7 Οκτ 2014

Κυρίζογλου: "Οι δήμοι μπορούν να δώσουν μεροκάματο σε χιλιάδες ανέργους"

Φαβορί θεωρείται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου στις εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Taxalia εξηγεί τι μπορεί να κάνει η ένωση για τους πολίτες, τι θα γίνει με την καυτή πατάτα της αξιολόγησης και αφήνει και τις σπόντες του για τον αντίπαλο ο οποίος 3 μέρες πριν τις εκλογές βρίσκεται ακόμα στις... ζυμώσεις.


της Κατερίνας Νικολάου




Κι ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωνε το Σεπτέμβρη παρών, επισήμως δεν έχουμε δει ακόμα συνδυασμό. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου πάλι, όπως το συνηθίζει, θέλει να κλείνει τις εκκρεμότητες νωρίς και να αφοσιώνεται στο στόχο. Η συνταγή αυτή τον βγάζει από το 2002 νικητή στις εκλογικές αναμετρήσεις για τον Δήμο Αμπελοκήπων. Ο Δήμαρχος μας υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του και μας μίλησε για τα προσεχή του σχέδια.

Πώς βλέπετε εσείς αυτή τη διαμάχη που λίγες μέρες πριν τις εκλογές σας βρίσκει χωρίς αντίπαλο; 
Συνάδελφοι από διαφορετικούς συνδυασμούς, αντίπαλοι στις δημοτικές εκλογές, βρήκαμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης, ιδρύσαμε μια παράταξη αυτοδιοικητική για την Κεντρική Μακεδονία την οποία ονομάσαμε Αυτοδιοικητική Συνεργασία για την Κεντρική Μακεδονία. Είμαστε η μόνη δημοτική αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς κομματικά αλλά αμιγώς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Υπογράψαμε έγκαιρα την διακήρυξή μας πριν μία εβδομάδα και έχουμε ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα ζητήματα.

Ποια είναι η άμεση προτεραιότητά σας για την ΠΕΔΚΜ;
Πρώτον την κατοχύρωση της θεσμικής αυτοτέλειας στην πράξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πόρους μέσα από την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (το λεγόμενο νέο ΕΣΠΑ) για να συνδιαμορφώσουμε μαζί τις πολιτικές έργων ως ισότιμοι συνομιλιτές με την κεντρική εξουσία. Επίσης στην περίοδο της κρίσης, λόγω της ανεργίας, της απώλειας εισοδήματος, της φτώχειας και των λουκέτων της αγοράς, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να σηκώσει φορτίο. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η κεντρική εξουσία και να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Δεν υπάρχει άλλος τομέας της κυβέρνησης που να έχει ματώσει τόσο πολύ όσο η αυτοδιοίκηση. Σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, έφυγαν από την τοπική αυτοδιοίκηση, 65% των πόρων μας έχουν περικοπεί.

Πώς μπορούν η ΠΕΔΚΜ και η ΚΕΔΕ να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των προβλημάτων της περιφέρειας; Της ανεργίας;
Η ΠΕΔΚΜ μπορεί με ενότητα και κοινές θέσεις να καταγράψει και να κινηθεί προς την επίλυση των προβλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μπορεί να κάνει δράσεις και ημερίδες στις περιφερειακές ενότητες (πρώην νομούς). Για παράδειγμα μπορεί να εξοπλίσει μεθοριακούς σταθμούς ή ιατρεία. Για την ανεργία να προωθήσει συγκεκριμένες προτάσεις απασχόλησης. Για παράδειγμα με τα πεντάμηνα: μπορούμε να απασχολήσουμε στους δήμους μας πολύ περισσότερους εργαζόμενους από τους προτεινόμενους. Για να σηκώσουμε το καπάκι. Να φύγει η κοινωνική πίεση. Να φύγει ο ατμός, να δούμε τι υπάρχει από κάτω να βοηθήσουμε ουσιαστικά ανθρώπους οι οποίοι πένονται. Οι δήμοι μπορούν να απασχολήσουν όλες τις κατηγορίες ανέργων. Από υπαλλήλους καθαριότητας, εργάτες κήπων, οδηγούς,  διοικητικούς υπαλλήλους, φύλακες, που είναι απαραίτητοι κι έχει επιστρέψει η μικροπαραβατικότητα στα σχολεία, ξυλουργούς, σιδεράδες, οικοδόμους, τους πάντες. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολυσχιδής και πολύπλευρη. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να προωθήσει την απασχόληση. Και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα δεν μιλάμε για 30 και 50 χιλιάδες αλλά πάνω από 200.000. Θα μπορέσει να πάρει μια ανάσα ο κόσμος. Όχι όλος αλλά ένα μεγάλο μέρος. 


Και για τα σκουπίδια;
Είναι ντροπή η Αττική να μην έχει λύσει ακόμα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων. Βλέπουμε ξεκινούν πάλι προβλήματα. Κι εμείς δεν το έχουμε λύσει ακόμα. Γιατί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν είναι λύση. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα στη διαχείριση των απορριμάτων. Με μακροπρόθεσμη διοίκηση.

Πέρα από αυτά έχετε να αντιμετωπίσετε την καυτή πατάτα της αξιολόγησης, την οποία κάποιοι αντιμετωπίζουν με κάποια διγλωσσία. 
Και η παράταξή μας και εγώ δεν συνηθίζουμε να λέμε άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Έχουμε σταθερές θέσεις για αυτά τα ζητήματα. Για την αξιολόγηση, ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης άλλη απόφαση είχε πάρει άλλη είναι η στάση του κυρίου Μπουτάρη. Καταρχάς: άλλο είναι η αξιολόγηση και άλλο είναι η επανεξέταση των φακέλων των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων με τους νόμους Σκανδαλίδη και το προεδρικό διάταγμα του Παυλόπουλου, μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η αξιολόγηση που επιχειρεί ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έτσι όπως γίνεται, δεν την συνδέει δηλαδή με απολύσεις και το δέχομαι καλοπροαίρετα, αλλά στόχο έχει την βέλτιστη απόδοση υπηρεσιών και υπαλλήλων. Αλλά δεν ρώτησε τους αιρετούς για τα κριτήρια. Έτσι όπως γίνεται δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι ένα σιδερένιο πουκάμισο που καλείται να φορέσει κάθε αυτοδιοικητική δομή και κάθε δήμος! Σε ό,τι αφορά την επανεξέταση των φακέλων. Είμαστε υπέρ των ελέγχων της νομιμότητας. Η αλλαγή των κριτηρίων όμως είναι άλλο πράγμα. Τους νόμους με τους οποίους προσελήφθησαν δεν τους ψήφισε η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά οι τότε κυβερνήσεις. Εμείς λέμε ναι στον έλεγχο εγκυρότητας και αν είναι πλαστό να αποβληθεί κάθε πλαστογράφος και χρήστης πλαστού εγγράφου.  Είναι όμως άλλο πράγμα η αλλαγή των κριτηρίων που προσελήφθησαν είναι και παράνομη και αντισυνταγματική και ανήθικη.  Δεν επιτρέπεται αυτό!

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους συναδέλφους σας για τις εκλογές της Κυριακής; 
Καλώ τους συναδέλφους όλους την Παρασκευή που μας έρχεται στις 11 στην συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, να πάρουν μέρος και αν στηρίξουν αυτές τις αυτοδιοικητικές μας θέσεις. Το γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση της ΠΕΔΚΜ δεν μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου της, ως προς την κάθοδό της στις εκλογές ή τις συμμαχίες που θέλει να πραγματοποιήσει είναι ένα γεγονός που αφήνω στην κρίση των συναδέλφων.

*για την ιστορία λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κάλεσε τα ΜΜΕ σε έκτακτη συνέντευξη τύπου αύριο το πρωί, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Σίμο Δανιηλίδη και τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Παπαδόπουλο. `
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη