
Συνεδρίες: Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Συνήθως οι συνεδρίες που είναι απαραίτητες είναι 3 έως 6.
Δυνατό σημείο: Η αφάρμακος αντιμετώπιση όλων των παραπάνω με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Η πιο πρόσφατη και έγκυρη έρευνα σχετικά με την Υπνοθεραπεία είναι των Flammer και Bongartz, στην Κόνσταντς της Γερμανίας (2003), η οποία διαπιστώνει ποσοστό επιτυχίας σε εφαρμογές της μεθόδου της Υπνοθεραπείας 74% έναντι άλλων τεχνικών.

- ΓΕΛΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (Γιόγκα Γέλιου)
Τι είναι: Είναι μια τεχνική που προκαλεί το γέλιο με τον συνδυασμό απλών ασκήσεων, διατάσεων, ασκήσεων αναπνοών, ρυθμικού χειροκροτήματος, τραγουδιού και κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι η εκγύμναση του σώματος και της ψυχής.
Πώς εφαρμόζεται: Σε ομάδα αλλά και ατομικά. Ξεκινάμε με ζέσταμα και διατάσεις, είναι άσκηση όπως πάμε στο γυμναστήριο, εφ όσον όμως το γέλιο είναι μεταδοτικό, πολύ γρήγορα από τεχνητό γίνεται πηγαίο. Οι διατάσεις γίνονται με τρόπο χαρούμενο ασκώντας τους μύες με παιχνίδι. Οι τεχνικές της βαθειάς αναπνοής αυξάνουν το οξυγόνο στα κύτταρα και είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για να ζήσουμε μια ελεύθερη από αρρώστιες ζωή γεμάτη ενέργεια.
Προχωράμε με τις ασκήσεις γέλιου. Οι ασκήσεις γέλιου είναι απλές, οξυγονώνουν το σώμα και τον εγκέφαλο, δίνουν ευχαρίστηση στον νου.
Όταν γελάμε βιώνουμε τη χαρά και παίζουμε. Το παιχνίδι και ο αυτοσχεδιασμός συμβάλλουν στην εκδήλωση του αυθορμητισμού και της φαντασίας και αναπτύσσουν νέους τρόπους επικοινωνίας.
Κλείνουμε με διαλογισμό γέλιου όπου ο άνθρωπος γειώνεται και ενσωματώνει τα οφέλη του γέλιου και μια βαθειά χαλάρωση με ένα ταξίδι στο σώμα.
Πού Βοηθά: Με τη Γελωτοθεραπεία το σώμα απελευθερώνει τις ενδορφίνες, που έχουν αντιγηραντική δράση και βελτιώνουν τη μνήμη, διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα νέα και υγιή. Το γέλιο γεμίζει το σώμα με οξυγόνο, καθαρίζει σε βάθος τις αναπνευστικές οδούς και γυμνάζει τους πνεύμονες. Το άγχος και η αρτηριακή πίεση ελαττώνονται, η κατάθλιψη καταπολεμάται, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται.
Το γέλιο δεν μας λύνει τα προβλήματα, μας κάνει όμως δυνατού να τα αντιμετωπίζουμε.
Συνεδρίες. Μία φορά την εβδομάδα είναι καλά, έτσι ώστε η θετικότητα και η χαρά να περάσουν στο υποσυνείδητό μας.
Η συνεχής άσκηση στη Γιόγκα του Γέλιου μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τις προκλήσεις της με δύναμη και ενέργεια. Αντιλαμβανόμαστε την σημαντικότητα του ‘εδώ και τώρα’, μαθαίνοντας να δίνουμε σημασία και να ζούμε στο παρόν, βιώνοντας όλα τα θετικά οφέλη.
Δυνατό σημείο. Το γέλιο είναι άφθονο και δωρεάν. Με πολύ ευχάριστο τρόπο και με λίγα χρήματα, τα οφέλη που απολαμβάνουμε μας βοηθούν να ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας, να ασκούμε το σώμα μας και τη ψυχή μας. Να ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να επικοινωνούμε, να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Ηλιάνα Κυνηγοπούλου
Be Alive-Ευ Ζην Γελώντας (www.bealive.gr)
Χαλκέων 13 Θεσσαλονίκη

Η κυρία Ηλιάνα Κυνηγοπούλου είναι Life Coach, Υπνοθεραπεύτρια (μέλος του American Board of Hypnotherapy), Συντονίστρια ομάδων Γελωτοθεραπείας, Θεραπεύτρια Κοσμοενεργειακής Θεραπείας.

Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του PillBox στο Kitchen Bar στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης η κυρία Ηλιάνα Κυνηγοπούλου του Be Alive-Ευ Ζην Γελώντας (www.bealive.gr) θα μιλήσει για τη σημαντικότητα του παιχνιδιού και του γέλιου στη ζωή μας ως ενήλικες. Θα ακολουθήσουν βιωματικές ασκήσεις. Ώρα 20:00-21:00
Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου και πάλι στα πλαίσια στου PillBox στο Kitchen Bar, η κυρία Ηλιάνα Κυνηγοπούλου θα μιλήσει για την Υπνοθεραπεία: Μύθοι και Αλήθειες. Ώρα 18:45-19:45
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 926618 και 6944418624
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη